News article image

Enmannsbandet Imre lager musikk hele tiden. Og målet hans er alltid å lage mer musikk.

Imre Elzer fra Nijmegen i Nederland er en moderne singer-songwriter. Utstyrt med en blanding av hardware og tradisjonelle instrumenter, og med like stort fokus på tekst som på musikk, lager han sanger som griper og fascinerer i like monn. Mer skal ikke til for å vekke Trafos nysjerrighet.

– Jeg er Imre Elzer, 20 år, svarer han når vi ber ham fortelle om bakgrunnen sin. – Jeg er født i Nederland, men flyttet med familien til Norge da jeg var rundt seks år. På videregående gikk jeg allmenn, og etter det valgte jeg å gå ett år musikk på folkehøgskole.

Hva var det som først vekket interessen din for å lage og spille inn musikk?

Så vidt jeg vet var det ikke noe spesielt som vekket interessen min for å lage musikk, den har vært der så lenge jeg kan huske. Etter hvert oppdaget jeg at den enkleste måten å få ut tankene og følelsene mine gjennom musikk på, var å spille dem inn. Det begynte med en liten kasettspiller, som ble til firespors opptaker og etter hvert pc og midi-keyboard.

Er musikken din helt elektronisk basert eller spiller du tradisjonelle instrumenter også?

Det første instrumentet jeg lærte å spille var trommer, og senere også gitar og litt piano. Da jeg begynte å bruke pc-en til innspillingene mine, ble det til at jeg lærte å bruke synther, og eksperimenterte med programmering i forskjellige musikkprogrammer.

Nå jobber jeg med en kombinasjon av pc, hardware-synther og live-instrumenter.

Imres kommentar til “Wanna Feel the Vibe”: – Her har jeg bare brukt pc, alle lydene er programmerte.

Hvordan er en gjennomsnittlig arbeidsdag for deg? Setter du deg ned ved datamaskinen på samme tid hver dag eller venter du til inspirasjonen kommer?

Jeg lager musikk hele tiden. Det betyr ikke at alt jeg lager er bra, for mesteparten av tiden jobber jeg med å lage lyder eller å prøve ut nye produksjonsteknikker. På denne måten lærer jeg hele tiden noe nytt, og finner jeg en lyd eller teknikk jeg liker, er det kanskje noe jeg kan bruke når jeg får en virkelig god låtidé.

Du synger også. Hvor viktig er tekst for deg?

Teksten er like viktig som musikken, og jeg setter like stor pris på en god bok som jeg gjør et bra album. Teksten i en låt kan forsterke det låten prøver å uttrykke, gjøre budskapet tydeligere, gi det retning.

Ofte kommer tekst og musikk samtidig. Som når jeg har laget en beat og melodien begynner å ta form i hodet; teksten er der når jeg går opp til mikrofonen og begynner å synge.

Video med utdrag fra låten “Until I Reach the Sun”

Hvordan får du musikken din ut i verden?

Jeg publiserer som oftest låtene mine på Soundcloud først, og så havner de på Spotify og iTunes etterpå. Så langt har jeg ikke fått utgitt noe på fysiske formater, men i fremtiden har jeg en drøm om å få til et vinylslipp.

Mye live-spilling har det heller ikke blitt ennå, men i fremtiden er dette selvsagt noe jeg vil satse mer på.

Hva fikk du ut av tiden din på Manger folkehøgskule?

Mest av alt ga det meg mange nye venner, andre folk som også brenner for musikk. Og muligheten til å jobbe med skikkelig bra utstyr i et ordentlig studio.

Imres kommentar til “Someone Else Entirely”: – I denne låten er både trommer, gitar og orgel spilt live.

Hvor lett, eventuelt vanskelig, er det å leve av å lage musikk i Nederland, tror du? Er det annerledes enn i Norge?

Jeg tror det er ganske likt Norge, med tanke på stipendordninger og statlig støtte til musikk og kunst generelt. Så langt har jeg ikke hatt nok kontakt med musikkmiljøet i Nederland til at jeg kan si så mye om det.

Hvilke ambisjoner har du på kort og lang sikt?

På lang sikt hadde drømmen vært å kunne leve av musikken, men så lenge jeg har muligheten til å uttrykke meg og lage nye låter, har det ikke så mye å si hvordan jeg tjener til livets opphold, eller hvor mye jeg eventuelt tjener på musikken.

Hvordan bruker du Trafo, og hva har Trafo betydd for deg?

Trafo gjorde det mulig for meg å leie utstyret jeg trengte for å starte innspillingen av albumet “There It Goes”, som jeg fullførte på Manger Folkehøgskole.

Jeg har alltid publisert musikken min på nettstedet, og det er en fin måte å få tilbakemeldinger på det man lager når nettverket kanskje ikke er så stort ennå. Og stipendet jeg fikk da jeg ble kåret til årets TrafoTalent 2015, gjorde det mulig for meg å fortsette å spille inn ny musikk!

Imre Elzer opptrer sammen med Asle Skaaland Tjøstolvsen under Trafos 15-årsjubileum i 2016

Hør mer av musikken til Imre på profilsiden hans, Soundcloud og Facebook. En oversikt over tidligere TrafoProfiler finnes på denne siden.

Forfattet av: Roy Søbstad

Opprettet: 2. februar 2017 14:12

Sist oppdatert: 2. februar 2017 16:04

Kommentarer