News article image

Trafo holder øye med det som skjer i kulturlivet.

Denne uken: – Kunstbransjen sliter med å formidle kunst, – Regjeringen raserer kulturinstitusjoner, ny app kobler kunstnere og publikum

Mener kunstbransjen sliter med å formidle kunst til folket
Norsk kunstbransje har et kommunikasjonsproblem og selv kunsthistorikere har vansker med å forstå hva galleriene skriver. Det mener kunstkritiker i Bergens Tidende.

– Det er en irritasjon som har vokst frem over tid, sier Silje Mariann Engja Sigurdsen, kunstkritiker i Bergens Tidende til NRK.

Hun mener at norske gallerier er altfor dårlige til å nå ut til vanlige folk, fordi tekster om kunst ofte er skrevet i et uforståelig språk.

I en kronikk i Bergens Tidende beskylder kritikeren kunstbransjen for å ha et kommunikasjonsproblem.

Hun trekker blant annet frem denne teksten, fra en utstilling på Galleriet 3.14 i Bergen.

«The exhibition is extended in time as well as space, and offers a slow spatial narrative that invites the audience to engage with the works for prolonged periods of time.»

– Jeg har en master i kunsthistorie, men skjønner ingenting av dette, skriver Sigurdsen.

Les mer hos NRK. Foto fra TV-serien “Thomas og den vanskelige kunsten”: NRK. Foto av Silje Mariann Engja Sigurdsen: Privat

– Raserer infrastrukturen
Kulturdepartementet vil flytte ansvaret for 49 kulturinstitusjoner til fylkesnivå. – Regjeringen kan rasere noe det har tatt 30 til 40 år å bygge opp, sier Tove Bratten, leder i Danse- og teatersentrum til Klassekampen.

5 april la regjeringen fram sin stortingsproposisjon om region­reform. I avsnittet som omhandler konsekvenser for kulturlivet, følger en oversikt over 49 kulturinstitusjoner og frie grupper som Kulturdepartementet mener bør overføres til fylkesnivå allerede fra neste år.

Flere av disse institusjonene og aktørene har nedslagsfelt langt ut over fylkeskommunens grenser, for eksempel friteatergruppene Stella Polaris i Vestfold og Grenland Friteater i Porsgrunn.

De fleste av de berørte aktørene mottar i dag direkte­bevilgninger via statsbudsjettet. Hvis fylkeskommunene overtar ansvaret for finansiering, risikerer disse institusjonene å bli salderingsposter for andre viktige oppgaver som helse, skole og samferdsel, frykter daglig leder Tove Bratten i Danse- og teatersentrum.

– En av de aller viktigste kulturpolitiske oppgavene for Stortinget er å opprettholde infrastruktur og mulighetene for å drive med profesjonell kunstnerisk virksomhet over hele landet. Med dette forslaget kan regjeringen komme til å rasere noe som det har tatt 30 til 40 år å bygge opp, sier Tove Bratten.

Les mer hos Klassekampen. Foto: fra Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival

Kobler kunstnere og publikum
Flere kunstnere skal få vist og solgt kunsten sin, uten å måtte gå via et galleri. Mobilappen Atelier lanseres på Oslo Open i helga, skriver Dagsavisen.

– Jeg tenkte umiddelbart at det var en veldig god idé. Egentlig lurte jeg litt på hvorfor ingen har tenkt på det før, sier Anja Carr til Dagsavisen.

Hun er kunstner som jobber med skulptur, kostyme, performance, installasjon, fotografi og video. Utdannet ved kunstakademiene i Bergen, Berlin og Oslo, med master fra 2011. For tida har hun atelier i Norsk Billedhuggerforenings hus på Carl Berner. På et podium står en svær, lyseblå My Little Pony. På veggen henger fotografier fra performancer, som også selges som fotokunst.

– Jeg har ikke fast galleri for tida, så for meg er det veldig greit om andre kan formidle kunsten min. Jeg tror appen kan bli en fin profesjonell ramme for meg, sier hun.

Gründerne bak forklarer hva Atelier Open er:

– Vi har laget en app som gir publikum tilgang på kvalitetskunst, og kunstnerne tilgang på interesserte kunder, sier Ruben Steinum, daglig leder.

Les mer hos Dagsavisen. Foto av Anja Carr: Mimsy Møller

Forfattet av: Roy Søbstad

Opprettet: 21. april 2017 12:44

Sist oppdatert: 28. april 2017 12:19

Kommentarer