Månedens TrafoTalent er Jesper Jansen

Publisert 6. desember 2019

Sist oppdatert 9. januar 2020

News article image

Billedkunstner Annette Martens kårer Jesper Jansen til månedens TrafoTalent for november. Hun kommenterer så arbeider av Matilde Wedzicha, Jori Violett Mohanned, Oda Ådland Thowsen og Axel Thorenfeldt.

Jeg har nå gått gjennom alle arbeidene som er publisert i november. Det er veldig interessant å se hvor mange forskjellige uttrykk det befinner seg der ute og det beveger meg å høre, lese og se på alle de personlige og interessante arbeidene som har kommet inn.

Som billedkunstner er det naturlig for meg å forholde meg til de visuelle uttrykksformene, men synes det har vært veldig vanskelig å ta ut en av alle de bra arbeidene som har kommet inn. Jeg har likevel valgt et arbeid av Jesper Jansen som jeg mener fortjener å bli månedens kunstner.

Samtidig vil jeg også kommentere arbeider av Matilde Wedzicha, Jori Violett Mohanned, Oda Ådland Thowsen og Axel Thorenfeldt.

Jeg har plukket ut Jesper Jansens sort-hvitt tegning Yin Yang 3 som november-månedens bilde.

Det som treffer meg her er det energiladede, litt desperate og agressive i uttrykket. Dette kommer i første rekke til uttrykk i viljen i den spontane og ekspressive streken, som samtidig evner å modellere gjenkjennelig form og skape gode uttrykk med få og presise linjer.

Tegningen er eksplosiv og ladet med en kompleks symbolverden. Her er det “too much of all” og det er det som tiltaler meg. Jansen leker med klisjeer fra tegneserier, religion og filosofi og “sampler” alt inn i en større helhet uten at det blir banalt. Det er balansen mellom det mytiske og det underfundige, den uttrykksfulle streken og den håndverksmessige mestringen av form og klassisk komposisjon som gjør dette til et interessant kunstverk og til en veldig bra tegning synes jeg.

For å gå videre med mediet tegning ønsker jeg å fremheve Oda Ådland Thowsens Sittende 1 som i tillegg til å ha en brilliant strek og en god klassisk beskrivelse av form og perspektiv, også har det “noe annet” som er nødvendig for at et kunstverk skal være interessant. Måten personen sitter på, tilbakelent og med de litt runde tomme øynene, skaper en bisarr undertone som gjør at jeg ikke blir ferdig med denne tegningen med det første.

Jori Violett Mohanneds Barn med sårhet:
Tegneren viser her en veldig god forståelse for både form og komposisjon. Med en sikker strek integrerer hun symboler og bilder inn i hovedformen og forteller på den måten mer enn en historie og arbeidet blir til mer enn bare ett bilde. Tøft at hun formidler sårhet på denne litt lekene “kitchaktige” måten, nesten litt “gråtende sigøynerbarn” i moderne drakt, men uten at det blir klisjé. Et spennende og uttrykksfullt arbeid.

Matilde Wedzichas Mandag 7.35
Veldig bra formbeskrivelse, med en behersket og god strek. Draperiene er flott beskrevet med enkle presise linjer, bra gjort uten å bruke skyggelegging for å beskrive form med valører. Hun evner også å uttrykke det hun kanskje beskriver i tittelen, jeg ser en dame som har stått opp for tidlig etter en alt for festlig helg. En god tegning med humoristiske undertoner.

Axel Thorenfeldts Sommerminne er en brilliant håndverksmessig utført akvarell på sitt aller beste. Det er i tillegg noe poetisk over den. De små sommerfuglene som er plassert på det store akvarellarket med en nesten usynlig blyantskrift på siden, samt den litt spontane paletten helt nederst til venstre gjør arbeidet levende. Akvarellen minner meg litt om illustrasjonene til botanikeren og vitenskapkvinnen Maria Sibyllah Merians akvareller og illustrasjoner fra 1700 tallet .

Annette Martens
Hjemmeside

Annette Martens Kunstskole

Alle som blir kåret til månedens TrafoTalent er med i konkurransen om å bli årets TrafoTalent. Årets TrafoTalent får et arbeidsstipend på 20.000,-.