News article image

Trafo holder øye med det som skjer i kulturlivet.

Denne uken: Zeshan Shakar er vinneren av årets viktigste debutantpris, slik synker du “musikk for jente 16 år”, hvordan bygge en bandkarriere

Zeshan Shakar er vinneren av årets viktigste debutantpris

– Prisen er rett og slett en skikkelig selvtillits-boost, og inspirerende når det gjelder videre skriving, sier en stolt og glad prisvinner. Zeshan Shakar får Tarjei Vesaas’ debutantpris for sin oppvekstroman fra Stovner.

Zeshan Shakar har opplevd noe så sjelden som at debutboken Tante Ulrikkes vei er trykket i fem opplag innbundet, tre opplag i pocket og totalt 16.000 eksemplarer. Det er intent mindre enn eksepsjonelt bra for en debutant.

På toppen belønnes han nå med Tarjei Vesaas’ debutantpris, heder og 60.000 kroner.

– Hvordan er det å få en slik anerkjennelse?

– Det er kjempegøy, men samtidig litt skremmende når man ser på listen over hvem som har fått prisen tidligere. Men det er først og fremst smigrende og kjempeinspirerende når det gjelder videre skriving. Prisen er rett og slett en skikkelig selvtillits-boost.

I debutromanen skildrer han oppveksten til to unge gutter på Stovner. Den ene gjør akademisk karrière, den andre klarer seg ikke så bra.

Les mer hos Aftenposten. Foto: Dan P. Neegaard

Slik synker du “musikk for jente 16 år”
NRK-produsent Tore Fossbakken forteller hvordan Skam-redaksjonen jobbet med musikk, og hva han ønsker seg av artister og plateselskap for kommende produksjoner. (…)

Først: Hvordan ble musikken i Skam valgt ut?

– Låtene var veldig sjelden tilfeldig valgt ut. Det var veldig mye som måtte klaffe med en låt for at den kunne brukes i en scene. Det handlet selvfølgelig om tekstens innhold, men det måtte også passe til karakteren, sier musikkansvarlig for Skam og postprodusent i P3, Tore Fossbakken.

Musikkvalget ble ofte gjort av serieskaper og regissør Julie Andem før den respektive scenen ble skrevet, andre ganger underveis i skrivingen. Skjedde ikke det måtte enten Fossbakken eller andre i teamet trå til.

– Det ble en del brannslukkingsrunder av typen føkk it, vi må finne noe musikk.

– Hva gjorde dere da?

– Det var mye forskjellig. Vi søkte. Da vi for eksempel skulle ha en låt om bromance gjorde vi noe så primitivt som å gå på Spotify og google nettopp “bromance”. Det ble en norsk låt, Egil Ellevill, og den funket kjempefint. Der var også klareringsjobben ganske grei, ettersom den var automatisk klarert gjennom NRK P3 Urørt.

– Men det holdt jo ofte ikke å finne en låt med riktig tema. Det måtte også passe med melodi og stemning i scenen.

Les mer hos Ballade. Foto: NRK

Kunsten å si nei, eller hvordan bygge en bandkarriere
Med en kompromissløs holdning til musikkbransjen og sitt eget prosjekt, har Sassy 009 bygd opp et band på rekordtid. Forrige helg spilte elektronikatrioen på Bylarm.

Vi sitter nedsunket i en altfor behagelig sofa i Teodora Georgijevics og Sunniva Lindgårds leilighet på Majorstua i Oslo. Det var her Sassy 009 hadde sin første øvelse for et drøyt år siden. Siden har musikerne oppnådd mer enn de fleste band kan drømme om: Nominert til spellemannpris for debuten Do you mind EP, konserter i inn- og utland, omtalt som «årets snakkis» under bransjefestivalen Trondheim Calling, tre opptredener på Bylarm, før det bærer videre til bransjefestivalen South by Southwest i Austin, Texas.

De tre kollegene og venninnene tar det hele med fatning. Suksessen, forventningene, tilbudene. Det er musikken det handler om, muligheten til å utforske og eksperimentere, friheten til å gjøre akkurat hva de vil. Om publikum liker det, om bransjen liker det, vel, det får så være.

– Success! Success! Success! You will get success. Achievement. Success!

Teodora legger om tonefallet, karikerer hvordan et ferskt band risikerer å bli fortært av en glupsk musikkbransje. Ordene falt på et bransjemøte i London, der Sassy 009 holdt konserter og gjorde intervjuer, beredte grunnen for et nytt publikum.

Les mer hos Musikkultur. Foto: Marte Bjerke

Forfattet av: Roy Søbstad

Opprettet: 9. mars 2018 13:20

Sist oppdatert: 16. mars 2018 11:49

Kommentarer