News article image

I november har Trafo gleden av å presentere forfatter Rune Hjemås som månedens GjesteMentor. Rune registrerte seg på Trafo som tenåring, og anser det som ett av sine første, og viktigste, skritt på veien mot å bli forfatter. Bli bedre kjent med ham i dette intervjuet.

Hvem er du?
Jeg er 35 år, bosatt i Trondheim, og har skrevet bøker og jobbet med litteratur i nesten 10 år. Før jeg ga ut min første bok, skrev jeg og drømte om å bli forfatter i mange år. Et av de første, og viktigste, skrittene på veien, var da jeg som tenåring registrerte meg på Trafo - det var rett etter at Trafo startet, i 2001! Derfor er det alltid veldig hyggelig å komme tilbake som mentor nå, og bli kjent med noen av de unge, flinke folka som holder på her i dag. Jeg gleder meg til å være i Arena i hele november og få et ordentlig godt innblikk i alt som foregår!

Hvilke uttrykk er det du jobber med?
Jeg har gitt ut bøker i flere ulike sjangre - kortprosa, novelle og dikt - og jobber for tiden med en roman. For meg er det spennende å utforske de ulike formatene en tekst kan ha og se hvordan det å bruke språket på forskjellige måter gjør at man uttrykke seg presist, og kanskje litt overraskende.

I tillegg til å skrive selv, jobber jeg en del som redaktør, blant annet for et miniforlag og tidsskrift jeg driver sammen med en forfatterkollega av meg, Mathias R. Samuelsen. Vi er også redaktører for en antologi med nye gjendiktninger av amerikansk samtidslyrikk som skal komme ut til våren. Dette er en annen måte å jobbe med litteratur på, der rollen min er å lese andres tekster veldig godt, og gjennom grundige tilbakemeldinger prøve å komme frem til et best mulig resultat sammen med forfatteren. Det er en veldig lærerik prosess som gir meg mange erfaringer jeg kan ta med tilbake i egen skriving.

Hva har du å lære bort til Trafos medlemmer?
En viktig forutsetning for å bli god til å skrive er at du også er en veldig god leser. Jeg tror jeg etter hvert har blitt ganske god til å lese på den måten at jeg forhåpentligvis kan se hva verket prøver å uttrykke, og kanskje komme med noen innspill til hvordan dette kan gjøres enda bedre og mer presist. Dette gjelder ikke bare for lesing av tekst - jeg tror man også «leser» andre typer kunst, og at mye av det som kreves for å få en tekst til å funke, også må være tilstede innenfor andre uttrykk. Det gjelder å optimalisere materialet man har å jobbe med, og her håper jeg at jeg har noe å lære bort til medlemmene på Trafo.

Hvilke forventninger har du til oppholdet ditt som gjestementor?
Som nevnt har jeg jo en del erfaring som «vanlig mentor», og jeg har også fått lov til å kåre månedens talent et par ganger tidligere, så jeg føler at jeg har en viss peiling på hva jeg går til. I så fall kommer det til å bli en spennende måned, der jeg er privilegert nok til å få bruke litt tid hver dag til å se på, og kommentere, alle de ulike uttrykkene for kreativitet som hele tiden myldrer frem i Arena. Det gleder jeg meg til!

Se Rune Hjemås sin trafoprofil og portfolio.
Foto: Heidi Furre

Forfattet av: Idunn Sem

Opprettet: 31. oktober 2017 10:09

Sist oppdatert: 1. desember 2017 12:06

Kommentarer