News article image

Trafo holder øye med det som skjer i kulturlivet.

Denne uken: Redaktør hardt ut mot Norges største forlag, flere varsler etter skuespillernes #metoo-opprop, mindre bistand til kultur

«Jeg slutta i jobben fordi Cappelen Damms fremtidsplaner er uetiske»
Redaktør Dan Andersen går hardt ut mot Norges største forlag i boka «Brev til ledelsen», skriver NRK. Konsernlederen: – Bleike greier.

«Nå er det nok.»

Det var tanken som presset seg fram hos Dan Andersen, og som førte til at han sa opp sin stilling som redaktør i Cappelen Damm i november i 2017.

Da hadde den unge redaktøren sett seg lei på løkkeskriftromaner og bestselgerjag. Men han nøyde seg ikke med å si opp. Andersen er også poet, så det falt ham naturlig å uttrykke seg litterært.

De siste dagene på kontoret satt han i smug og skrev ned 200 grunner for at han sa opp. Alle grunnene begynner med «Jeg slutta i jobben fordi …». De varierer mellom frustrasjon over printeren, til skarp kritikk av navngitte personer i norsk forlagsbransje.

Oppsigelsen ble til boka «Brev til ledelsen», med et bilde av «Den lille larven Aldrimett» på omslaget.

Andersen mente forlaget hadde forspist seg.

Les mer hos NRK. Foto: Siss Vik/NRK

Har mottatt flere varsler etter skuespillernes #metoo-opprop
Skuespillerforbundet er blitt varslet om alt fra sleivete kommentarer til overgrep, skriver Aftenposten. Også teaterledere har fått inn meldinger om seksuell trakassering i vinter.

Antall henvendelser om seksuell trakassering har økt betydelig siden #metoo-kampanjen startet i fjor høst, ifølge leder Knut Alfsen i Norsk Skuespillerforbund. Han forteller at «en god del saker» har havnet på deres bord.

– Henvendelsene er veldig varierte. Noe ligger langt tilbake i tid, annet er av nyere dato. Noe er veldig alvorlig, annet er mindre alvorlig. Det dreier seg om alt fra sleivete kommentarer til overgrep, sier Alfsen

Med oppropet #stilleforopptak tok 590 kvinnelige skuespillere i midten av november et oppgjør med ukulturen i norsk TV, film og teater.

Les mer hos Aftenposten. Foto: Dan P. Neegaard

Mindre bistand til kultur
Nedprioritering av kulturbistand vekker reaksjoner. – En politisk styrt utvikling, hevder flere involverte i følge Klassekampen.

Oslo World Music Festival fikk i slutten av januar beskjed om at de mister 600.000 kroner i årlig støtte over bistandsbudsjettet. Totalt er budsjettet for kulturbistand foreslått kuttet med 50 prosent for 2018.

Kultur utgjør allerede bare en liten promille av den samlede bistanden. Men fra en kulturpott i 2016 på drøye 80 millioner er nå kultursatsingen nede i cirka 40 millioner.

Selv om dette er relativt små beløp, har det vært viktige penger for mange. Blant annet fjernes støtteordningen for norske artisters samarbeid med musikere og arrangører i bistandsland. Kuttene kommer på toppen av en gradvis nedskalering av det internasjonale arbeidet til Rikskonsertene, som nå heter Kulturtanken.

– Nedleggingen av den internasjonale avdelingen til Rikskonsertene og nå disse bistandskuttene føles som en stille nedleggelse av kulturbistanden, sier jazzmusiker Hans Martin Austestad, som har jobbet med musikkprosjekter i Sri Lanka og Bangladesh gjennom ordningen.

Les mer hos Klassekampen. Foto av Alexandra Archetti Stølen, leder for Oslo World Music Festival: Christopher Olssøn

Forfattet av: Roy Søbstad

Opprettet: 9. februar 2018 13:00

Sist oppdatert: 16. februar 2018 13:15

Kommentarer