News article image

Trafo holder øye med det som skjer i kulturlivet.

Denne uken: FrP ville stoppe støtten til Black Box teater, kan Donald bli nedlagt?, hemmeligheten bak en god låt

Fremskrittspartiet ville stoppe støtten til Black Box etter kontroversiell forestilling
Fremskrittspartiet i Oslo foreslo å fjerne all kommunal støtte til Black Box teater etter omstridt forestilling. – Politisk sensur, raser kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) til Dagsavisen.

«Bystyret ber byrådet stoppe all kommunal støtte til Black Box teater som følge av oppsetningen av et stykke med politiske angrep på navngitte personer med fremvisning av bilder av personenes private hjem, som således kan virke som en oppfordring til hærverk og brudd på lovgiving om privatlivets fred».

Dette er ordlyden i forslaget som Fremskrittspartiets bystyregruppe la fram under den endelige behandlingen av Oslo-budsjettet for 2019 onsdag kveld. Forslaget kom på bordet under bystyremøtet, men sto ikke på sakslista før møtet.

Oslos kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) reagerte umiddelbart da hun fikk presentert forslaget.

– Dette er forsøk på politisk sensur av kulturuttrykk. Dette hadde jeg aldri trodd jeg skulle få se fra noe seriøst parti i Norge. Slike forslag tilhører totalitære regimer, sier kulturbyråden.

Les mer hos Dagsavisen. Foto fra teaterstykket «Ways of Seeing»: Black Box teater. Foto av Peter N. Myhre i FrP: Aslak Borgersrud

Ekspert: Et spørsmål om tid før Donald-bladet forsvinner
Donald Duck & Co. er fremdeles størst av tegneseriebladene til Egmont, men leserne blir stadig færre – og eldre.

Grunnlegger av tegneseriefestivalen Raptus i Bergen, Arild Wærness, ser mørkt på Donalds fremtid som ukeblad i Norge.

– De har jo nettopp feiret 70-årsdag, men det blir neppe en 80-årsdag, sier Wærness til Dagens Næringsliv.

– Det er bare et spørsmål om tid før Donald-heftet forsvinner.

Markedssjef Cecilie Kalleberg i Egmont Kids innrømmer at det er en utfordring å sikre fortsatt rekruttering av nye, yngre lesere og sørge for at de blir lojale lesere av Donald på sikt. Men at bladet forsvinner med det første, er hun ikke med på.

Les mer hos Aftenposten. Foto av Cecilie Kalleberg: Gunnar Lier/DN

Hemmeligheten bak en god låt
Hva er en bra låt? spør Musikkultur. Det må ligge følelser bak, svarer de som har gjort suksess.

Vi har alle hørt låta. Den sitter som limt i hodet og det er ikke sikkert du liker den engang. Men den er populær. Take on me, Happy, Hey, Ya, She loves you, YMCA, Kveldssong for deg og meg, Pengegaloppen, Uptown funk, My name is, Nordmenn er gale… alle har sin.

Men hva er kjennetegnet på en bra låt, og hvordan skriver man den? Ulf Risnes, låtskriver i Tre Små Kinesere, har skrevet små og store hits i over 30 år, og holder kurs i låtskriving. Han mener at en god låt skal ta tak i deg og løfte deg, gi deg lyst til å bevege deg, kanskje trøste til og med. Sjanger er ikke nødvendigvis definerende for en populær låt.

– Vi trodde vi spilte pop, men det gjorde vi ikke, sier Risnes og ler.

– Jan Eggum mener vi er pop, men hva som er popmusikk kommer an på vinkelen man ser det fra, og er alltid i endring. Det er heller ikke lenger slik at en låt må ha intro, vers, refreng, vers, refreng, stikk, kanskje solo, nytt refreng.

Les mer hos Musikkultur.

Forfattet av: Roy Søbstad

Opprettet: 14. desember 2018 14:13

Sist oppdatert: 21. desember 2018 13:31

Kommentarer