News article image

Trafo holder øye med det som skjer i kulturlivet.

Denne uken: James Bond får rekordstøtte for å filme i Norge, vil reise gigaskulpturer i Holmenkollen, satser på selvpublisering

James Bond får 47 millioner i statsstøtte for å filme i Norge
Norsk filminstitutt punger ut over 47 millioner kroner for å få James Bond til Norge, gjennom insentivordningen, skriver NRK. Det er den største tildelingen til en internasjonal storproduksjon noensinne.

Det bekrefter filminstituttet i en pressemelding.

– Vi er glade for at innspillingen av filmen med foreløpig tittel B25, er vurdert lagt til Norge. Tilskuddsrammen vi tilbyr filminnspillingen, 47 millioner kroner, er den største i insentivordningens historie, sier avdelingsdirektør Stine Helgeland for internasjonale forhold i Norsk filminstitutt.

Produksjonen av den 25. filmen i rekken om verdens mest berømte hemmelige agent er ventet å starte i mars i år. (…)

Den totale potten var i år på 75 millioner kroner, som fordeles mellom søkerne.

Les mer hos NRK. Foto: Columbia Pictures og Michael Sohn/AP

Vil reise gigaskulpturer
Vebjørn Sand vil reise fem lysende søyler i Holmen­kollen for å markere 75-års­dagen for frigjøringen, skriver Klassekampen. Kommunen har foreløpig ingen andre planer for kunstmarkeringer av jubileet.

8 mai 2020 markerer 75-årsdagen for slutten på den tyske okkupasjonen. Vebjørn Sand vil benytte anledningen til å plassere en omfattende kunstinstallasjon i Holmenkollen i Oslo. Installasjonen skal blant annet inneholde fem lysende skulpturer og en rosehekk med et piggtrådgjerde.

Ambisjonen er at prosjektet skal bli den offisielle arenaen for 2020-markeringen.

Vebjørn Sand og de øvrige initiativtakerne til prosjektet «Roseslottet 2020» ønsker ikke å uttale seg fordi de planlegger en stor lansering seinere i vår. Men i korrespondansen mellom kunstneren og flere offentlige instanser, som Klassekampen har fått tilgang til, framkommer det at det ikke er noen beskjeden installasjon som planlegges oppført i ett år fra 9. april 2020 til 8. mai 2021:

«Den dominerende installasjonen visuelt […] vil få en tydelig kunstnerisk utforming og ha en høyde på mellom 25 og 27 meter», heter det i en prosjektpresentasjon.

Les mer hos Klassekampen. Foto: Faksimiler fra prosjektskissen til Roseslottet 2020

Satser på selvpublisering
Selvpubliserte bøker finner veien inn til forlagseide nettbokhandler, skriver Klassekampen. Kan gjøre det vanskeligere for leserne å navigere på nett, mener Anne Oterholm.

– Det er allerede svært vanskelig å navigere i en nettbokhandel. Dersom redaksjonelt behandlede og redaksjonelt ubehandlede bøker legges ut uten noen mediering, formidling og tenkning, så blir det åpenbart enda vanskeligere enn det allerede er for ­publikum, sier forfatter Anne Oterholm.

Selvpublisering handler om å publisere bøker uten hjelp av et tradisjonelt forlag. Nå ser det ut til at bokhandlerkjeden Ark, eid Gyldendal, vil tilby tjenester til forlagsløse forfattere. (…)

Forfatter og nestleder i Kulturrådet, Anne Oterholm, er i utgangspunktet positiv til at bokhandler utvikler platt­former for selvpubliserte forfattere, men hun ser også noen problematiske sider.

Les mer hos Klassekampen. Foto: Christopher Olssøn

Forfattet av: Roy Søbstad

Opprettet: 25. januar 2019 14:01

Sist oppdatert: 1. februar 2019 11:19

Kommentarer