Gjestementor Meaas Svendsen takker for seg

Publisert 1. desember 2020

Sist oppdatert 1. desember 2020

News article image

Christian Meaas Svendsen forteller om opplevelsen sin som Gjestementor på trafo.no

Jeg begynte på denne jobben nettopp som det — en jobb! Lite ante jeg hva jeg hadde i vente. Og nå, 30 dager senere, sitter jeg igjen med en takknemlighet for at jeg fikk lov til å svømme rundt i trafo-universet med ansvar for å gi tilbakemeldinger på alle de kreative bidragene her inne – om enn for en stakket stund.

Det har vært interessant å følge dere over tid, spesielt de av dere som legger ut med en viss frekvens. Det er ikke bare bredde og mangfold dere i mellom, men også innad i hvert enkelt kunstnerskap. Mange av dere svarer på kommentarene, men en god del av dere viser ingen tegn til å ha sett det hverken jeg eller andre legger igjen av feedback. Enten det, eller så vil dere være en «kul kunstner». Ikke vise at man bryr seg. Eventuelt bryr dere dere faktisk ikke. Alle disse tre tilnærmingene anser jeg som legitime, men tror likevel at de aller fleste har godt av å gå inn i dialog med andre om eget (og andres) kunstnerskap. Generelt sett synes jeg dere er altfor, altfor, altfor dårlige til å kommentere på hverandre og sjekke ut hverandres prosjekter. Meningsbryting og debatt er en del av dannelsen deres. Ikke nok med det: Her inne finnes et vell av ulike uttrykk. Alle kunstnere er nødt til å samarbeide med andre på et eller annet tidspunkt. Det er ikke gitt at alle av dere kommer til å ende opp som kunstnere, men kanskje noen vil bli kuratorer, arrangører eller agenter, eller en kombinasjon av disse. Dere har allerede nå mulighet til å bygge opp et kontaktnettverk som kan hjelpe dere videre i deres fremtidige kunstnerskap. Jeg håper at dere slipper å innse i retrospekt at dere burde benyttet sjansen mens dere hadde den.

Mot slutten av måneden ble det også påbegynt en liten diskusjon om hvorvidt trafo skal være en markedsplass eller en friplass. Et utstillingsvindu er det uunngåelig, men skal man også bruke trafo til å invitere inn til egen butikk? Jeg synes det er en debatt som er verdt å ta. Husk at det er dere som brukere som former plattformen.

Sånn, nok represalier fra strenge-Christian. Jeg håper jeg ikke har vært urettferdige mot noen av dere, og at jeg klarte å finne en balanse mellom ris og ros, og at kritikken var berettiget. Det har vært utfordrende å mene så mangt om så mye. Det har også gjort at jeg har måttet lese meg opp på- og sjekke ut ting. En lærerik prosess rett og slett. La meg få avslutte med å takke dere for innsatsen i november måned. Jeg håper dere fortsetter å skape og bygge hverandre opp, opp, opp!

Chriastian Meaas Svendsen