TrafoProfil: Inge Wegge og Jørn Nyseth Ranum

Publisert 22. november 2013

Sist oppdatert 22. november 2013

News article image

I ni måneder bodde Inge og Jørn i en øde bukt langt nord for Polarsirkelen. Der bygget de sitt eget hus og surfet så mye som mulig. Nå gjør de det stort med filmen om eventyret.

Det handler om å følge drømmen. For to år siden overvintret Inge Wegge (25) og Jørn Ranum (22) i en ubebodd bukt på yttersiden av en øy i Nord-Norge. Der bygget de en hytte av drivved og annet materiale de fant i fjæra, og levde av mat som butikkene ville kaste. Med seg hadde de den kanskje viktigste motivasjonen for å leve på denne plassen en hel vinter: surfebrettene sine. Bukta, som leder rett ut i Atlanterhavet, byr nemlig på noen av verdens beste surfebølger.

Gjennom vinteren filmet de alt de foretok seg, og av opptakene laget de filmen «Nordfor sola». Den ble først vist som en webserie i 12 episoder på TV2.no, og senere på TV2 i sin fulle lengde. Nå er filmen gjort tilgjengelig som Video on demand og kommer også på DVD.

Men det stopper ikke der. Filmen er blitt vist på festivaler verden over, og har vunnet minst et dusin priser. Kombinasjonen av de to karenes sjarmerende personligheter, den spektakulære surfingen og de vakre naturbildene har gitt full uttelling for det som i utgangspunktet bare var en guttedrøm.

Vi i Trafo har fulgt Inge og Jørn over lengre tid, og har også støttet flere av prosjektene deres med penger. Nå ville vi bli bedre kjent med dem.

Først av alt ba vi dem om å fortelle litt om seg selv.

Inge: Jeg vokste opp i Hurum, og har drevet med masse forskjellige sporter som rullebrett, snøbrett, klatring, paragliding og surfing. Jeg begynte å kombinere sportene med fotografering da jeg var 13 år gammel, og så har det blitt mer og mer. Jeg og Jørn møttes på kunst- og filmfagskolen i Kabelvåg, og har jobbet med film siden det.

Jørn: Jeg vokste opp i en liten fjellbygd i Valdres og har alltid vært interessert i sport og friluftsliv. Den første filmen jeg laga var en animasjonsfilm av legomenn, men etterhvert ble det snøbrettfilmer jeg brukte tida på. Filminteressen eksploderte da jeg begynte på Nordland kunst- og filmfagskole, og jeg har jobbet med film siden. Blitt mer og mer interessert i dokumentar og å følge historiene til ekte folk.

Hvordan kom dere på ideen om å overvintre under så kummerlige forhold?

For oss var vel dette et paradis, og noe som lokket, mer enn at det var noe vi skulle overvinne. Plassen inviterte oss til å komme dit og bruke ressursene som var der; bølger, materialer og fantastisk landskap.

Var det hele tiden meningen at dere skulle filme oppholdet?

Vi hadde en plan om å lage en enkel film fra oppholdet, kanskje 20 minutter, med litt kul musikk. Men så ble prosjektet større og større etterhvert som vi var der ute. Og det vokser fortsatt!

Hvor stor produksjon så dere for dere i utgangspunktet?

Det skulle vel være oss to som gjorde det meste, men det kunne vært kult med en ekstern klipper. Det ble jo en del større, men vi har vært med i hele prosessen. Vi har vært med og klippet, vi har produsert og nå gjør vi distribusjon… Her har vi lært veldig mye!

Hva slags tekniske utfordringer møtte dere underveis?

Å ha nok strøm var jo alltid en sak, men vi klarte å bare filme det vi måtte, og prøve å spare på batteriene. Det var mørkt store deler av tiden, så solcellepaner fungerte ikke. Været var hardt mot utstyret, vi ødela ett kamera og ett objektiv – det kom mye sand inn i objektivene. Det var nok ikke den snilleste plassen for utstyret…

Dere laget først en webserie og så en filmversjon som er blitt vist på mange festivaler. Hadde dere distribusjon og formater i tankene helt fra begynnelsen av – eller har ting utviklet seg litt etter hvert?

Det utviklet seg etterhvert, vi visste faktisk ikke hva vi skulle lage før vi var ferdige med oppholdet.

Hvordan kom avtalen med TV2 på plass?

Vi lagde en teaser i desember, og den ble vist til forskjellige produsenter og TV2. De ville gjerne vise noe, og så snakket vi om tv-serie, webserie og dokumentar.

Har dere gjort noen erfaringer andre kan bli klokere av?

Det viktigste for å få frem en god historie er å begynne med at noen vil gjøre noe, og gjøre det! Det er også viktig å tenke historie hele tiden, slik at man filmer hele historien, ikke bare etter alt har skjedd.

Hvilke ambisjoner og fremtidsplaner har dere – sammen og hver for dere?

Nå jobber vi begge med film og tv, og det er veldig gøy! Nye prosjekter blir det helt sikkert, og vi jobber litt sammen og litt hver for oss. Nå lager vi blant annet en reklamefilm for et amerikansk selskap.

Hvordan bruker dere Trafo, og hva har Trafo betydd for dere?

Nå er vi for gamle for Trafo, men støtten vi har fått tidligere til forskjellige filmprosjekter har betydd mye. Det gir oss en ekstra boost for prosjektene og gjør at vi føler at noen har troen på tingene vi gjør.

Nettserien «Nordfor sola» kan fremdeles ses på TV2.no. Filmversjonen kan leies eller kjøpes på Vimeo. Sjekk også ut prosjektets Facebook-side. Både denne og flere av Jørn og Inges tidligere filmer er laget med støtte fra Trafo.

North of the sun teaser from weggebros on Vimeo.