News article image

Trafo holder øye med det som skjer i kulturlivet.

Denne uken: Superheltjenter med hijab, regissører boikotter NRK, Ravi gir opp å selge musikk

Superheltjenter med hijab
Om dagen er de tre stille og forsiktige skolejenter. Om kvelden forvandler de seg til tre superhelter som kjemper mot hverdagsrasisme.

– Det er en tegneserie med et budskap, sier Mohammad Tanver Hussain til Dagsavisen.

Han er initiativtakeren til og en av forfatterne av den splitter nye tegneserien «S.A.M.-gjengen: Operasjon smilefjes og andre historier».

– De tre jentene i SAM-gjengen har foreldre fra Pakistan, Somalia og Midt-Østen, men er selv født og oppvokst i Norge. Det de har felles, er at alle tre bruker hodeplagg, hijab. På dagtid er de tre jentene ganske beskjedne. På kveldstid forandrer de seg til superheltinner som tar et oppgjør med den hverdagsrasismen og diskrimineringen de møter, sier Hussain.

Med seg på laget har han medforfatter Tore Remi Christensen, mens Satya B. Sharma og Moula Sara står for tegningene.

– Vi ville ta opp alvorlige temaer med litt glimt i øyet. Ideen er inspirert av tegnefilmene om «Burka Avenger» på YouTube. Humor gjør det lettere å ta opp vanskelige ting, sier Hussain.

Les mer hos Dagsavisen. Foto av Tore Remi Christensen og Mohammad Tanver Hussain: Mimsy Møller

Regissører boikotter NRK
Fem filmforbund ber medlemmene sine om å si nei til jobber for NRK på grunn av strid om rettigheter. – NRK har alltid vært uryddigst i klassen, sier serieskaper Kristopher Schau til Klassekampen.

– NRK presser våre medlemmer til å inngå ulovlige avtaler, og det kan vi ikke godta, sier Bjørn Brem, forbundsadvokat i Norsk filmforbund.

Etter en langvarig strid om betaling for rettigheter, oppfordrer nå forbundet alle sine medlemmer til å si nei til jobber for NRK.

Det samme gjør Norske filmregissører, Norske filmklippere, Foreningen Norske Filmfotografer og Norsk Filmlydforening. Boikotten gjelder fra og med mandag neste uke.

Stridens eple er at NRK ikke vil inngå en kollektiv avtale med forbundene. I stedet må hver enkelt film- og tv-arbeider forhandle individuelt med NRK.

Ifølge Filmforbundet betyr det at de må godta svært dårlige lønns- og arbeidsvilkår, og at de får dårlig betalt for opphavsrett til film og serier.

– NRK forsøker seg på fagforeningsknusing. De krever at medlemmene våre inngår avtaler i strid med filmforbundets avtaler. Men uten en kollektiv avtale er det helt umulig å få rimelige vilkår. Betaling for rettigheter er en veldig viktig ekstrainntekt for dem som er i midlertidig engasjement, sier Brem.

Les mer hos Klassekampen. Foto av Kristopher Schau: Thomas Winje Øijord, NTB Scanpix

Ravi gir opp å selge musikk – legger ut comebackalbum gratis på Finn
I 2005 sørget låter som «E-ore» og «Tsjeriåu» for at Ravi kunne selge nesten 100.000 album. Den tiden er definitivt forbi, skriver Aftenposten.

Fredag om en uke slipper han albumet Disaora via en lenke på Finn.no.

Slippet skjer 14 år etter at Ravi som frontfigur i Folk & Røvere herjet landet med monsterhiten «Utadæsjælåplevelse». For 12 år siden han ga han ut Den nye arbæidsdagn, som solgte 96.000 eksemplarer. På CD!

Det er lenge siden nå. Spesielt hvis man ser på hva som har skjedd i musikkindustrien. I 2017 gidder ikke Ravi engang prøve å selge musikken sin.

– Denne gangen er jeg både artist og platedirektør. De to er enige om at det viktigste er å spre musikken til flest mulig. Når det uansett ikke er så mye å tjene på innspilt musikk lenger, er det like greit å bare få det ut, sier Ivar Christian «Ravi» Johansen. (…)

– Reglene i den digitale økonomien gjelder også musikkbransjen: Med mindre du befinner deg i det helt øverste sjiktet, skal det mye til å tjene penger, sier Nordgård, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Agder og tidligere sjef for Quartfestivalen.

– Det Ravi sier, er representativt for en ganske stor andel artister, musikere og låtskrivere. Samtidig har ting blitt bedre. Flere har begynt å betale for å strømme musikk slik at det er blitt mer penger i markedet, sier Nordgård.

Les mer hos Aftenposten. Foto av Ravi: Dan P.Neegaard

Forfattet av: Roy Søbstad

Opprettet: 17. mars 2017 13:11

Sist oppdatert: 23. mars 2017 13:00

Kommentarer