News article image

Trafo holder øye med det som skjer i kulturlivet.

Denne uken: – Kulturministeren viser forakt for kunstnere, regjeringen kutter filmstøtten med 16 millioner, nordmann med fire Grammy-nominasjoner

– Kulturministeren viser forakt for kunstnere
– Tilliten mellom kulturministeren og kunstnerne er i ferd med å forsvinne, sier styreleder i Norske Billedkunstnere, Hilde Tørdal til NRK. Hun reagerer på flere utspill fra Linda Hofstad Helleland på sosiale medier og i avisintervjuer i det siste.

– Kulturministeren viser en veldig forakt for dem som tar utdannelse og er profesjonelle kunstnere, sier Tørdal.

Hun viser også til et innlegg i Adresseavisen i forrige uke, der Helleland sier: «Jeg vil gjøre kunst og kultur enda viktigere for flere. Da må vi lytte til de stemmene som aldri kommer til uttrykk, ikke bare akademisk snobberi som bidrar til å skape avstand og mindre engasjement blant folk i hele landet.»

Hun legger til at vi må høre på bestemor på Snapchat og ungdom på litteraturhus.

– Det forteller oss at hun ikke har lyst til å høre på alle de fagpersonene og kunstnerne som er der ute. De har vært i feltet lenge og har peiling på det de snakker om. Hun vil bare høre på det hun kaller «folket», men vi er jo også folk, og hun er vår minister, sier Hilde Tørdal.

Les mer hos NRK. Foto av Hilde Tørdal: Daniel Guanio/NRK

– Hva har bransjen gjort for å fortjene denne ørefiken?
«Urettferdig» og «kontraproduktivt» er i følge Rushprint noen av de sterke reaksjonene på regjeringens kutt i filmstøtten på 16 millioner i statsbudsjettet. Dette går utover arbeidsplasser, selskapers økonomi og tilbudet på kvalitetsinnhold, mener bransjeorganisasjonene.

Som lyn fra klar himmel, er beskrivelsen fra mange av bransjeaktørene av regjeringens betydelige kutt i filmstøtten som ble klart gjennom dagens forlik om statsbudsjettet. Kuttet på 16 millioner kroner til Norsk filminstitutt inngår i en lei tendens de siste årene med en gradvis nedbygging av filmstøtten. Samlet sett har denne støtten de siste fire årene opplevd kutt på tilsammen over 50 millioner kroner – noe som har rammet produksjon hardest, men også et bredt spekter av andre tiltak innen film- og tv-feltet.

– Dette kom helt uventet, forteller Monica Boracco, leder av Dramatikerforbundet.

– Dramatikerforbundet og andre organisasjoner har brukt mye tid på å lobbe mot de kuttene som lå i forslaget fra H og Frp i deres forslag til statsbudsjett. Her fikk vi gjennomslag i Kulturkomiteen og vant frem med alle sakene vi fremmet. Det er ingen vi har snakket med som har nevnt noe om en mulighet for kutt i bevilgningen til NFI, så vi har rett og slett ikke sett den veien.

Les mer hos Rushprint. Foto: Monica Boracco. Foto øverst på siden: Jon Øigarden i den Emmy-vinnende NRK-serien “Mammon”

Nordmannen Morten Lindberg med fire Grammy-nominasjoner
Tirsdag kveld kom nominasjonene til den 60. utdelingen av amerikansk Grammy, også kjent som den gjeveste musikkprisen i verden. Ikke veldig overraskende sto norske Morten Lindbergs navn på listene, skriver Aftenposten.

I år har den klassiske musikkprodusenten fått fire nominasjoner, blant annet i den virkelig gjeve kategorien «Producer of the Year, Classical». (…)

Årets fire nominasjoner gjør at Morten Lindberg nå ifølge grammy.com er oppe i hele 24 nominasjoner totalt siden den første i 2006. I tillegg har hans plateselskap 2L vært nominert en rekke ganger, og til sammen har mann og selskap nå 32 nominasjoner.

Men utrolig nok har Lindberg fortsatt ikke vunnet en Grammy, til tross for tilnærmet fast plass på nominasjonslistene.

Den norske duoen Stargate ble også nok en gang nominert til Grammy-prisen, som deles ut i New York 28. januar. Stargate er sammen med artisten Julia Michaels nominert i den gjeve kategorien «Song of the Year» for låten «Issues».

Les mer hos Aftenposten. Foto: Trygve Indrelid

Forfattet av: Roy Søbstad

Opprettet: 1. desember 2017 14:24

Sist oppdatert: 8. desember 2017 16:07

Kommentarer