GjesteMentor Ingrid Rundberg takker for seg

Publisert 7. oktober 2016

Sist oppdatert 7. oktober 2016

News article image

Hei Trafoere,

Jeg hadde kunnet skrive at når jeg var ung lastet jeg også opp ting på Trafo, at jeg chattet med venner som gjorde akkurat det samme som meg. Hadde nerdete interesser og ville heller sitte i en kjeller å lage en egen almanakk enn, ja, ting som andre 16-åringer gjør.

Men, som dere skjønner så var det ikke sånn. Det er så vidt sant at jeg heller satt inne og laget bøker enn å se på film men ingen hadde enda oppfunnet chatten og ingen hadde mail. Jeg fikk mitt første ordentlige kamera i 1997, et helt nytt Canonkamera, det var analogt. Digitalkameraet eksisterte altså, men jeg hadde ikke sett et slikt og dette med å dele ting var altså ikke aktuelt. Ikke på den måten som er mulig i dag. Noen så mine ting; de som kom forbi og sa hei, de så jo. Og min familie. Og kanskje noen andre på skolen. Trafo er et fantastisk sted, her og nå kan du lett vise dine ting for 50 personer på 2 timer. I dag kan vi alle være ekstra glad over det faktum at teknikken fører oss fremover.

Som gjestementor på Trafo har jeg fått sett en masse verk; bilder, objekt, fotografier, malerier, aggressive tusjtegninger ved siden av de mykeste akvareller, nærstudier av kroppen sammen med collage fra underjorden. Et mylder av ting. Å få se alt dette veldig nært er spennende, variert og enkelte ganger forbausende.

Som gjestementor har jeg arbeidet med å kommentere på verk som lastes opp i en hel måned, en liten stund hver dag. Dette gjør at jeg kan se utvikling. Jeg tenker at det å gi tilbakemelding på ting handler mye om å stille spørsmål og om å være i dialog. Disse spørsmålene trenger ikke å være kritiske. De kan handle om hva noen inspireres av, hvordan ting kan tenkes vises frem når de ikke vises på nett og å stille spørsmål rundt teknikk, farger og når man liker det man gjør som mest. Det viktige er altså å lære seg å reflektere selv rundt det som man lager. Enkelte ting kommer helt intuitivt ut fra et samarbeid mellom hjerne og hånd. Andre ting analyseres frem og bearbeides i flere omganger for å finne sin riktige form. Å kunne variere mellom disse stadiene er viktig i en kreativ prosess, og viktig å lære. Bevisstheten kommer ikke av seg selv, den må bli trent akkurat som alle andre ting vi driver med og mye av tanker kring arbeid sitter altså i språket.

Mitt språk har også blitt trent. Og mine øyne. Jeg har også blitt inspirert til å gjøre nye ting, til å tegne eller kanskje å studere noe med lupe og se hva som skjules der inne i alle detaljer. Nå vil jeg også gi meg inn i store prosjekt med en blindtegning hver dag eller printe kjempestore bilder på bautastore aluminiumsplater! Det er noen av de tingen som dere har gjort. Tenkt og jobbet, sikkert mange timer, intenst.

Bruk Trafo mest mulig. Vær modig og åpen både da du laster opp ting men også når du kommenterer på noe. Spør om det du lurer på. Kanskje er det noe kunstneren vet svaret på, eller så er det du som kan fortelle noe.

Lykke til videre med nye prosjekter og tusen takk for meg!

Beste hilsener,
Ingrid