News article image

Trafo holder øye med det som skjer i kulturlivet.

Denne uken: Norske lyttere hører mindre på norsk musikk, private samlere får makt over kunstmuseene, Netflix lager norsk skrekkserie

Konsekvenser av strømmetjenestene: Norske lyttere hører mindre på norsk musikk
Strømmetjenestene har ført til at norske lyttere hører mindre på norsk musikk, skriver Musikkultur. Det viser en ny rapport om digitaliseringens innvirkning på norsk musikkbransje.

Rapporten «Hva nå – Digitaliseringens innvirkning på norsk musikkbransje» ble lagt fram i forrige uke. (…)

Ett av funnene er at omsetningen av norsk musikk har gått markant ned siden lanseringen av Spotify i 2008: «I det norske markedet har derfor verdien av norsk musikk falt siden 2010, selv om totalomsetningen har økt. Dermed har også inntektsgrunnlaget fra innspilt musikk falt for norske rettighetshavere.»

En stor andel av inntektene til de store plateselskapene går ut av landet, og det er også en utfordring for disse selskapene å holde på norske talenter. «Det finnes svært få eksempler på norske artister som har oppnådd internasjonal suksess med et norsk plateselskap – noe som viser hvor utfordrende det kan være for norske bransjeaktører å holde attraktive norske talenter på norske hender i konkurranse med sterke internasjonale nettverk.»

Les mer hos Musikkultur. Foto: Shutterstock/Filét

Får makt over museene
Private samlere får stadig større innflytelse over norske kunstmuseer, skriver Klassekampen. – Gavene kan bli en sovepute, advarer kunsthistoriker Jorunn Veiteberg.

Mens norske kunstmuseer selv har svært lave budsjetter til innkjøp av kunst, øker bidragene fra private kunst­samlere.

Hva gjør dette med maktbalansen i den norske kunstformidlingen?

Det er ett av spørsmålene som stilles i Kulturrådets rapport «Å samla kunst – samlingsutvikling ved norske kunstmuseum på 2000-tallet», forfattet av kunsthistoriker Jorunn Veiteberg.

Et av hovedfunnene er at private samlere utøver stadig større innflytelse over hva som vises av kunst i Norge.

– Private samleres gaver og lån til norske museer er ikke en dårlig ting i seg selv, men det er viktig å være klar over at det forskyver premissene for hvordan samlingene ved norske museer blir seende ut, sier Veiteberg.

Les mer hos Klassekampen. Foto av samlerne Christian Ringnes, Christen Sveaas og Nicolai Tangen: NTB Scanpix og John Trygve Tollefsen

Netflix lager norsk skrekkserie
Kun et par måneder etter å ha annonsert sin første norskproduserte serie, avslører Netflix i dag at de skal produsere en ny norsk skrekkserie, skriver NRK.

Det melder Netflix selv i en pressemelding.

Serien «Blodtur» beskrives som en norskspråklig horrorserie med glimt i øyet, med en ny historie i hver enkelt episode. Totalt er det planlagt seks episoder, melder Netflix.

Det er det norske produksjonsselskapet Monster som skal produsere serien. De er best kjent for NRK-seriene «Nobel» og «Halvbroren».

Serien skal filmes i Norge i løpet av året.

– Den blander horror og mørk, skandinavisk humor på en måte som garantert kommer til å glede seere over hele verden, sier visepresident for internasjonale produksjoner i Netflix, Kelly Luegenbiehl.

Les mer hos NRK. Foto: Lucy Nicholson/Reuters

Forfattet av: Roy Søbstad

Opprettet: 15. februar 2019 12:39

Sist oppdatert: 22. februar 2019 14:01

Kommentarer