News article image

Trafo holder øye med det som skjer i kulturlivet.

Denne uken: Manusforfatter trakk seg fra Kongo-film, 22-åring ny sjefdirigent i Oslo-Filharmonien, forfattere har null tillit til Nobelakademiet, ny debatt om «Lolita»

Manusdramaet bak «Mordene i Kongo»
Nikolaj Frobenius trakk seg som manusforfatter til spillefilmen som kommer i oktober. Nå risikerer han erstatningskrav for boka han har skrevet, skriver NRK.

26 oktober kommer høstens storfilm om Joshua French og Tjostolv Moland på kino. Nordmennene ble tiltalt og dømt for drapet på kongoleseren Abedi Kasongo 5. mai 2009. Moland døde på fengselscella, French er tilbake i Norge. (…)

Bak filmen skjuler det seg også en lang strid om hvordan historien skulle fortelles – en strid som endte med at manusforfatter Nikolaj Frobenius forlot produksjonen.

Forfatter Frobenius er ingen fersking når det kommer til manusarbeide. Han har tidligere skrevet manus til store filmer som «Sønner av Norge», «Pionér» og «Insomnia», men «Mordene i Kongo» tok en retning han følte han ikke kunne stå inne for.

I stedet begynte forfatteren på en bok.

Nå står Frobenius hjemme på kjøkkenet på Fagerborg i Oslo. I hånda knuger han en blodfersk utgave av «Kongonotatene». Boka – som betegnes som en «roman» – handler om en manusforfatter som drar til Kongo for å skrive et filmmanus, men som blir forgiftet av løgn og halvsannheter.

Les mer hos NRK. Hovedfoto fra filmen: Friland film. Foto av Nikolaj Frobenius: Javier Auris, NRK

Klaus Mäkelä (22) blir ny sjefdirigent i Oslo-Filharmonien
Klaus Mäkelä er i dag første gjestedirigent for Sveriges Radios Orkester, kunstnerisk leder for Turku Music Festival og kunstnerisk tilknyttet Tapiola Sinfonietta, skriver Aftenposten. De siste par sesongene har han debutert med orkestre over hele verden.

Mäkelä er 24 år når han tar over sjefdirigentrollen for nasjonalorkesteret i Oslo om to år, men har likevel en «enestående modenhet», melder Oslo-Filharmonien (OFO) i en pressemelding.

Han etterfølger dagens sjefdirigent for OFO, Vasily Petrenko.

– Da jeg møtte orkesteret var det fra første stund en følelse av unik energi mellom oss, sier Mäkelä i pressemeldingen.

Les mer hos Aftenposten. Foto: Heikki Tuuli

Null tillit til Akademien
I kjølvannet av voldtektsdommen mot Jean-Claude Arnault sier flere norske forfattere at Svenska Akademien har mistet all legitimitet og må «totalrenoveres».

Mandag ble det kjent at Jean-Claude Arnault, ofte omtalt som «Kulturprofilen» i svenske medier, er dømt til to års fengsel for et tilfelle av voldtekt. Anklagene mot ham dukket opp i november 2017, og utløste en krise i Svenska Akademien, som blant annet deler ut Nobels litteraturpris. 18 kvinner sto fram i Dagens Nyheter med beskrivelser av seksuell trakassering og overgrep fra Arnault.

Akademien har sett seg nødt til å utsette prisutdelingen i hvert fall i ett år, på grunn av svekket tillit.

– Jeg tror Svenska Akademien nå må nullstilles, sier forfatter Anne Oterholm.

Les mer hos Klassekampen. Foto: Fredrik Sandberg, TT/NTB Scanpix

Nytt blikk på «Lolita»
– Hadde noe lignende vært skrevet i dag, hadde det vært storm på sosiale medier, mener kommentator etter at debatten rundt 50-tallsromanen «Lolita» har blusset opp igjen.

– Jeg er veldig overrasket over at dette har blitt en så stor debatt, sier Fett-redaktør Hanne Linn Skogvang, som i et spalteinnlegg i Klassekampen i september etterlyste kritisk diskusjon av Vladimir Nabokovs «Lolita» i dag.

«Jeg er kanskje for farget (eller forarget) av populærkulturens tolkninger av boka, som ofte virker fetisjerende heller enn å gjøre boka til gjenstand for kritisk diskusjon om overgrep og misogyni. Fortsatt blir boka gjerne tolket som en kjærlighetshistorie», skrev hun 10. september om romanen fra 1955, regnet som en av etterkrigstidens store litterære suksesser.

Etter at flere kastet seg på, blant dem Knut Faldbakken og Morgenbladet, mener Skogvang at debatten har tatt en annen retning, til snarere å handle om sensur og spørsmålet om man ikke skal lese boka.

Les mer hos Dagsavisen. Foto fra 1962-filmatiseringen av «Lolita»

Forfattet av: Roy Søbstad

Opprettet: 5. oktober 2018 12:38

Sist oppdatert: 12. oktober 2018 14:23

Kommentarer