News article image

Han er interessert i dataspill og blir inspirert av Al Bundy. Utover dette er det ikke lett å finne ut noe om HM SURF. Men musikken hans er bra, da.

– Jeg heter Milo, og er født og oppvokst i Oslo, forteller fyren bak pseudonymet når Trafo prøver å få litegrann informasjon ut av ham. – Det er litt vanskelig å definere min bakgrunn, men jeg kan jo si det at jeg lenge har vært interessert i videospill.

Omtrent der stopper det. Og kanskje er det nok. Musikken til HM SURF snakker jo i grunnen for seg selv: kul, lo-fi elektronika og hip hop full av atmosfære og småskrudde vendinger.

Men selv om vi ikke kan finne ut hvem HM SURF er, vil vi likevel gjerne vite hvordan han tenker og jobber.

Hva var det som først vekket interessen din for å lage og spille inn musikk?

Jeg har lenge vært glad i bandet Ween, særlig deres tidligste utgivelser som de produserte selv hjemme. Disse albumene inspirerte meg veldig til å prøve å lage ting ting selv, og det var vel det som startet interessen. Jeg lagde litt ting nå og da, men det ble aldri særlig gode resultater. Jeg tror jeg var litt for opptatt av å få til ting som låt som Ween. Noen år senere begynte jeg å leke litt med musikkproduksjon på datamaskinen min og det var da jeg begynte litt mer seriøst.

Du har en litt mystisk profil på nettet. Vi har ikke engang klart å finne ut hva du egentlig heter. Hvorfor har du valgt du å gjøre det slik?

På barneskolen husker jeg vi hadde egne timer for dataundervisningen. Det jeg husker best derifra var at jeg på død og liv aldri skulle oppgi navnet mitt på internett. Jeg skjønner jo nå at folk ikke er like paranoide, men det brant seg litt fast. Uansett ser jeg ikke noe poeng i å legge for mye i musikken. Det kan jo være interessant å vite noe om hvem som lager musikken en hører på, men allikavel tror jeg det er like greit å ikke vite det, for en lager et slags bilde i hodet uansett.

HM SURF – “lemonade”

Kan du fortelle litt om hvordan du lager låter? Tar du for eksempel utgangspunkt i et sample eller begynner de som ideer i hodet ditt?

Det er noe som kan variere fra gang til gang. Noen ganger hører jeg en låt som gir meg inspirasjon. Andre ganger kan det være en stemning. Jeg blir veldig ofte inspirert av den serien som heter “Married with Children” (“Våre verste år” på TV3. – journ. komm.). Det er en slags stemning den serien gir.

Er musikken din helt elektronisk basert eller spiller du tradisjonelle instrumenter også?

Mange av lydene jeg er bruker, lager jeg i synther på datamaskinen min. Men jeg liker også å ta opp instrumenter som gitar, piano og lignende ting. Jeg er ikke noe særlig god til å spille, så jeg tar gjerne opp en lyd, for eksempel en gitarstreng, og lager melodier på datamaskinen min ved å justere tonehøyden på gitarstreng-opptaket alt ettersom hvordan melodien går.

Mange musikere er noen store intrument- og teknologinerder. Gjelder det deg også? Har du i så fall noen favorittduppedingser?

Jeg er glad i ting som tar opp lyd. Har en liten samling med ulike opptakere og samplere jeg har kommet over. Utover det er jeg veldig lite opptatt av teknologi.

HM SURF – “mellow loops”

Du samarbeider en del med andre musikere. Hvordan pleier disse samarbeidene å foregå? Sitter dere sammen eller sender dere filer frem og tilbake?

Innenfor det “miljøet” på Soundcloud folk gjerne kaller “lofi hiphop” er såkalte “collabs” veldig populært. Vi sender filer frem og tilbake og lager låter over nett, jeg tror folk sjelden møtes. Men den danske produsenten Apo pleier å komme til Norge hver sommer. Da bor han hos meg også lager vi låter sammen.

Hvordan får du musikken din ut i verden?

Med internettet er det kjempelett å få musikken sin ut. Jeg laster gjerne ting opp på Soundcloud, men nå i det siste har jeg også begynt å laste opp her på Trafo også. Når det først ligger ute på internett begynner gjerne folk å dele rundt til andre platformer som YouTube og så videre.

Hvordan bruker du Trafo, og hva har Trafo betydd for deg?

Jeg liker å se hva folk i Norge driver med, men også for å få litt tilbakemeldinger og innspill på ting jeg er usikker på. Når man holder på med musikk alene, kan man fort bli litt “døv” og det blir vanskelig å lytte objektivt.

HM SURF feat. Rav – “Kill Bill-Slide”

Hør mer av HM SURF på Soundcloud og profilsiden hans. En oversikt over tidligere TrafoProfiler finnes på denne siden.

Forfattet av: Roy Søbstad

Opprettet: 19. mai 2017 15:37

Sist oppdatert: 19. mai 2017 16:01

Kommentarer