News article image

Trafo holder øye med det som skjer i kulturlivet.

Denne uken: Moskva sensurerer ballett om homofil danser, palestinsk filmregissør får komme tilbake til Norge, færre gaver til teatrene, 10 gratis sommerkortfilmtips

Balletten om den homofile danseren ble for sterk kost i Moskva
Putins kulturminister ringte Bolsjoj-teatret. Noen timer senere ble balletten om en av verdens fremste dansere, Rudolf Nurejev, stoppet, skriver Aftenposten.

Fredag jublet og klappet danserne og flere hundre ansatte og tilskuere ved det verdenskjente Bolsjoj-teatret i Moskva etter en vellykket siste prøve på en ny, storslått ballett.

Balletten handlet om det dramatiske livet til historiens største mannlige ballettmester, Rudolf Nurejev. Forestillingen var en hyllest til hans liv som danser og homofil.

– Den beste nye balletten som er laget i verden i dette årtusenet, mente en anmelder i avisen Kommersant.

Etter forestillingen snakket Russlands kulturminister Vladimir Medinskij og Bolsjoj-sjefen sammen på telefon.

Rett etterpå ble forestillingen avlyst.

Dermed var årets største kulturskandale i Russland et faktum.

Les mer hos Aftenposten. Foto: Gazeta.ru/Slippedisc.com

Reiser heim til Tromsø
UDI har snudd og innvilgar student­visum til den prisvinnande palestinske filmregissøren Mohamed Jabaly, skriver Klassekampen.

– 31. juli vender eg tilbake til Tromsø. Flybilletten er alt bestilt, seier Mohamed Jabaly på telefon frå London.

Den palestinske filmskaparen har hatt opphald på turistvisum i den britiske hovudstaden sidan mars, då han måtte reisa frå fast jobb og bupæl i Tromsø, etter at norske utlendingsstyresmakter avslo Jabalys søknad om arbeids- og opphaldsløyve.

Han hadde då hatt kunstnarvisum sidan 2014 og etablert seg i Tromsø, der han hadde fast bustad og arbeid hos ein filmprodusent. (…)

Klassekampen har følgt Mohamed Jabalys sak sidan han kom til Tromsø for å vera med på eit filmkurs hausten 2014. Han kom då frå Gaza og den 50 dagar lange israelske bombinga av den avstengde, palestinske enklaven.

Etter at Jabaly hadde reist til Noreg, vart grenseovergangen mellom Gaza og Egypt stengt, og han vart «fanga» i utlandet utan høve til å returnera.

Med hjelp frå filmmiljøet i Tromsø fekk den unge fotografen redigert filmopptaka som vart til den internasjonalt prislønte dokumentarfilmen «Ambulance».

Les mer hos Klassekampen. Foto: Ingun A. Mæhlum

Færre gaver til teatrene
Sponsorinntektene til teatre og orkestre sank i fjor – til tross for at flere har fått penger fra regjeringens gaveordning. Det viser en ny rapport fra Norsk teater- og orkesterforening, i følge Klassekampen.

Private penger skulle bygge Norge som kulturnasjon, og stimulere til økt finansiering av kunst- og kulturlivet. Det var formålet da gaveforsterkningsordningen ble innført i 2014 – som en av fanesakene til daværende kulturminister Thorhild Widvey (H).

Ordningen fungerer slik at for hver pengegave som blir gitt til en kulturinstitusjon, gir staten et tillegg på 25 prosent av gavebeløpet. Slik ønsker regjeringen å belønne kulturaktører som er flinke til å finne private givere, og dermed gi kulturlivet flere økonomiske bein å stå på.

I fjor ble ordningen utvidet fra å gjelde museer til også å inkludere musikk, litteratur, scenekunst, visuell kunst og kulturbygg. I år har til sammen 51 millioner kroner blitt satt av til gaveforsterkningsordningen.

Men for teatrene og orkestrenes del har ikke gaveforsterkningene ført til mer private midler. Fra 2015 til 2016 sank sponsorinntektene med 5 prosent for medlemmene av Norsk teater- og orkesterforening (NTO).

– Tallene viser at ordningen ikke har ført til mer private midler, sier direktør i NTO, Morten Gjelten.

Les mer hos Klassekampen. Foto fra Nationaltheatret: Øyvind Eide

Se ti essensielle kortfilmer gratis på Filmbib
Rushprint har valgt ut ti sentrale norske kortfilmer du kan se gratis på Filmbib i sommer.

Har du nasjonalt lånekort på biblioteket, får du tilgang til å se norske kort- og dokumentarfilmer gratis via strømmetjenesten Filmbib. Rushprint har valgt ut ti kortfilmer fra Filmbibs arkiver de mener er blant det ypperste som er laget innen kortformatet i norsk film.

Se listen hos Rushprint. Foto: Bjørn Sundquist og Anders Baasmo Christiansen i kortfilmen Tommy”

Trafos nyhetsredaksjon tar nå sommerferie, men er tilbake i begynnelsen av august.

Forfattet av: Roy Søbstad

Opprettet: 14. juli 2017 14:52

Sist oppdatert: 4. august 2017 13:56

Kommentarer