News article image

Trafo holder øye med det som skjer i kulturlivet.

Denne uken: Kunstneropprør mot kulturministeren, – Skuespillere er sårbare for å bli utnyttet, bygd raser mot offentlig kunstverk

Kunstneropprør mot Helleland
Kunstnerne mener deres økonomiske situasjon nå er så alvorlig at de vil ta til gatene mot kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) og hennes kulturbudsjett, skriver Dagsavisen.

Torsdag denne uka samlet kunstnerne og deres støttespillere i kulturlivet foran Stortinget for å markere sin motstand mot kulturministerens budsjettforslag, under navnet «#kunstneroppropet». Mange av demonstrantene hadde på seg egenproduserte «Skrik»-masker. Dette var for å illustrere at også den verdensberømte maleren Edvard Munch i sin tid trengte hjelp fra et statlig kunstnerstipend.

For om ikke folk flest vet altfor mye om billedkunstnernes dårlige inntektsutvikling de siste årene, har de i alle fall hørt om Edvard Munch og vet hva han han har betydd, resonnerer kunstneren Hilde Tørdal, som ledet Munch-aksjonen foran Stortinget. Hun er kunstner og styreleder i Norske Billedkunstnere, men nå snakker hun på vegne av Kunstnernettverket, som består av i alt 20 organisasjoner. (…)

Ett av de fire hovedkravene fra disse til kulturministeren er at hun må fullføre den treårige lønnsreformen for kunstnerstipendene. Det gjør hun ikke i det budsjettforslaget som nå ligger på bordet i Stortinget. I år ble det ikke mer enn en økning på 2,2 prosent i ulike stipender og vederlagsordninger, og det tredje året med lønnsreform kom ikke på plass. Samtidig viser tall at kunstnernes realinntekter har gått kraftig ned de siste årene, med 15 prosent siden 2006.

Les mer hos Dagsavisen. Foto av Hilde Tørdal: Mimsy Møller. Foto på toppen av siden: Torgeir Eikeland/Fædrelandsvennen

– Skuespillere er sårbare for å bli utnyttet
Den norske film-, tv- og teaterbransjen vil bekjempe seksuell trakassering med egen «Vær varsom»-plakat, skriver NRK.

I dag samles film, tv, spill og teaterbransjen til felles innsats mot seksuell trakassering.

Både Skuespillerforbundet, Dramatikerforbundet, Regiforbundet og Virke Produsentforeningen skal delta.

Møtet skal munne ut i to konkrete ting:

  • Et felles sett med etiske kjøreregler

  • En undersøkelse for å kartlegge omfanget av seksuell trakassering i bransjen

I en undersøkelse fra Telemarksforsking og BI i 2016, kom det fram at seksuell trakassering er nesten fem ganger mer utbredt blant skuespillere enn i arbeidslivet generelt.

– Vi vet at det skjer, men jeg har vært forbundsleder i seks år og aldri fått inn slike saker, sier lederen for Dramatikerforbundet Monica Boracco.

Hun mener det er svært viktig å få kartlagt hvorfor det ikke blir varslet.

– Vi er nødt til å finne ut om folk i bransjen bruker posisjonen sin til å trakassere.

Etter at det ble kjent hvordan den amerikanske filmprodusenten Harvey Weinstein i lang tid har trakassert kvinnelige skuespillere i Hollywood, har flere millioner delt emneknaggen #metoo i sosiale medier.

Les mer hos NRK. Fotos av Harvey Weinstein: Getty Images

Bygd raser mot kunstverk til 400.000 kroner - tas ned etter hærverk
Kunst, mener ekspertene. Men i Kvam i Oppland er innbyggerne opprørt og vil ha det de bare kaller «en trestolpe, en stein og en gammeldags møkkaspreder» fjernet. Nå tas det ned etter hærverk, skriver VG.

Mandag ble det bestemt at kunstprosjektet i Kvam blir tatt ned av sikkerhetsmessige årsaker, etter at Nord-Fron kommune hadde innkalt til møte om saken. I en felles uttalelse gjengitt i GD heter det:

– Elementene som er satt opp i forbindelse med kunstprosjektet i Kvam blir tatt ned av sikkerhetsmessige årsaker. Det påbegynte arbeidet er ikke sikra, og i tillegg er det i helga gjort forsøk på å ta ned stolpen som er satt opp. Derfor blir det nå tatt ned for å hindre at noen blir skadet. Nå blir det en dialog med kunstnerne om hva som skal skje videre. Situasjonen som har oppstått rundt kunstprosjektet i Kvam er vanskelig. Men alle parter er innstilt på å finne en god løsning, skriver de i uttalelsen.

Prislappen på den omstridte installasjonen er 400.000 kroner, opplyser Eivind Slettemeås til VG.

Les mer hos VG. Foto: Jørn Pettersen

Forfattet av: Roy Søbstad

Opprettet: 27. oktober 2017 12:57

Sist oppdatert: 3. november 2017 13:32

Kommentarer