News article image

Trafo holder øye med det som skjer i kulturlivet.

Denne uken: Virkelighetsdebatten påvirker vordende forfattere, omfattende kunstsatsning blant opposisjonspartiene, Tora Dahle Aagård om å være kvinnelig instrumentalist i en mannstung verden

Virkelighetsdebatten påvirker vordende forfattere
Leder for forfatterstudiet i Tromsø Anne Oterholm er bekymret, skriver NRK.

– Studentene mine følger med på den litterære offentligheten, og noen av dem blir veldig engstelige, sier Oterholm.

Den siste måneden har det foregått et skarpt ordskifte i avisene om Tomas Espedals siste roman, «Elsken». Forfatteren omtaler en voldtektsanmeldelse i boka. Det viste seg å ha skjedd mot ham i virkeligheten. Aftenposten fremførte kvinnens side av saken i oktober.

Dette er det ferskeste kapittelet i debatten om virkelighetslitteratur, som har rullet og gått i flere år – toppet av Karl Ove Knausgårds «Min kamp».

Ingen hadde tidligere gått så langt i å utlevere sin egen familie i romans form.

Nå ønsket Forleggerforeningen å la partene møtes i åpen debatt: Forfattere, redaktører og anmeldere. Og det var fra scenen på Litteraturhuset i Oslo det kom fram at debatten rundt virkelighetslitteraturen ikke bare rammer forfattere og levende rollemodeller.

Les mer hos NRK. Foto av Anne Oterholm: Geir Viestad

Omfattende kunstsatsning blant opposisjonspartiene
Fra Miljøpartiet De Grønnes 27 millioner til nye arbeidsstipender til Arbeiderpartiets 20 millioner i utstillingshonorar – opposisjonspartienes alternative statsbudsjetter for 2019 viser en satsning på kunstnerne.

Samtlige av Kristelig Folkepartis (KrF) krav – som samlet sett ville bidratt til et løft for kunstnerøkonomien – ble forhandlet bort i budsjettforliket med regjeringen.

– Det var svært skuffende at Venstre og de andre partiene ikke kunne imøtekomme kunstnerne med en eneste krone. Men det er svært positivt å se at opposjonspartiene har lyttet til Norske Billedkunstnere og andre kunstnerorganisasjoners innspill når de nå har publisert sine alternative statsbudsjetter, sier styreleder Hilde Tørdal.

Flere partier viser vilje til en omfattende satsning på det visuelle feltet. Miljøpartiet De Grønne (MDG) begrunner sin generelle kunst- og kultursatsning slik: «Kultur, kunst og opplevelser vil bli enda viktigere hvis vi klarer å redusere det materielle forbruket til et bærekraftig nivå. Kultur er en vekstbransje for oss, og det er viktig at staten legger et godt grunnlag for kvalitetsøkning, bredde og bedre økonomiske vilkår for dem som produserer kunst og kultur».

Les mer hos Norske billedkunstnere. Foto: «Wolfson Printmaking Hall» (2017) av Nicolai Freberg

«Se her da. Det er faktisk mulig.»
En samtale med Tora Dahle Aagård om å være kvinnelig instrumentalist i en mannstung sjanger.

I 2014 stod Tora Dahle Aagård på scenen i Verdal der hun hadde stor suksess i en stor rolle som søsteren til hovedpersonen i oppsetningen «Vinsjan på kaia»; en musikal basert på DDE sine sanger.

Nå, tre år senere, nyter hun stor suksess med bandet sitt TORA. Ballade treffer henne på Scandic Rock City i Namsos noen timer før hun skal på scenen under Rockgallaen på Woodlandfestivalen, der hun skal fremføre «All Along the watchtower» av Jimi Hendrix.

Hun er en av svært få kvinnelige artister på scenen denne kvelden. (…)

– Jeg tenkte aldri over at jeg var jente og skulle spille gitar. Selvfølgelig skulle jeg det! Det var sånn det var. Jeg var nok typen til det da. Og så har jeg jo spilt fotball. Det er jo også veldig «guttete». Jeg ville skille meg ut. Ville vises. (…)

– Jeg har i tillegg mye selvtillit på musikken. Jeg går inn i et rom, er alltid forberedt, jeg sier alltid hvordan jeg vil ha det, så jeg gir ikke noen en mulighet til å overkjøre meg. Ingen får komme til meg og kalle meg «lille venn» eller «frøken».

Les hele intervjuet hos Ballade. Foto: Fanny Fashing

Forfattet av: Roy Søbstad

Opprettet: 30. november 2018 14:06

Sist oppdatert: 7. desember 2018 12:25

Kommentarer