News article image

Trafo holder øye med det som skjer i kulturlivet.

Denne uken: Debatten om virkelighetslitteratur er i gang igjen, Ap har begynt kulturvalgkampen, poesimaraton i Larvik

Søsteren gir sin versjon
Romanen «Fri vilje» skal være et oppgjør med den familiehistorien søsteren skildrer i romanen «Arv og miljø», skriver Klassekampen.

Forfatter Vigdis Hjorth skapte i fjor høst storm i Litteratur-Norge med romanen «Arv og miljø». Boka handlet om Bergljot, en kvinne som i forbindelse med et arveoppgjør konfronterer familien med at hun har blitt utsatt for incest i barndommen.

Hjorth høstet Bokhandlerprisen og gode anmeldelser for romanen, men utløste også en stor debatt i avisspaltene om såkalt virkelighetslitteratur, fordi enkelte mente romanen bar likhetstrekk med Hjorths egen familiehistorie. Hjorths familie uttalte seg aldri om saken.

Nå gir imidlertid Helga Hjorth, Vigdis Hjorths lillesøster, ut roman på Kagge forlag.

– Romanen berører mange av de samme temaene som behandles i storesøsteren Vigdis Hjorths «Arv og miljø», skriver forslagssjef Anne Gaathaug i Kagge forlag på e-post.

Boka har fått tittelen «Fri vilje» og utgis i et førsteopplag på 6000 eksemplarer, noe som er unormalt mye for en debutant.

Les mer hos Klassekampen. Foto av Vigdis Hjorth: Klaudia Lech. Foto av Helga Hjorth: Sturlason/VG

Lover et nytt kulturløft
Festivalstøtten skal styrkes, sier Arbeiderpartiet når de presenterer sitt nye kulturløft. MFO-leder Hans Ole Rian sier til Musikkultur at et nytt løft er bra, men synes ikke partiet treffer helt blink for å bedre kunstnernes levekår.

Arbeiderpartiet lanserte igår sitt eget kulturløft, som de lover å gjennomføre hvis de kommer i regjering. Her presenteres kulturpunktene i partiets valgprogram med noen tillegg som et kulturløft nr 4, med samme grunnleggende ambisjon som tidligere løft: Én prosent av statsbudsjettet skal gå til kulturformål.

Til NRK sier partileder Jonas Gahr Støre at er det er på tide med en kulturpolitikk som vil noe.

Støre vil blant annet ha en kunstnerøkonomireform som styrker eksisterende støtteordninger og oppretter nye. Det foreløpig eneste helt konkrete er at Arbeiderpartiet vil styrke festivalstøtteordningen.

Akkurat det er MFO-leder Hans Ole Rian lunken til.

– Det er bra, men for oss i MFO hadde det vært bedre om for eksempel ensemblestøtteordningene og musikerstøtteordningene ble foreslått styrket. Det er tross alt musikere og ensembler som er leverandørene av god musikk og engasjerende kunst – også på festivalene, sier han.

Les mer hos Musikkultur. Foto av Jonas Gahr Støre og andre Ap-politikere på Øyafestivalen: Stine Traaholt/NRK

Poesimaraton i Larvik
Under poesifestivalen i Larvik kan du oppleve poesien live. De mest utholdende kan også få med seg poesimaraton, forteller Dagsavisen.

– Mange tenker at poesi er noe som er litt utilgjengelig og fremmed, men hvis man tenker etter, så er det egentlig ikke det. Dette er jo noe vi vokste opp med som barn, med rim og regler. Og til alle de store anledningene, som konfirmasjon, bryllup, dåp og navnedag, så tyr vi til dikt, sier Helle Riis, festivalsjef for Poesifestival Larvik.

Poesifestivalen går av stabelen 25.–27. august og har navn som Frode Grytten, Kjersti Annesdatter Skomsvold, Pedro Carmona-Alvarez, Theis Ørntoft, Ole Paus og Herborg Kråkevik på gjestelisten. I tillegg til å presentere ulike forfattere, ønsker festivalen også å skape debatt.

– Vi tar blant annet opp dette med at mindre og mindre nordisk litteratur blir oversatt, og spør hvilke konsekvenser dette får for leseren og forfatteren. Vi får besøk av den svenske lyrikeren Katarina Frostenson, som vant Nordisk råds litteraturpris i 2016. Spør du etter hennes bøker på biblioteket, så finner du dem ikke, fordi hun ikke er oversatt. Pendelen peker nedover for nordisk litteratur, den debatten tar vi opp på vår festival, sier Riis.

Les mer hos Dagsavisen. Foto av Kjersti Annesdatter Skomsvoll: Finn Ståle Felberg

Forfattet av: Roy Søbstad

Opprettet: 11. august 2017 14:00

Sist oppdatert: 18. august 2017 14:01

Kommentarer