News article image

Maya Økland oppsummerer sitt gjestementor-opphold på Trafo, og velger seg samtidig ut flust av gode favoritter fra Trafo i november.

Så er det min tur til å si takk for meg. Dette har vært en spennende måned der jeg gikk inn som gjestementor med forventninger om å få vite hva dagen unge kunstnere er opptatt av. Resultatet lot ikke vente på seg og de unge kunstnerne på Trafo leverte så det suste. Mange flotte tekster, bilder, og til og med musikkinnslag, viser en kreativitet som ikke bare er godt utført, men også vil noe.

Jeg vil takke hver eneste en av dere som har bidratt, det betyr mye å ha en plass der man kan dele og gi hverandre tilbakemeldinger.

Det har vært en stor glede å få lese dyktige tekstforfattere og poeter som Christian Ryssdal, Emma Moen Solberg og Anelle Gade. Mirna Nakhleh imponerte med sine korte anklagende dikt. Slående og direkte. Det er deilig å konstatere at morgendagens forfattere har noe på hjertet og vet å si det.

Side 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

En av de første billedseriene som slo meg i bakken var tegneserien Bamse av Selma Helena Skaret Kielland. Absurd og vittig står den igjen som et godt eksempel på at kunsten er et trygt sted for å leke seg med samfunnets forventninger og normer. Fantasi i fri flyt fører nettopp til muligheten til å tenke nytt. En annen illustratør som kan vise til originalitet i både strek og motiv er Sindre Natvik. Hans fiske-lignende figurer og vesen sitter fortsatt igjen på hornhinnen og jeg kommer garantert til å kjenne de igjen når jeg en gang i fremtiden ser dem i en avis eller et blad.

Jeg er også glad for å se at det skjer så mye innenfor mitt eget felt fotografi. De unge fotografene har skjønt potensialet i det analoge fotografiet og eksperimenterer på høyt nivå. Sanne Kalleberg og Nora Savosnick viste flott portrettkunst og Lars Solbakken fikk dreisen på snapshots. Sigrid Tveitens motefotografier ga uttrykk for stilsikkerhet og selvtillit og jeg gjetter at Halvard Grimnes Haga sine bilder blir å se i både reklamer og aviser. Rebecca Skomsøy viste kunstfotografiets filosofiske potensiale i sitt eksistensielle portrett av en venninne.

Til sist vil jeg også nevne alle de som har deltatt i utlysningen «Hvordan er det å være meg?». Dere har virkelig gitt meg innblikk i utfordringene og det høye forventningspresset som unge lever med i dag. Jeg skjønner at det er noe helt annet å vokse opp med sosiale medier der alt du gjør plutselig kan deles og spres med mange tusen folk. Det krever hensyn og sensibilitet av en annen verden og må være stressende å forholde seg til. Men ikke gi opp. Husk at den virtuelle verden også går an å slå av.

Dere unge er fremtiden og Trafos unge kunstnere viser at fremtiden er god. Jeg tror på dere!

Tusen takk for at dere delte :)

Hilsen Maya

Forfattet av: Adrian Andersson

Opprettet: 3. desember 2018 12:26

Sist oppdatert: 3. desember 2018 13:02

Kommentarer