News article image

Trafo holder øye med det som skjer i kulturlivet.

Denne uken: Norske skuespillere forteller om seksuell trakassering, film om 22. juli-terroren får 17 millioner i statlig tilskudd, tegneserie om leting etter hund skaper reaksjoner

Norske skuespillere forteller om omfattende seksuell trakassering
Seksuell trakassering er langt vanligere blant skuespillere enn ellers i arbeidslivet, skriver Aftenposten.

Etter at det ble kjent hvordan den mektige filmprodusenten Harvey Weinstein i lang tid har trakassert unge skuespillerinner i Hollywood, har flere millioner delt emneknaggen #metoo i sosiale medier.

Målet er å vise hvor utbredt problemet er. Skuespillere som Aftenposten har snakket med, bekrefter at seksuell trakassering også foregår i norsk film- og teaterbransje.

– Det kan være tilfeller der en regissør stryker en skuespiller på puppen, eller en motspiller forteller hvor flott man ser ut. Sånt kan gjøre deg utrygg i jobben, uten at man nødvendigvis kan ta noen på det, sier Kristin Grue, som snart er aktuell i Reisen til julestjernen på Nationaltheatret.

En undersøkelse fra Telemarksforskning i 2010 viste at mer enn fem prosent av skuespillere i norske teatre hadde opplevd seksuell trakassering i løpet av det siste halvåret. I arbeidslivet generelt er tilsvarende tall litt over én prosent.

Les mer hos Aftenposten. Foto av Sofie Frost, Maria Bock, Kristin Grue og Idun Vik: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix/Desiree Mattsson/Øyvind Eide/Hans Jørgen Brun

Film om 22. juli-terroren får 17 millioner i statlig tilskudd
Norsk filminstitutt som forvalter tilskuddsordningen tar ikke hensyn til innholdet i filmen med denne ordningen, men hva slags budsjett filmskaperne har og om internasjonale distrubusjonsavtaler er på plass, skriver Dagsavisen.

Norsk filminstitutt forvalter tilskuddsordningen, og hadde ved fristens utløp fått inn seks søknader om støtte for å dekke kostnader ulike filmproduksjoner har i Norge.

Likevel var det bare tre filmprosjekter som nådde opp. «Mission Impossible 6”, som blant annet skal spille inn scener på Preikestolen i Lysefjorden, får 6.325.000 kroner, mens «Norway» stikker av med 17.125.000 kroner. Sistnevnte er ifølge Dagens Næringsliv arbeidstittelen på Hollywood-regissøren Paul Greengrass’ film om terrorangrepene 22. juli 2011. (…)

– Hver for seg, og til sammen, vil disse filmene bidra til å vise norsk natur og kultur gjennom spektakulære innspillingssteder og temaer som omhandler norsk virkelighet. I tillegg vil mange norske filmarbeidere høste verdifull kompetanse, og filmbransjens internasjonale nettverk vil styrkes, sier Stine Helgeland, avdelingsdirektør for Kommunikasjon, innsikt og internasjonale forhold i Norsk filminstitutt.

Les mer hos Dagsavisen. Foto av Paul Greengrass: Matt Crossick/PA/NTB Scanpix

Ida lager tegneserie om letingen etter hunden «Tinka» - det har skapt reaksjoner
Gjennom tegneserien «Værbitt» i Dagbladet har vi blitt kjent med befolkningen i Jåssvåg over de siste ukene. Illustratør Ida Larmo bor selv i Kabelvåg, og har den siste tatt for seg letingen etter hunden «Tinka» i tegneseriestripene.

Det har skapt reaksjoner i Facebook-gruppa «Vi må finne SIKA», skriver Lofotposten.

– Stripene er postet i gruppa, men har også gått viralt. De fleste synes det er gøy, mens andre føler seg latterliggjort, sier administrator i gruppa, Monica Brøndbo-Johansen.

Les mer hos Lofotposten. Tegneserie: Ida Larmo

Forfattet av: Roy Søbstad

Opprettet: 20. oktober 2017 12:04

Sist oppdatert: 27. oktober 2017 13:05

Kommentarer