News article image

Trafo holder øye med det som skjer i kulturlivet.

Denne uken: Utbredt sexpress i litteraturmiljøet, Nordisk råds litteraturpris til Danmark, tre norske filmer konkurrerer om Oscar

Ubehaget i litteraturen
De er unge og trer inn i litteratur­miljøet med håp om å finne et intellektuelt fellesskap. I stedet blir mange av dem møtt med uønsket seksuell oppmerksomhet, skriver Klassekampen.

Etter en forlagsfest ble «Oda», tidlig i 20-årene, invitert på nachspiel. Hun nølte. Forfatteren som inviterte var mye, mye eldre enn henne, men det var mange som skulle komme, sa han, flere folk hun også kjente. Siden de tydeligvis skulle være en stor gjeng, ble hun med.

– Men da jeg kom dit, var det bare ham og meg der. Stemningen var ganske trykket. Jeg kjente at jeg stivnet litt av hele situasjonen. Så begynte han å ta meg på kneet.

– Hvor var alle de andre som skulle komme? (…)

Mens hun satt der og skalv, foreslo han at de kanskje skulle ligge sammen.

– Heldigvis kom jeg meg vekk.

I etterkant fortsatte han å sende meldinger. Han foreslo å møtes, forteller hun.

– Jeg var lenge redd for å dra på fester i litteraturmiljøet etter episoden, av frykt for å møte ham igjen.

Denne høsten brast demningen rundt Harvey Weinstein, filmprodusenten som i en årrekke har betalt seg ut av søksmål om trakassering. I ettertid har en strøm av urovekkende historier skylt inn over arbeidslivet, utelivet og kulturmiljøene, både i pressen og på sosiale medier.

Les mer hos Klassekampen. Foto av forfatterne Ingvild Lothe og Ylva Wærenskjold: Christopher Olssøn. Foto fra Aschehougs hagefest: http://paadirekten.blogspot.no/

Dansk «kullsvart og vis» roman vant Nordisk råds litteraturpris
Den danske forfatteren Kirsten Thorup er hedret med Nordisk råds litteraturpris for boken «Erindring om kærligheden», melder iTromsø. Norge fikk ingen priser i år.

– En kullsvart og vis roman, oppsummerte juryen om romanen.

– Den trekker garn i dypet, i vårt felles dyp, slik bare virkelig litteratur kan gjøre det.

Thorup debuterte i 1967 med diktsamlingen «Indeni – Udenfor» og har dermed 50 års forfatterjubileum i år.

Juryen peker på at forfatteren ofte gir stemme til dem som ellers ikke blir hørt, de skrøpelige, de marginaliserte, de som er «feil» – og sånn er det også i den nye romanen. Boken er foreløpig ikke oversatt til norsk.

– Jeg er svært overveldet. Det er en stor ære, sa Thorup da hun mottok prisen onsdag kveld. (…)

Romanen «Erindring om kærligheden» tegner et portrett av kvinnen Tara, som konstant rekker hånden ut til de utsatte i samfunnet. Litt tilfeldig får hun datteren Siri, en oppgave hun har vanskelig for å takle.

Les mer hos iTromsø. Foto: Markku Ulander/Lehtikuva/AP/NTB Scanpix

Tre norske filmer valgt ut til å konkurrere om Oscar
Torill Koves “Tråder” og Rune Spaans “The Absence of Eddy Table” er valgt ut sammen med 63 kandidater til å konkurrere om årets Oscar-nominasjoner for beste animerte kortfilm, skriver Rushprint. Det er også animasjonsfilmen “Eternal Hunting Grounds” av Elin Grimstad.

Det som skjer videre er at medlemmer av Oscar-akademiets Short Films and Feature Animation Branch vil vurdere de 63 utvalgte filmene. De 10 filmene med høyest rating vil gå videre til en kortliste som akademiet vil offentliggjøre i slutten av november. Disse ti filmene vil bli vist for en større gruppe medlemmer av Short Films and Feature Animation Branch som velger de fem nominerte som offentliggjøres 23.januar 2018.

Torill Koves nyeste kortilm “Tråder” fikk sin internasjonale premiere under Toronto International Film Festival i september. Filmen ”forteller om en kvinne og et barn som blir ført sammen av en magisk, rød tråd. De knytter seg til hverandre, blir mor og datter. Barnet lærer kjærlighet og tillit, og til slutt også hvordan hun selv må forme sine egne bånd”.

Les mer hos Rushprint. Bilde fra Torill Koves kortilm “Tråder”

Forfattet av: Roy Søbstad

Opprettet: 3. november 2017 13:23

Sist oppdatert: 10. november 2017 11:50

Kommentarer