News article image

Juryen har talt! Årets TrafoTalent for 2018 er Hans Jørgen Moldung med verket «Hansu – How to View Photoshop in Full
Screen Mode». Juryen bestod av kunstnerne Christian Tunge, Maya Økland og Atle Håland.

Prisen ble overrakt til Hans Jørgen Moldung på selvpubliseringsverkstedet Pamflett, i hans hjemby Bergen.

Som vinner av årets TrafoTalent får Moldung et utviklingsstipend på 20 000,- kroner. Trafo gratulerer!

Juryens begrunnelse

Det var en utfordrende oppgave for juryen å kåre fjorårets talent. På Trafo.no finnes det mange dyktige unge kunstnere, vi skulle velge én stipendmottaker blant flere verdige kandidater. Av tolv verk landet vi på Hans Jørgen Moldungs «Hansu – How to View Photoshop in Full Screen Mode».

Verket skiller seg ut blant de andre bidragene, det er multimedialt og Hans Jørgen Moldung tør å bevege seg i lyd, analog- og digitalfotografi. «Hansu – How to View Photoshop in Full Screen Mode» er en installasjon i fire deler, og består av to printede bilder, en lydfil og lydfilen printet ut på CD. Juryen skulle gjerne sett installasjonen bedre dokumentert, men har forståelse for at Trafo.no er et utfordrende visningssted.Verket er typisk post internett, noe som er tydelig allerede i tittelen. Det leker med å gå inn og ut av den digitale og fysiske verden. Lydverket består av organiske og syntetiske lyder, printsene er skannet analogfoto, med implementert 3-D grafikk for å få et uttrykk som kan samspille med lydinstallasjonen. Motivene i fotografiene er tatt utendørs og består av knust harddisk/folie oppå en metalltrapp. Moldung trekker den fysiske verden inn i den digitale og tilbake igjen ut i den fysiske, og motsatt.

Juryen oppfatter ham som nysgjerrig og med en stor gjennomføringsevne. Lydverket er fortjenesten av dette. Som han selv skriver har han holdt på i et års tid med å ta opp lyder fra telefonen. Disse har han satt sammen med lyder han finner i musikkredigeringsprogram, eller sampler fra andre kilder. Disse organiske og syntetiske lydene er i dialog med hverandre, og lydverket er i dialog med resten av installasjonen. Vi liker også Hans Jørgen Moldungs måte å forholde seg til verket på. Hans egne beskrivelser om verket er ikke kamuflert i finurlige formuleringer, men er helt rett fram.

Da juryen skulle kåre fjorårets talent la vi også vekt på motivasjon. Hans Jørgen Moldung er svært produktiv, han bruker det verktøyet han har for hånden når han tar bilder eller opptak, dette gjør verkene impulsive og energiske. Det virker som han liker å arbeide, det er en styrke og vi håper at denne utmerkelsen og stipendet blir en motivasjon for hans framtidige arbeid.

Lykke til!

Christian Tunge, Maya Økland og Atle HålandAlle som ble kåret til månedens TrafoTalent i 2018 var med i konkurransen om å bli Årets TrafoTalent. Se de tolv verkene som ble kåret til Månedens TrafoTalent i 2018.

Forfattet av: Adrian Andersson

Opprettet: 1. april 2019 13:31

Sist oppdatert: 12. april 2019 13:32

Kommentarer