News article image

Trafo holder øye med det som skjer i kulturlivet.

Denne uken: Norsk film til salgs i Berlin, etterlyser mer penger til kunstnere i utdanning, megahitene blir mindre

Norsk film til sals i Berlin
Norsk kultur skal selgjast til Tyskland som aldri før, skriver NRK. I dag opna kulturministeren det som blir kalla den største norske kultursatsinga i utlandet nokon sinne.

Kulturminister Trine Skei Grande kom direkte frå strid i eige parti til langt hyggelegare oppgåver under den 69. filmfestivalen i Berlin. I føremiddag opna ho «Norway House»; ei 300 kvadratmeter stor salgsbod for norsk film sentralt plassert i festivalområdet ved Potzdamer Platz.

– Tyskland er eit svært marked, og vi har masse kultur; både forfattarar, kunstnarar og filmskaparar. No får norsk kultur og norsk næringsliv moglegheiten til å komme tettare på denne marknaden ved at vi satsar i Tyskland.

Noreg er såkalla fokusland på den europeiske filmmarknaden under filmfestivalen i Berlin, og fremst på salsplakaten står den nye storfilmen «Ut og stjæle hester».

Les mer hos NRK. Hovedfoto: fra «Ut og stjæle hester». Foto av Sindre Guldvog, direktør i Norsk Filminstitutt og kulturminister Trine Skei Grande: Arne Sørenes/NRK

Etterlyser mer penger til kunstnere i utdanning
– Skal man fullføre master før man får søke om støtte, sier det seg selv at klubben for utøvende kunstnere blir for de godt voksne.

Kunststudenter i Bergen får stipend på lik linje med andre studenter, men får ikke ekstra midler til å finansiere kunstprosjekter. De kan heller ikke søke økonomisk prosjektstøtte fra Kulturrådet eller liknende. I Norge finnes det nemlig ingen stipend eller støtteordning for studerende kunstnere.

Det mener Nilia Elise Hersdal, som studerer kunst på Fakultet for kunst, musikk og design (KMD) ved Universitetet i Bergen (UiB), er problematisk. Hun har flere ganger måttet legge fra seg prosjekter på grunn av økonomien, forteller hun.

Hersdal skrev nylig et debattinnlegg i Bergens Tidende (BT) der hun rettet blikket mot særlig Kulturrådet, som fordeler økonomiske midler til kunstnere i Norge. Budskapet hennes er tydelig: gi også kunstnere i utdanning muligheten til å søke støtte til sine prosjekter.

Les mer hos Studvest. Foto: Anna Jakobsen

Megahitene blir mindre
I USA minker megaartistenes strømmedominans, skriver Ballade. Det kan være gode nyheter for andre artister, de fleste som lager musikk er tross alt ikke Drake.

Trenden får bransjemagasinet Music Business Worldwide til å skrive at Spotify-sjef «Daniel Ek ikke lyver».

I Norge møtes trenden av forsiktig optimisme. For flere sider ved den nye strømme-hverdagen har vært en nøtt å knekke for musikkbransje og artistene som vil nå sitt publikum via strømmetjenester.

Som dette paradokset: På den ene siden har en artist tilgang til nær sagt en hel verden av digitale musikkforbrukere – men samtidig har strømmetjenesten Spotify styrket de som allerede er de største stjernene.

Det amerikanske analyseselskapet BuzzAngles fokuserer imidlertid på at det enorme gapet mellom de mest spilte artistene – både når de teller per artist eller per låt – nå ser ut til å bli mindre.

Les mer hos Ballade.

Forfattet av: Roy Søbstad

Opprettet: 8. februar 2019 13:06

Sist oppdatert: 15. februar 2019 12:44

Kommentarer