News article image

Ved utgangen av det game året har musiker, komponist og tekstforfatter Einar Stray hatt det ærefulle oppdraget å velge ett av alle bidragene dere la ut på Arena i august som månedens TrafoTalent. Det ble Hans Jørgen Moldungs verk ”FENCE1”. Les mer om hvorfor dette verket, som kun er laget med Pages på Mac, ble valgt. Moldung er med det med i konkurransen om 20.000 kr i talentstipend som årets talent.

Jeg ble overveldet av kvaliteten på talentbidragene fra desember. Fra Ine Sætres våryre nord-norske dikt, til Linn Eielsen sine morsomme og samfunnskommenterende tegneseriestriper, til Hogne Gran Elvestad absurde men tiltrekkende strek, eller Benjamin Krogh Kiønig sine fabelaktige progete poplåter. Norsk kunsts framtid er lys!

Månedens TrafoTalent for desember 2017 er imidlertid «FENCE1» av 21-årige Hans Jørgen Moldung. «FENCE1» er et visuelt verk printet på et stort A0 format. Det inneholder noe som ligner på to biter av ståltrådgjerde på en svart bakgrunn. Verkets styrke ligger i dets minimalistiske og dermed meditative uttrykk. Tankene mine går mot vår egen versjon av Trumps Mexico-mur: det høye grensegjerde langs den norsk-russiske landegrensen som ble satt opp i 2016 for å hindre flyktninger å entre Norge. Enten det er snakk om en storslagen robust Berlin-mur eller et lite nettinggjerde er beskjeden til våre medmennesker på flukt den samme: Dere er ikke velkomne. «FENCE1» framprovoserer sterke følelser i meg. I beskrivelsen står det at det er «kun laget med Pages på Mac» - et skriveprogram på PC à la Word. Moldungs arbeidsmetode er ergo provoserende og fascinerende enkel. I en kunstverden som domineres av storslagne og pretensiøse kunstverk er det forfriskende å spotte en så intuitiv, pur og effektiv produksjon som denne. Merk dere navnet Hans Jørgen Moldung - en kunstner som jobber innenfor et multiplum av kunstformer. Jeg er skråsikker på at vi vil se og høre mer fra denne begavede unge herremannen i de kommende år.

Einar Stray

Forfattet av: Idunn Sem

Opprettet: 5. januar 2018 10:24

Sist oppdatert: 5. april 2018 10:59

Kommentarer