Årets TrafoTalent - Jonas Heen Hæg

Publisert 30. april 2014

Sist oppdatert 1. mai 2014

News article image

Årets TrafoTalent er nå kåret! Vinneren har nicket taudalpoi, heter Jonas Heen Hæg og er 19 år gammel. Jonas vil motta et stipend på hele 15 000 skattefrie kroner fra Trafo.

I løpet av 2013 ble [tolv av bidragene som ble lastet opp på Trafos Arena kåret til månedens TrafoTalent][1]. Nå har en fagjury bestående av kunstnerne Josefine Lyche, Signe Alexandra Domogalla og Tomas HV Mørkrid hatt den vanskelige oppgaven med å kåre én av de tolv månedsvinnerne til “Årets TrafoTalent 2013”.

JURYENS BEGRUNNELSE

[

][2]Vi har gleden av å utnevne [taudalpoi][3] til årets talent på trafo.no for 2013! Han var valgt til månedens talent for april med sitt bilde [“jonatan på Tuben”][4], eit bilde i blandingsteknikk som er ein skikkelig “eyecatcher”!

Bildet er ein frisk og leiken kombinasjon av digitale og analoge teknikker. Jonatan sitter henslengt på T-bana, eller “tuben”. Bruken av “tuben” i tittelen kan spille på maletuben, eller limtuben. Den psykedeliske fargebruken kan tyde på det siste; at denne jonatan er høy på lim, og ikkje har eit heilt streit virkelighets-bilde. Bildet er ellers ungt, fullt av fart, og “slufsete” i uttrykket (ei malt hånd klaska ned over bildet, fargespor, “søl”). Det er i det heile eit godt gjennomført bilde, som har beholdt ein god energi! Det tyder på at [taudalpoi][5] veit å stoppe seg sjøl før eit bilde blir overarbeida. Bra!

Juryen hadde eit felt på tre kunstnere til sist i vurderinga si. Ved sida av [taudalpoi][6]stod [natalig][7] med musikkstykket [“Platform”][8], og [veto][9] med [“tre typer poesi”][10]; svært sterke bidrag som også kunne ha gått av med seieren.
Det stod og vippa mellom disse tre; vi likte alle tre svært godt! Men når vi til sist valgte [taudalpoi][11], var det fordi mengden bidrag av han på trafo.no var stor, og den gjennomgående kvaliteten svært høg! Og fordi han så tydelig er på veg ut med kunsten sin; han ønsker å selge den i forskjellige formater, ser vi. Det gjorde utslaget.

Vi i juryen er profesjonelle kunstnere. Vi meiner det er ei viktig oppgave i samfunnet at noen tar den frie kunstneriske posisjonen, og bruker den til å tolke mennesker, samfunn, steder, natur på måter som åpner øynene våre for nye nyanser i verda, nye sammenhenger, nye innsikter.

Det er ei tøff oppgave, som mange mislykkes i. Vi har kjent på dette sjøl. Vi kjenner litt til hvor hardt det er å leve av kunsten sin. Det krever ikkje bare talent, men også vilje og arbeidsevne. Derfor fikk den store og sterke produksjonen til [taudalpo][12]i gjøre utslaget i vårt valg; vi liker virkelig å sjå ein ung kunstner som er så driftig! Som har så åpenbart talent og VIL noe med det han skaper! Det er flott!

Med ønske om fortsatt godt arbeid!
Våre beste gratulasjoner til taudalpoi!

Josefine Lyche, Signe Alexandra Domogalla og Tomas HV Mørkrid.

[- Les TrafoProfil-intervju med årets vinner.][13]
[- Se alle bildene som taudalpoi har lastet opp på Trafo][14]
[- Se bidraget "jonnis på Tuben ('jonatan på Tuben' RevizZzited)"][15] **Trafo-redaksjonen gratulerer vinneren med prisbeløpet på 15 000,- og tittelen årets TrafoTalent!** [1]: http://trafo.no/arena/trafotalenter/ [2]: http://trafo.no/arena/taudalpoi/43510/ [3]: http://trafo.no/medlem/taudalpoi/ [4]: http://trafo.no/arena/taudalpoi/43510/ [5]: http://trafo.no/medlem/taudalpoi/ [6]: http://trafo.no/medlem/taudalpoi/ [7]: http://trafo.no/medlem/natalig/ [8]: http://trafo.no/arena/natalig/44864/ [9]: http://trafo.no/medlem/veto/ [10]: http://trafo.no/arena/veto/43622/ [11]: http://trafo.no/medlem/taudalpoi/ [12]: http://trafo.no/medlem/taudalpoi/ [13]: http://trafo.no/nyheter/2014/4/trafoprofil_j-221648/ [14]: http://trafo.no/arena/taudalpoi/ [15]: http://trafo.no/arena/taudalpoi/46074/