News article image

Trafo holder øye med det som skjer i kulturlivet.

Denne uken: 22-åring blir ny sjefdirigent i Oslo-Filharmonien, 2018 var det beste norske filmåret noensinne, Dagens Næringsliv slutter med kulturanmeldelser, nakenbilder for 700 000,- destruert, fem nye forfattere du bør følge med på

22-åring blir ny sjefdirigent i Oslo-Filharmonien
– Jeg vil være krevende og nøye, uten å være en drittsekk, sier Klaus Mäkelä om sin nye jobb.

Den finske dirigenten og cellisten Klaus Mäkelä er ansatt som sjefdirigent og kunstnerisk rådgiver i Oslo Fillharmoniske orkester fra august 2020.

I kveld skal han fremføre Beethovens niende symfoni i Oslo Konserthus, det første oppdraget i hans nye jobb.

Mäkelä sier han vil prøve å behandle folk rundt seg på en god måte, selv om han også må være fryktelig nøye for å få det han vil ha ut av sitt nye orkester.

– Man kan være støttende og snill uten å være for avslappet. Samtidig kan man være utrolig nøye og krevende, uten å være en drittsekk.

Til tross for sin særdeles unge alder har Mäkelä allerede rukket å lede flere ledende orkestre i Europa, Nord-Amerika og Japan – til strålende kritikker.

Les mer hos NRK. Foto: Heikki Tuuli

– Det beste norske filmåret noensinne
Det er Guttorm Petterson, administrerende direktør i Film og Kino, som tar fram de store ordene når han skal oppsummere kinobesøket på norske filmer i 2018.

– Når det gjelder markedsandelen, er dette det beste året for norsk film noensinne, fastslår Pettersson overfor Dagsavisen.

Med få dager igjen av filmåret 2018, ser det ut til at norsk film ender med over 25 prosent av markedsandelen på kino. Det vil si at over fjerdeparten av filmene på kino har blitt sett av det norske kinopublikummet.

– Tallene for norske filmer vi ser nå, har ikke vært så høye før. Selv i «Flåklypa»-året 1975 var det ikke 25 prosent markedsandel på norske filmer, forteller han.

Les mer hos Rushprint. Foto fra filmen «Skjelvet»

Reagerer på at DN sier opp anmeldere
– Jeg synes det er en merkelig avgjørelse, sier styremedlem i Norsk filmkritikerlag, Britt Sørensen.

– Dette er del av en tendens med kutt i kulturstoff generelt, der mengden kritikker også innskrenkes. Det er forståelig at dette er del av medienes utvikling nå, men det er problematisk i en kulturpolitisk sammenheng, sier Ida Habbestad, styreleder i Norsk kritikerlag om Dagens Næringsliv (DN) sin beslutning om å nedlegge mesteparten av anmelderiet i avisa.

– Vi ser på kunst som del av en ytringskultur som blant annet skal skolere oss til å leve med uenighet og få fram ulike perspektiver på vår tilværelse. Skal det være mulig, trenger vi også en mangfoldig diskusjon omkring den, mener Habbestad.

Les mer hos Dagsavisen. Foto av Ida Habbestad: Beate Styri/NKF

Nakenbildene kostet 700.000 kroner av offentlige midler – nå er bildene destruert
Over hundre nakne bodøværinger stilte opp for kunsten som kommunen og fylkeskommunen punget ut for. Men selve fotografiene inngikk ikke i prisen.

– Vi kan flire av det, men det er tragisk, sier fylkestingsrepresentant for Rødt Nordland, Per Gunnar Skotåm.

Prosjektet Bodø Bodyscape er omstridt. Årsaken er at Nordland fylkeskommune og Bodø kommune til sammen har brukt rett i overkant av 700.000 kroner på et stort nakenkunstprosjekt.

175 personer stilte naken opp for den kjente amerikanske kunstfotografen Spencer Tunick i Bodø i august. I september ble bildene montert opp ulike steder i byen.

Nå er fotografiene destruert etter avtale med kunstneren.

Les mer hos NRK. Foto: Malin Nygård Solberg/NRK

5 debutanter du bør følge med på
Bli kjent med fem debutanter som du garantert kommer til å høre mer fra i årene som kommer.

Over 40 personer debuterte som forfatter i 2018. I et voksende bokmarked er det lett å forsvinne i mengden. Vi har møtt fem som utmerker seg på ulikt vis. Veien til å utgi sin første bok er forskjellig, men felles er gleden over å bli lest av andre mennesker.

Tharaniga Rajah er en kvinne som skiller seg ut på flere vis. Hun kommer fra den første tamilske familien på Moi i Rogaland, og hun leste bare fantasy og sci-fi før hun selv ble forfatter.

– Den ene læreren min på skrivekurset sa: «Det er ikke alle som skal utgi bøker.» Han syntes vel ikke jeg var god nok. Så jeg var ikke så trygg på meg selv.

Les mer hos NRK. Foto: Javier Ernesto Auris Chavez

Forfattet av: Roy Søbstad

Opprettet: 4. januar 2019 12:47

Sist oppdatert: 11. januar 2019 13:15

Kommentarer