TrafoProfil: Jesper Jansen

Publisert 14. april 2020

Sist oppdatert 14. april 2020

News article image

Mye kan sies om kunsten til Jesper, men blyg eller feig kan i hvert fall ingen beskylde ham for å være.

Jesper Jansen, en 22 år gammel kunstner som gikk ut av Einar Granum Kunstfagskole i fjor, lager bilder det skal godt gjøres å ikke stoppe opp ved.

Noen vil se humor i den hemningsløse blandingen av barnlige streker og mørk tematikk. Andre vil finne noe tenkevekkende. Atter andre vil sikkert la seg provosere.

Trafo ba like godt Jesper om å beskrive kunsten sin selv.

– Kanskje litt sånn «my ugly mind in pretty colors», svarer han. – Jeg uttrykker meg helst gjennom et mangfold av uttrykk. Om det er tegning, video, musikk eller foto, så prøver jeg å tenke det om og finne mitt eget grep på det. Jeg ønsker å snu ting på hodet, utfordre med grenser og muligheter med hensyn til kjønn og seksualitet.

Folk har pekt ut at jeg blander mørk tematikk med glade farger, men egentlig tegner jeg bare det jeg liker, både tematisk og fargemessig. Sanselig begjær «all over». Jeg er også opptatt av motsigelser og liker å yppe frem en slags tvetydighet i kunsten min.

En barnslig og erotisk tankegrøt av alt jeg kicker på, om du vil.

Hvorfor kan du ikke bare tegne fine landskaper eller portretter som andre folk?

Vel, nå kjenner jeg til ganske mange folk som tegner mye rart. Jeg tegner jo en del portretter også, og ser noen ganger på bildene mine som landskap; av kontraster, figurer, symboler og tegn.

Ligger det en slags katarsis i å lefle med det ekle, tabubelagte og «forbudte»?

Som sagt tegner jeg i utgangspunktet bare det jeg liker, og hva som interesserer meg. Men jeg er ikke redd for å uttrykke alt jeg har inni meg, og finner kanskje en slags frigjørelse i det…

Det er vel i møte med omverdenen at det jeg ser på som helt normalt blir «ekkelt» og tabu. Det gjør det skummelt men også veldig spennende å kaste det ut der.

«Trist Djevel» er et navn du bruker på nett. Ligger det kanskje en melankoli under det tilsynelatende aggressive uttrykket?

Jeg vet ikke helt hva jeg tenkte når jeg fant det på. Kanskje bare at det hørtes kult ut. Man kan jo også legge en mening i det i ettertid; trist og djevel, følelser og ondskap, vann og flammer… Det er gøy å leke med symbolikk på den måten. I’m a sad devil, baby… </3

Du har tegnet på skateboard og gjort Trist Djevel til en slags merkevare. Ser du noen motsetning mellom det å dyrke et personlig kunstnerisk uttrykk og et kommersiell produkt?

Et kunstnerisk uttrykk kan fort bli en slags merkevare, og jeg har merket at det kan være begrensende for meg… Jeg er et work in progress! Jeg vil prøve ut masse rare ting og ikke låse meg til en «stil». La meg som person og hele pakka som følger med bli «merkevaren» på en måte.

Jeg har jo ikke landet helt ennå, og tror ikke det bør være et mål heller.

Du har ikke vist det på Trafo.no, men du jobber også med musikk. Hva kan du fortelle om den?

Ja! Jeg har spilt piano siden jeg var liten, og har alltid vært veldig opptatt av musikk. Jeg kan jamme til det meste av sjangere og ser også en sterk sammenheng mellom det musikalske og visuelle. For meg er det bare forskjellige uttrykk som kan komplimentere hverandre. I animasjon er jeg veldig opptatt av dette, å visualisere musikk og fange energien i bildet.

Animasjon over video med jazz-trommeslageren Elvin Jones

I fjor hadde jeg også en audiovisuell solokonsert. Dette var et slags eksperiment i å kombinere musikken min med tegninger.

Fra Jespers solokonsert i fjor, støttet av TekstLab Inkubator

Med musikk tenker jeg litt på samme måte som når jeg lager et bilde. Palett, uttrykk og komposisjon. Fargelegge utenfor streken og sånt. Bråke. Så det er spennende å prøve å blande det opp litt og se hva som skjer.

Hvor finner du inspirasjon? Har du noen kunstneriske forbilder?

Inspirasjon kan komme fra mye rart egentlig. Alt fra barnetegninger til porno. Tatoveringsestetikk og venner som er kunstnere. Og kjæresten min, vi inspirerer hverandre veldig mye. I fjor hadde vi en utstilling sammen, det var gøy.

(Se bilder fra utstillingen her.)

Et par forbilder er Shalva Nikvashvili og Maria Pasenau, spesifikt måten de presenterer kunsten og prosessene sine på og deler masse! Det er noe jeg prøver å pushe meg selv også til å gjøre.

Hvilke mål har du på kortere og lengre sikt?

Hmm, vel nå jobber jeg bare hjemmefra, så ett mål er i hvert fall å skaffe meg et studio å jobbe i. Jeg har også planer om å gi ut en liten kunstbok, også har jeg veldig lyst til å sette sammen et album av noe slag. Foreløpig bare deler jeg ting jeg lager, og prøver å holde meg opptatt med kunstprosjekter.

Målet er jo å leve av dette, gjøre alvor av leken, men samtidig ha det gøy.

Hvordan bruker du Trafo, og hva har Trafo betydd for deg?

Foreløpig har det vært nice å dele kunst der og få tilbakemeldinger fra andre kunstnere som kanskje har et helt annet perspektiv enn meg. Nå gjenstår det bare å søke pengestøtte før jeg blir for gammel, hehe.

Du kan følge Jesper videre på profilsiden hans og på tristdjevel.com. En oversikt over tidligere TrafoProfiler finnes på denne siden.