Gjestementor i april er Maria Schrattenholz

Publisert 31. mars 2021

Sist oppdatert 31. mars 2021

News article image

Gjestementor i april er forfatter Maria Dorothea Schrattenholz, aktuell med ny og kritikerrost diktsamling Protosjel (2021). Vi gleder oss!

(Foto: Baard Henriksen)

Hvem er du?
Jeg ble født i Bergen for 40 år siden og har vel egentlig holdt på med noe kunstnerisk siden pappa ga meg min første fargestift. Et av mine største interessefelt er science fiction, og da gjerne av den mer lavmælte, filosofiske sorten. Jeg ser mye film og liker å hente inspirasjon derfra, og så blir jeg selvfølgelig også inspirert av andre mennesker. Jeg er glad i samarbeidsprosjekter, og prøver hele tiden å finne balansen mellom det å utfordre meg selv og det å hvile i den kreative prosessen. Nervesystemet mitt er ikke helt standard, jeg har synestesi (sansekrysning) og en søvnlidelse som gjør at jeg drømmer unormalt mye. Dette er noe jeg prøver å bruke konstruktivt i skrivingen, og jeg har tro på å utforske sine unike særegenheter for å utvikle seg som kunstner.

Hvilke uttrykk er det du jobber med?
Nå er jeg forfatter og har gitt ut to diktsamlinger, samt er med-redaktør for en antologi med norske science fiction-tekster som kommer neste år. Tidligere i livet studerte jeg også foto og samtidskunst, og har vært med på en del prosjekter i skjæringspunktet mellom tekst og visuell kunst. Og jeg jobber som oversetter og korrekturleser av undertekster for film og TV for å tjene penger til smør på brødet.

Hva har du å lære bort til Trafos medlemmer?
Etter to år på forfatterstudiet i Tromsø, ett år på Skrivekunstakademiet i Bergen, og tre år på universitetet i Cape Town i Sør-Afrika der jeg studerte Creative Writing, har jeg virkelig sett verdien av å gi og få tilbakemeldinger underveis i en skriveprosess, og hvor uvurderlig det er. Jeg har stor forståelse for det sårbare i å vise frem arbeidet sitt og åpne seg for kritikk, og vet at det krever mot. Jeg vil lese tekstene fra Trafos bidragsytere med respekt, og samtidig gi ærlige tilbakemeldinger jeg håper kan hjelpe forfatteren å nærme seg teksten sin med nytt blikk. Noen ganger skal det gjøre litt vondt å jobbe frem det beste i en tekst – men det aller viktigste er at det er mest gøy! :-)

Hvilke forventninger har du til oppholdet ditt som gjestementor?
Jeg gleder meg til å se hva yngre stemmer jobber med, og til å bli overrasket, overveldet, forvirret, glad, engasjert og kanskje frustrert over arbeidene deres. Jeg tipper bidragsyterne her kan lære meg minst like mye som jeg kan lære dem. Uansett er det et privilegium å få gå i dialog med forskjellige mennesker om alt som har med skriving og tekst å gjøre!

Protosjel. Diktsamling (2021)
Atlaspunkt. Diktsamling (2015)
Dokumentarpoesi om Square Kilometer Array radioteleskoper i Sør-Afrika (samarbeidsprosjekt, 2016)
Steinalderdrømmer. Gruppeutstilling, Nordnorsk Kunstnersenter (2018)
Essay om science fiction-filmen Arrival i Morgenbladet (2016)
Essayserie om science fiction og vannkrisa i Cape Town (2018)