News article image

Trafo holder øye med det som skjer i kulturlivet.

Denne uken: 487 kvinnelige skuespillere ut mot seksuell trakassering, avisene kutter i kulturkritikken, blir første norske professor i avistegning

Trakassering. Overgrep. Skam. Over 400 norske skuespillere har fått nok.
Ulrikke Falch, Pia Tjelta og Jenny Skavlan er blant 487 kvinnelige skuespillere som nå tar et kraftig oppgjør med seksuell trakassering i norsk teater-, film- og tv-bransje, skriver Aftenposten.

«Jeg er under utdanning, bruker sommeren som ulønnet i et spel og i en scene skal jeg voldtas av en 20–25 år eldre mann. Vi prøver scenen og regissøren stopper. Mannen fortsetter å «voldta». [ …] Han holdt meg fast og dunket løs i det som føles som flere minutter. Rundt oss står ti av Norges mest profilerte og anerkjente skuespillere og instruktører. Reaksjonen: latter.»

Dette er bare én av flere historier som 487 norske skuespillere forteller om fra norsk teater-, film- og tv-bransje. I dag deler de sine historier i Aftenposten.

Etter at det ble kjent at den amerikanske filmmogulen Harvey Weinstein i årevis har seksuelt trakassert kvinner, har tusenvis av kvinner fortalt historier om overgrep under emneknaggen #metoo.

Forrige uke signerte nesten 600 svenske kvinnelige skuespillere et opprop om å stoppe seksuell trakassering i deres bransje. Oppropet ble til etter at over 1000 skuespillere i en lukket Facebook-gruppe delte sine historier om overgrep og overtramp.

Dette har inspirert norske skuespillere til å gjøre det samme.

Les mer hos Aftenposten. Foto: Illustrasjonsbilder

Kutter i kulturkritikken
Antallet anmeldelser i norske aviser er mer enn halvert på ti år. – Et demokratisk problem, mener lederen av Kritikerlaget.

Høye terningkast og blodig slakt. Når det dukker opp nye filmer, bøker, teateroppsetninger, konserter og kunstutstillinger, har norske aviser hatt tradisjon for å følge opp med en vurdering av de kunstneriske uttrykkene. Kritikerdommen kan variere fra panegyrisk hyllest til nådeløs radbrekking.

Spørsmålet er om nervøse forfattere, kunstnere, skuespillere og andre som har pleid å legge hodet på kritikernes hoggestabbe, nå kan sove bedre om natta.

Klassekampen har gjort en opptelling av antall anmeldelser som sto på trykk i fem riksdekkende dagsaviser i september 2007. Deretter har vi sammenliknet tallet med samme måned i 2017.

Resultatet er nedslående for dem liker å lese kunst- og kulturkritikk.

I september 2007 hadde avisene Aftenposten, VG, Dagbladet, Dagsavisen og Klassekampen til sammen 820 anmeldelser på trykk på sine kultursider i papirutgavene. Ti år seinere har dette tallet falt til 406. Totalt er anmelderiet i norske aviser redusert med over 50 prosent på ti år.

Les mer hos Klassekampen. Grafikk: Henrik Angelsen Haanes

Blir første norske professor i avistegning
Dagsavisens Siri Dokken er Norges første satiretegner til å bli oppnevnt som professor ved Kunsthøgskolen i Oslo.

– Siri Dokkens avistegninger holder et internasjonalt høyt nivå, sier Karianne Bjellås Gilje, dekan ved avdeling Design på Kunsthøgskolen i Oslo (KHIO).

Tirsdag ettermiddag vedtok KHiOs styre at satiretegneren er kompetansevurdert til professor, og dessuten kallet til en professor 2-stilling ved KHiO. Hun blir dermed den første aktive avistegneren i Norge med professorstilling.

Den ferske professoren, som fortsetter som tegner i Dagsavisen, er selv svært fornøyd med ansettelsen:

– Yrkeslivet mitt handler først og fremst om å være bra dag for dag, og samlede vurderinger er sjeldent. Nettopp derfor blir det fantastisk når 25 års arbeide verdsettes slik. Og enda mer når det skjer på min gamle skole, hvor jeg tror jeg var en temmelig frustrerende student, sier Dokken.

Les mer hos Dagsavisen. Foto: Krister Sørbø

Forfattet av: Roy Søbstad

Opprettet: 17. november 2017 12:45

Sist oppdatert: 24. november 2017 12:40

Kommentarer