News article image

Trafo holder øye med det som skjer i kulturlivet.

Denne uken: Gyldendal trekker diktsamlinger, flere filmkvinner i 2018, afrikansk tegneseriekollektiv tar opp kampen med Disney

Gyldendal trekker diktsamlinger: Likheter med andre verk
Diktboken «Lyder jeg ikke kan høre» trekkes tilbake fra hyllene etter at forlaget ble gjort oppmerksom på flere likheter med andre forfatteres verk, skriver VG.

– Gyldendal er blitt gjort oppmerksom på flere tilfeller av likhet mellom poeten Eirin Gundersens diktning og andre forfatteres verk. Ingen av de andre forfatterne har utgitt sine bøker på vårt forlag, opplyser sjefredaktør Kari Marstein for norsk skjønnlitteratur i Gyldendal norsk forlag til VG.

Forlaget bekrefter at de etter en rask sjekk har bekreftet likhetene, noe som førte til at alle poesi-bøkene til forfatteren umiddelbart ble trukket fra markedet. Hun debuterte i 2015.

– Vi er i dialog med Gundersen og forsøker å skjerme henne så godt vi kan. Jeg kan ikke kommentere hva hun sier om dette, sier Marstein til VG.

Les mer hos VG. Hovedfoto: Mattis Sandblad/VG. Foto av sjefredaktør Kari Marstein: Gorm Kallestad/NTB Scanpix

Rapport: Flere filmkvinner i 2018
Filmmillionene ble likt fordelt mellom kvinner og menn, viser 2018-tallene fra Norsk filminstitutt, skriver Dagsavisen. Men fortsatt er det få kvinner bak kamera i kinofilm.

– Dette er positive tall som viser at norsk filmbransje er på riktig vei, sier Åse Kringstad, nytilsatt leder for Virke Produsentforeningen, bransjeorganisasjonen for norske film- TV- og spillprodusenter.

Kvinneandelen i norsk film og TV-drama har vært et diskusjonstema i filmbransjen de siste årene.

I 2017 la Norsk filminstitutt fram sin handlingsplan for kjønnsbalanse, hvor målet for kjønnsfordelingen i nøkkelposisjoner (manus, produksjon, regi) var 50/50 innen 2020.

Handlingsplanen omfattet utarbeidelse av en årlig NFI-rapport om kjønnsbalanse i norsk film, TV-drama og spill. Rapporten for 2018 offentliggjøres nå.

Filminstituttet konkluderer at kvinneandelen for produksjon- og utviklingstilskudd til sammen var på 51 prosent for 2018.

For alle formater – dokumentar, dramaserier, spilefilm og dokumentar – var kvinneandelen 48 prosent i produksjonstilskudd gitt av NFI.

For produksjon- og utviklingstilskudd var kvinneandelen på 51 prosent.

Les mer hos Dagsavisen. Ine Marie Wilmann i filmen «Sonja»: Filmweb

Vil skvise Disney ut av Afrika
Et afrikansk tegneseriekollektiv tar opp kampen med Disney i Afrika. – Hvis vi blir like gode fortellere som Disney, vil afrikanere velge våre historier, sier de til Bistandsaktuelt.

Tolu Olowofoyeku, Ziki Nelson and Hamid Ibrahim står bak tegneseriekollektivet Kugali.

En afrofuturistisk «space-opera» om en avansert sivilisasjon som må redde planeten fra onde reptiler. En urban fantasy-fortelling om tre barn tvunget til å jobbe i Ghanas fiskeindustri. Eller hva med Razor man – helten som må redde folket fra korrupsjonen som har infisert landet deres.

Fire bøker og fem tegneseriehefter på to år har det blitt – tegneseriekollektivet Kugali har støvsugd det afrikanske kontinentet for kreative tegnere. Resultatet er hundrevis av fargelagte sider med historier inspirert av afrikanske myter og historie, av virkeligheten på gata og mulige og umulige afrikanske fremtider.

Målet er å bli like mainstream som Disney.

– Vi er ikke negative til Disney, tvert i mot, de er verdens beste fortellere i denne sjangeren – vi vil bare være like gode, eller enda bedre!

Kollektivet er sikre på at hvis de blir like gode fortellere som Disney, vil afrikanere foretrekke deres historier. Helt andre historier om Afrika enn de du er vant til.

Les mer hos Bistandsaktuelt. Illustrasjon fra et hefte utgitt av kollektivet Kugali

Forfattet av: Roy Søbstad

Opprettet: 1. februar 2019 11:14

Sist oppdatert: 8. februar 2019 13:10

Kommentarer