News article image

Trafo holder øye med det som skjer i kulturlivet.

Denne uken: Norsk forfatter til topps i Tyskland, skuespillere må jobbe på søndager, roman trekkes etter plagiat-debatt

Maja Lundes bieroman selger aller mest i Tyskland
På torsdag gikk Maja Lunde (41) helt til topps på bestselgerlisten i Tyskland med sin roman «Bienes historie», skriver VG.

Maja Lunde har klart det ikke mange norske forfattere har klart før henne: På torsdag gikk hun inn på toppen av den tyske bestselgerlisten som trykkes i Der Spiegel hver uke. Jussi Adler-Olsen rykket ned på andreplassen - etter å ha toppet listen i flere uker.

– Jeg trodde dette eventyret skulle være over for lengst, og så bare fortsetter det. Og vil visst ingen ende ta. Jeg er hoppende glad og har for lengst gått tom for adjektiver, sier Maja Lunde til VG. (…)

Rettighetssjef i Oslo Literary Agency, Even Råkil, fortalte da at dette er noe svært få norske forfattere har oppnådd. Han kom kun på Jo Nesbø og Josten Gaarder i farten. VG har også skrevet om den norske krimforfatteren Samuel Bjørk - som nådde toppen i 2015 med sin krimroman «Det henger en engel alene i skogen».

Nå sier Råkil dette om at «Bienes historie» for øyeblikket er den boken som selger aller best i Tyskland:

– Førsteplassen på Der Spiegels bestselgerliste er en av de mest synlige suksessarenaene i verden, fordi det tyske markedet er så stort - og kampen om leserne er knallhard. Denne kampen har Maja Lunde akkurat nå vunnet. Vi har allerede i dag fått henvendelser fra en rekke nye forleggere rundt omkring i verden som vil vurdere boken for utgivelse. Med førsteplassen i Tyskland vet de at dette ikke bare er en strålende roman, men også en roman som kan treffe et stort lesende publikum, sier Råkil til VG.

Les mer hos VG. Foto: Frode Hansen, VG

Skodespelarar må jobbe på søndagar
Skodespelarforbundet tapte i Arbeidsretten, skriv NRK. Retten meiner ordninga med søndagsframsyningar ved Det Norske Teatret er ikkje i strid med tariffavtalen.

Sidan 2013 har Det Norske Teatret spelt teater på søndagar, etter at dei blei samde om ein lokal avtale ved teateret. Norsk Skuespillerforbund meiner avtalane er tariffstridige, og gjekk difor til arbeidsrettssak mot teateret og arbeidsgjevarorganisasjonen Spekter.

Striden stod om korleis formuleringa om at skodespelarar skal ha prøve- og spelefri ein dag i veka skulle tolkast. Skodespelarforbundet meiner avtalen fastset søndag som kviledag, og at det skal gjelde for alle skodespelarane ved teateret. Unnataket er turnear og spesielle framsyningar utanom det vanlege programmet, som 17. mai-matinear.

Arbeidsretten er delt i avgjerda. Eit fleirtal på fem dommarar frifann Det Norske Teatret og Spekter, og meiner ordninga til teateret med framsyningar på søndagar er innanfor avtalen. Medan mindretalet på to meiner både avtaleteksten og den historiske tolkinga av denne gjer at teateret ikkje kan ha alminnelege framsyningar på søndagar.

Les meir hos NRK. Foto frå framsyninga av «Kan nokon gripe inn» ved Det Norske Teatret: Erik Berg, Norske Teatret

Forlaget trekker Audun Mortensens Samleren etter plagiat-debatt
Flamme forlag beklager til etterkommerne av originalverkets forfatter og overfører alle inntekter fra salget, skriver NATT&DAG.

I februar i fjor avslørte Audun Mortensen i et intervju med NATT&DAG at hans da siste bok Samleren var en resirkulert artsy-krimroman fra 1970-tallet. Dette førte til en debatt om hvorvidt boka var å anse som plagiat. Advokatfullmektig Hedda Baumann Heier mente den var det, mens Mortensen selv mente utgivelsen måtte forstås som et selvstendig verk. Flere debatterte også utgivelsen i sosiale medier.

I dag ble det i en uttalelse på hjemmesiden deres kjent at Flamme forlag trekker boka fra videre salg, og at inntektene fra utgivelsen går til etterkommerne av Charles Willeford, forfatteren av originalverket The Burnt Orange Heresy.

«Flamme var av den oppfatning at Samleren konseptuelt var tilstrekkelig fjernet fra The Burnt Orange Heresy til at det ikke var nødvendig med slikt samtykke fra Willefords bo. Flamme erkjenner nå at prosjektet burde vært diskutert med Willefords bo, og at bruken skulle ha vært klarert,» står det i uttalelsen.

Les mer hos NATT&DAG.

Forfattet av: Roy Søbstad

Opprettet: 19. mai 2017 12:53

Sist oppdatert: 26. mai 2017 16:38

Kommentarer