News article image

Trafo holder øye med det som skjer i kulturlivet.

Denne uken: 456 svenske skuespillere med alvorlige overgrepsanklager, 20 000 har signert kampanje mot Utøya-filmen, bredside mot filminstituttet i ny bok

Krisemøte etter overgrepsskuldingar i svensk kulturliv
Den svenske kulturministeren har hatt møte med dei tre viktigaste teatersjefane i landet, etter at over 400 kvinnelege skodespelarar i eit opprop har fortalt om seksuelle overgrep i den svenske film- og teaterbransjen, skriv NRK.

Etter at 456 kvinnelege skodespelarar stod fram og fortalde om seksuelle overgrep og krenkingar i svenske teaterverda i eit stort opprop i Svenska Dagbladet onsdag, blei sjefane for dei tre største teaterinstitusjonane i Sverige kalla inn til krisemøte hos kulturminister Alice Bah Kuhnke torsdag. Ho seier til Expressen at ho ser alvorleg på skuldingane som kjem fram.

– Dette har vore eit alvorleg møte der eg har gjort det klart at regjeringa ikkje aksepterer det som går føre seg. Eg krev endring.

Les mer hos NRK. Fotomontasje: SvD/TT. Hovedfoto: Roger Stenberg/Dramaten

20.000 har signert kampanje mot Utøya-filmen
Men Unni Espeland Marcussen, som er blant de etterlatte, mener i følge Aftenposten ikke at det er for tidlig.

Etter at Vegard Løkken fra Eina i Oppland startet underskriftskampanjen «Nei til film om Anders Behring Breivik!» for en knapp uke siden, har over 20.000 mennesker skrevet under på oppfordringen til å protestere mot filmen og boikotte Netflix, som produserer filmen.

På Facebook er kampanjen delt over 50.000 ganger og blir diskutert heftig.

Netflix vil ikke kommentere produksjonen av filmen eller protestene for øyeblikket, av hensyn til pårørende og andre som er påvirket av terroraksjonen i 2011.

Les mer hos Aftenposten. Foto av Anders Danielsen Lie som skal spille Anders Behring Breivik: Tor Stenersen. Hovedfoto: Helge Mikalsen

Bredside mot filminstituttet i ny bok
Norsk filminstitutt får kraftig kritikk i ny bok fra bransjeblad-redaktør, skriver Dagsavisen.

– Så lenge ledelsen i Norsk filminstitutt forholder seg servilt til Kulturdepartementet, klarer ikke filminstituttet å stå imot politisk press, sier Kjetil Lismoen, redaktør i filmbransjebladet Rushprint og filmkritiker i Aftenposten.

Kraftsalven kommer i forbindelse med Lismoens ferske bok «Blant hodejegerne og nazi-zombier: Generasjonen som gjenreiste norsk film». Den lanseres i Oslo i kveld, med en panelsamtale der filmregissør Sara Johnsen og forfatter og tidligere NFI-konsulent Erlend Loe deltar.

I boka forteller Lismoen om utviklingen i norsk film de siste 20 årene, og blant annet om rollen til Norsk filminstitutt, som siden 2008 har forvaltet den statlige produksjonsstøtten til norsk film. I inneværende år fordeler NFI 625 millioner statlige kroner til det norske filmfeltet.

Lismoen mener at filminstituttet har inntatt en underdanig posisjon overfor departementet som bevilger midlene.

Les mer hos Dagsavisen. Foto: Silje Øverland Eriksen

Forfattet av: Roy Søbstad

Opprettet: 10. november 2017 11:44

Sist oppdatert: 17. november 2017 12:50

Kommentarer