News article image

Trafo holder øye med det som skjer i kulturlivet.

Denne uken: Full krise i nobelakademiet, to priser til norsk serie i Cannes, låtskrivere på hitverksted

To forlater Svenska Akademien og skaper nobelkrise
Svenska Akademiens faste sekretær Sara Danius går av og forlater institusjonen som deler ut Nobels litteraturpris, skriver NRK. Også Katarina Frostenson, som har vært en av stridens kjerner, forlater den ærverdige forsamlingen. Dermed er det full krise for litteraturprisen.

Sara Danius opplyste selv til et stort presseoppbud, etter det som ble betegnet som nok et krisemøte, at hun trekker serg, både som Akademiens faste sekretær og som ordinært medlem.

Danius ble valgt inn i Svenska Akademien i 2013, på det som kalles stol nr. 7, og ble utnevnt til den ærverdige institusjonens faste sekretær i 2015.

Svenska Akademien ble grunnlagt i 1786 og er regnet som en av Sveriges viktigste kulturinstitusjoner. De 18 medlemmene (De Aderton) velger hvert år ut hvem som skal tildeles Nobels litteraturpris.

Les mer hos NRK. Hovedfoto: TT News Agency/Reuters. Annet foto: Jonas Ekströmer/TT

To priser til «Lykkeland» under tv-festivalen i Cannes
NRK-serien Lykkeland ble i dag tildelt prisene for beste manus og beste musikk under den nye internasjonale seriefestivalen Canneseries (eller Cannes International Series Festival, som den også heter). Festivalen foregår samtidig med MIPTV, det tradisjonsrike tv-markedet som arrangeres i Cannes i april.

Mens Mette M. Bølstad fikk prisen for beste manus (basert på en idé av Synnøve Hørsdal og et konsept av Siv Rajendram Eliassen) kunne Ginge Anvik hente prisen for beste musikk.

Lykkeland er på 8 x 45 minutter og regnes som en storsatsing fra NRK med et budsjett på over 90 millioner. Petter Næss og Pål Jackman er regissører.

I serien følger vi fire unge mennesker fra perioden rett før det første oljefunnet på Ekofiskfeltet i 1969 og frem til dannelsen av Statoil i 1972.

Les mer hos Rushprint.

Hitverkstedet
I tre dager har noen av landets fremste artister, låtskrivere og produsenter vært samlet på et gammelt verft i Bergen for å lage den neste store hiten.

− Nå får du være med på den awkwarde starten av hver session. Jeg har hørt så mange metoder for å bryte isen, forteller artist Dagny Norvoll Sandvik til NRK.

Hun har nettopp entret studio med produsentene Simen Hope og Askjell Solstrand, og artist Amanda Cygnaeus.

De fire har aldri jobbet sammen, før nå. Men her inne skal de i løpet av det neste døgnet samarbeide om å lage den neste store radiohiten.

− Neste års internasjonale radiohit, er vel kanskje mer riktig å si, legger produsent Simen Hope til med et smil.

Og med det er lista lagt for dagens arbeidsøkt.

Bergen Songs arrangeres for tredje gang i år, av kompetansesenteret Brak – som jobber for å styrke musikkmiljøet i Hordaland og Sogn og Fjordane.

– Vi startet Bergen Songs for å bygge nettverket til artistene, forteller prosjektansvarlig Jørgen Sælensminde Avsnes.

Av rundt 60 påmeldte, ble 14 valgt ut til å være med på årets låtskriver-camp. Resten av deltakerne, som teller 40 personer tilsammen, er inviterte produsenter, artister og låtskrivere fra inn- og utland.

Les mer hos NRK. Foto av Dagny Norvoll Sandvik: Kristin Granbo

Forfattet av: Roy Søbstad

Opprettet: 13. april 2018 14:25

Sist oppdatert: 20. april 2018 12:40

Kommentarer