News article image

Trafo holder øye med det som skjer i kulturlivet.

Denne uken: Hardt ut mot tildelingen av midler til nakenkunst, Cappelen Damm får markedsføringskritikk, en frilansmusikers økonomiske bekjennelser

Hardt ut mot tildelingen av midler til nakenkunst: – Voldsomt uprofesjonelt
For første gang kommer kunstneren Spencer Tunick til Norge for å avbilde nakne nordlendinger. Men tildelingen på 600.000 kroner møter kritikk, melder NRK.

Bakgrunnen er at den amerikanske kunstneren Spencer Tunick i august skal til Nordland for å lage «Bodø Bodyscape». Nakne nordlendinger skal avbildes i to kunstinstallasjoner. Det hele finner sted i august, og det letes nå etter frivillige.

Tunick er kjent for sine prosjekter der han fotograferer grupper av mennesker nakne. Han har gjennomført over 75 større prosjekter rundt om i verden. Det blir første gang han tar turen til Norge. (…)

NRK får opplyst at Bodø kommune og Nordland fylkeskommune går inn med cirka 300.000 kroner hver til prosjektet, som gjøres som en del av arbeidet med å få Bodø inn som europeisk kulturhovedstad. (…)

Men det som av fylkesråden beskrives i positive ordelag, får Andreas Tymi til å se rødt. Han sitter i oppvekst- og kulturkomiteen i Bodø bystyre for Rødt.

– Nakne nordlendinger er alltid flott, men her har man bevilget penger uten at det ligger noe politisk vedtak bak. Det er gitt penger som ingen har visst at man kunne søke om, sier Tymi.

Les mer hos NRK. Foto: Spencer Tunick

Egne bøker i alle kanaler
Det er ikke bare i Coop-butikkene Cappelen Damm prioriterer forlagets egne bøker, skriver Klassekampen. Også i Tanums bokklubber og i strømmetjenesten Storytel gjør eierforlaget reint bord.

Onsdag denne uka sendte Bestselgerklubben, som har mottoet «Det beste av det beste», ut et nytt medlemsblad. Forsida levner ingen tvil om verken målgruppe eller litterær sjanger: På fotografiet kan det krysses av for både gyllent kveldslys, en kvinne fotografert bakfra, en bredbremmet hatt og blått hav, sett fra et cruiseskip.

Det er denne månedens siste hovedbok som presenteres: Mary Higgins Clarks krimbok «Aldri alene», der vi møter den smellvakre smykkeeksperten Celia Kilbride. Dette er en page­turner som «virkelig slår kloa i deg», ifølge medlemsbladet.

Forlaget som har sikret seg denne bestselgeren, er Cappelen Damm – som også eier Tanum, og dermed Bestselgerklubben. (…)

27 av de 31 bøkene er fra Cappelen Damm eller et av imprintforlagene som eies av Cappelen Damm. Bare de fire siste som presenteres bakerst i bladet, alle fra Santa Montefiores kjærlighetshistorier fra Toscana, kommer fra et annet forlag, nemlig Bastion.

Les mer hos Klassekampen. Foto av konsernsjef Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm: Christopher Olssøn

En frilansers økonomiske bekjennelser
Musiker Igor Dunderovic gir deg sin fortelling om kreativ skattemelding på Ballade.no.

(…) Årets innlevering av næringsrapport er for meg et jubileum, og det er på tide å se tilbake. Jeg har hatt registrert foretak i 10 år og har kommet opp i en selvrapportert inntekt på hele 160 000 kr. Flaut lite, jeg vet. Det blir altså 40 000 kr i skatt til staten. Det beløpet tilsvarer verdien jeg fikk i offentlig støtte, samme år, og som egentlig var betaling for tiden jeg brukte på å sitte og skrive søknader om støtte fra staten.

Her er hva jeg har lært om enkeltmannsforetakøkonomi og enkeltmannsforetaksregnskap på 10 år:
– God økonomi handler om å ha mest mulig inntekter og minst mulig utgifter.
– Godt regnskap handler om å ha mest mulig utgifter og minst mulig inntekter.

Først nå ser jeg at alle de koselige kaffestundene egentlig var ukoselige arbeidsmøter. Jeg ser nå at den deilige og dyre konserten med Lars Lillo Stenberg egentlig var en kjedelig studietur. Jeg ser at den støvsugeren jeg kjøpte på impuls faktisk kan brukes som et musikkinstrument. Ja den kan den. Det var nok derfor Hurra Torpedo begynte å spille på kjøleskap og komfyrer.

Jeg er jo en kreativ kunstner, det skal gå an å finne på noen kreative løsninger her vel.

Les mer hos Ballade. Foto: Igor Dunderovic

Forfattet av: Roy Søbstad

Opprettet: 25. mai 2018 16:05

Sist oppdatert: 8. juni 2018 13:51

Kommentarer