News article image

Trafo holder øye med det som skjer i kulturlivet.

Denne uken: Trusler mot justisministeren knyttes til teaterstykke, «Unge Lovende» viktig for mange unge artister, menn dominerer andrehåndsmarkedet for kunst

Black Box-sjefen håper ikke forestillingen har vært inspirasjon for truslene mot Wara
Anne-Cécile Sibué-Birkeland ved Black Box teater står for at de presenterte teaterstykket «Ways of Seeing» hvor bilder av justisministerens hus ble brukt, men tar avstand fra hærverket på Tor Mikkel Waras eiendom, skriver NRK.

I forrige måned ble det kjent at kunstnerne bak forestillingen «Ways of seeing», som ble presentert på Black Box Teater i Oslo i høst, hadde smugfilmet huset til personer med tilknytning til Høyre, Frp, Nato og Resett. Videoopptakene ble vist fram i forestillingen .

Flere av personene som mot sin vilje har fått hjemmene sine vist fram på scenen har reagert kraftig de siste par ukene.

Også Waras hjem ble filmet og brukt i forestillingen. Wara våknet torsdag til at noen i løpet av natten har griset ned huset og bilen hans med skjellsord og hakekors. I tillegg stakk en hyssing ut av bensintanken på bilen. (…)

Etter det NRK erfarer undersøker PST om noen kan ha latt seg inspirere av Black Box-forestillingen.

Les mer hos NRK. Foto fra hjemmet til Tor Mikkel Wara: Krister Sørbø/VG. Foto fra «Ways of Seeing»: Black Box teater

Unge lovende Urørt-artister
Artister fra Urørt preger musikk-universet i «Unge Lovende». Valget har vært avgjørende for flere artister i etableringsfasen, skriver NRK P3.

Musikkvalget var et sterkt ønske fra serieskaper og skuespiller Siri Seljeseth allerede under seriens oppstart. Hun ville heve frem de mer ukjente artistene i tråd med seriens kjernetema der vi følger en nyutdannet venninnegjeng i 20-årene på jakt etter å gjøre karrière ut av drømmene sine.

Siden har alle sesongene spilt musikken til mer eller mindre kjente artister fra Urørt . Et av disse bandene er folk-pop duoen Temporary som består av Jonas U. Peitersen og Mikael Øgaard på 23 år.

– Det startet med at vi jevnlig la ut nye låter på Urørt. Plutselig fikk vi henvendelse om at de ville bruke et par av låtene våre. Dette var vi selvfølgelig veldig begeistret over ettersom at vi begge digger serien, forteller Mikael.

Les mer hos NRK P3. Foto fra «Unge Lovende»: Monster/NRK

Storeslem for kunstnermenn
Mannlige kunstnere står for hele 94 prosent av salgsinntektene i det norske andrehåndsmarkedet, skriver Klassekampen. Kunstner Lotte Konow Lund mener Nasjonalmuseet må ta sin del av ansvaret.

For to uker siden kunne auksjonshuset Blomqvist feire nok en prisrekord, da Theodor Kittelsens «Guldhornet» (1903) gikk under hammeren for 12,8 millioner kroner. Salget bekrefter en tydelig tendens i andrehåndsmarkedet for kunst, der det selges betydelig flere verk av menn – for betydelig høyere summer enn det kvinnenes verker går for.

Tallene bekreftes i rapporten «Kunst i tall»:

  • Her framkommer det at hele 94 prosent av inntektene i andrehåndsmarkedet i 2017 var tilknyttet salg av verk med mannlig opphavsperson.
  • Når det kommer til nålevende kunstnere, er tilsvarende tall 88 prosent.
  • Gjennomsnittprisen ved andrehåndssalg av verk av mannlige kunstnere var i fjor 23.823 kroner, mot 13.249 for verk av kvinner.

Les mer hos Klassekampen. Foto av Gunnar Krogh-Hansen ved Blomqvist kunsthandel: John Trygve Tollefsen

Forfattet av: Roy Søbstad

Opprettet: 7. desember 2018 12:16

Sist oppdatert: 14. desember 2018 14:19

Kommentarer