News article image

Trafo holder øye med det som skjer i kulturlivet.

Denne uken: Norsk kunstner drapstruet i Nord-Korea, store kutt i lokalt kulturliv, 400 musikere gjør opprør mot omorganisering, «Thelma» er Norges Oscar-kandidat

Traavik drapstruga i Nord-Korea
Kunstnaren Morten Traavik avsluttar kultursamarbeidet med Nord-Korea på ubestemt tid etter at han på den siste turen blei truga på livet av ein nær venn og samarbeidspartnar i landet, skriver NRK.

Etter åtte år og tjue reiser til Nord-Korea seier Morten Traavik stopp. Den siste turen blei meir dramatisk enn han hadde sett føre seg. Han opplevde blant anna eit jordskjelv etter prøvesprenging av atombomber og det han kallar dommedagsoverskrifter i media. Men det toppa seg for Traavik då han blei drapstruga av ein av dei viktigaste samarbeidspartnarane han har hatt i Nord-Korea.

– Det skjedde etter ein heftig diskusjon etter eitt av mange krisemøte vi hadde om kunstkonferansen DMZ Academy, som vi var i Nord-Korea for å arrangere. Vi var lei av å bli behandla som straffedømde, og sa vi ville legge ned prosjektet om det ikkje blei ei endring, seier Traavik til NRK.

Les mer hos NRK. Foto: YouTube og Tor Jørund F. Pedersen

Store kutt i lokalt kulturliv
På fire år har regjeringen kuttet 86 millioner kroner i tippemidlene som går til små og store kulturbygg. Lokalt kulturliv over hele Norge rammes, advarer ledere fra kultur-grasrota.

– Det er voldsomme kutt, sier Rhiannon Edwards, leder i Musikkutstyrsordningen som sikrer tilgang til lokaler for øving og framføring av rytmisk musikk som pop, rock og hiphop over hele Norge.

Hun er bekymret for reduksjonen i penger som bevilges til kulturbygg fra spilleoverskuddet til Norsk Tipping. Hvert år går overskuddet til formål innen helse, idrett, humanitære tiltak og til kulturliv, og det er regjeringen gjennom Kulturdepartementet som fordeler millionene.

For mens 135 millioner tippe-kroner ble bevilget til ulike øvingslokaler, samfunnshus og konsertarenaer i vårt langstrakte land på det siste rødgrønne statsbudsjettet i 2013, ble potten til desentraliserte kulturbygg krympet til 47 millioner kroner i år.

Les mer hos Klassekampen. Foto av Rhiannon Edwards og Nina Hodneland: John Trygve Tollefsen

400 musikere gjør opprør mot omorganisering
Over 400 utøvere har skrevet under på et opprop mot arbeidsforholdene i Den kulturelle skolesekken. – Avtalene våre har smuldret opp, sier musiker Hans Martin Austestad til NRK.

Ansvaret for Den kulturelle skolesekken (DKS) har nå blitt overført til den nyopprettede etaten Kulturtanken. Flere hundre musikere mener de taper store penger på omorganiseringen.

– Avtalene våre har smuldret opp fordi Kulturtanken, som nå har overordna ansvar for DKS, ikke har mandat til å forhandle for oss, sier musiker Hans Martin Austestad, en av initiativtakerne bak oppropet.

Totalt 400 utøvere – de fleste av dem musikere – har skrevet under på oppropet, deriblant Sandra Kolstad, Martin Hagfors, Torgny Amdam, Nils Christian Fossdal og Britt-Synnøve Johansen.

Les mer hos NRK. Foto av Hans Martin Austestad og bandet Løkki: Annette Melbø, Volden skole

Joachim Triers «Thelma» norsk Oscar-kandidat
Joachim Triers film Thelma er valgt ut som Norges kandidat i kategorien for beste ikke-engelskspråklige film, skriver Cinema.

Den norske Oscar-komiteen vurderte de tre kortlistede Oscar-kandidatene Fluefangeren, Hoggeren og Thelma. Dette er tre svært ulike filmer i utforming og sjanger, men med den fellesnevner at de på hvert sitt vis har kvalitetene som skal til for å nå gjennom i Oscar-sammenheng. Den norske Oscar-komiteen har etter grundige overveielser valgt Thelma som Norges kandidat.

Thelma er en romantisk overnaturlig thriller om en ung kvinne som i møte med kjærligheten oppdager at hun har skremmende uforklarlige krefter.

Les mer hos Cinema.

Forfattet av: Roy Søbstad

Opprettet: 8. september 2017 14:23

Sist oppdatert: 15. september 2017 14:31

Kommentarer