News article image

Trafo holder øye med det som skjer i kulturlivet.

Denne uken: Det skal bli større mangfold i norsk film, «Ruben» på P3 er ferdig, – Forfattere trenger ikke tradisjonelle forlag

Haq har tro på nye mangfoldskrav
Filmskaper Iram Haq er positiv til Norsk Filminstitutts nye handlingsplan for økt mangfold i norsk film, skriver Dagsavisen.

– Jeg tror dette kan være positivt. Jeg savner de vanlige filmene med minoritetsskuespillere. Jeg vil at min sønn skal kunne kjenne seg igjen i filmhistorier om vanlige norske barn, sa filmskaper Iram Haq under åpningen av Tromsø Internasjonale Filmfestival mandag.

Hun var med i panelet som kommenterte fremleggingen av Norsk Filminstitutts nye handlingsplan for mangfold og representasjon i norsk film. Obligatorisk test og rapportering for mangfold på både kjønn, etnisitet og seksualitet er blant kravene Norsk filminstitutt nå innfører for filmstøtte. Norsk film har ikke vært god nok på mangfold, fremholder NFI-ledelsen overfor Dagsavisen.

– Kan det bli for mange krav for å få støtte?

– Det klager man alltid på, det sa man også når NFI stilte krav for å få flere kvinner inn i norske filmprosjekter. Det har gitt resultater. Det er det samme man gjør nå for mangfold, sier Haq til Dagsavisen.

Iram Haq hadde stor suksess gjennom 2017 med sin spillefilm “Hva vil folk si”.

Les mer hos Dagsavisen. Foto av Iram Haq: Berit Roald/NTB Scanpix. Foto fra “Hva vil folk si”: Mer Filmdistribusjon

«Ruben» på P3 er ferdig
Etter fem år, 2 500 timer på lufta og cirka 35 000 låter legges et av Norges største musikkshow på radio, «Ruben» på P3, ned.

I fem år har «Ruben» spilt den beste nye musikken på NRK P3. Nå tas musikkprogrammet av lufta. Det synes programleder Ruben Gran er vemodig, men er samtidig takknemlig for å ha laget et program som har betydd mye for mange.

– Jeg kommer til å savne å dele musikk rett i ørene på lytteren, og å få entusiastiske reaksjoner fra de totalt ukjente banda vi har spilt. Å få tilbakemelding på at man er med å motivere noen til å lage fet musikk, liksom… Det er mildt sagt ålreit. Jeg kommer til å savne rødlampa i studio, til å svette sammen med Amund (Amund Grepperud, produsent. Red.anm.) og til å kunne oppleve nærmest den musikeren jeg vil live, ved å invitere vedkommende til å spille i sendingen, sier Gran.

Han startet som programleder i Lydverket på P3 i 2008, men da programmet la ned i 2014 ble «Ruben» født.

Les mer hos NRK P3. Foto: Tom Øverlie

Tror storforlagene vil blø
Forfattere som klarer å markedsføre seg selv, trenger ikke tradisjonelle forlag, sier Arne Berggren til Klassekampen. Nå går han inn i styret til selvpubliseringstjenesten Boldbooks.

I mandagens Klassekampen kom det fram at forlegger Arve Juritzen har langt større tro på selvpublisering enn på å eie et mellomstort, tradisjonelt forlag. Det er kanskje ikke så overraskende, da uttalelsen kom i kjølvannet av at han solgte Juritzen forlag til Petter Stordalen for heller å satse på selvpubliserings­forlaget Kolofon. (…)

Forfatter Arne Berggren har nå takket ja til å sitte i styret til en av Kolofons konkurrenter, selvpubliseringstjenesten Boldbooks.

Tjenesten skiller seg fra Kolofon ved ikke å kalle seg «forlag». Til gjengjeld kan forfattere som vil publisere boka si selv, få hjelp til alt et vanlig forlag tilbyr – fra redaktørarbeid til trykk og distribusjon. (…)

Til Klassekampen sier Berggren at han har en enorm tro på hva selvpublisering vil gjøre med det litterære feltet i årene framover.

Han er tilsvarende pessimistisk på vegne av de store forlagene.

– Det er ingen hemmelighet at ledelsen i minst to av de store forlagene ligger våkne og svetter om nettene, sier han.

Les mer hos Klassekampen.

Forfattet av: Roy Søbstad

Opprettet: 18. januar 2019 11:48

Sist oppdatert: 25. januar 2019 14:06

Kommentarer