-

det e ennu ikkje april, bare novæmber, men æ gjorde den feilen at æ begynte å se på bilda av mæ og ho skessa. æ va så lita, elleve år, tolv, trætten, til slutt fjorten, og første gang va æ for lita, kom mæ ikkje opp på ho uten hjælp, ei bruskasse eller to arma, men æ vaks inn i ho, eller ho vaks inn i mæ, og i fire år va ho heile livet mitt, eller va det fæm, uansett tok det mæ like mange år å greie å puste igjæn ætterpå. men det skjer fortsatt
at æ stoppe opp,
at alt stoppe opp,
at tida og rommet og sjølve lufta
stoppe opp,
og æ greie ikke
å begripe.

så føkk dæ, r. g. frey, og føkk alle dåkker andre som insistere på at hvis vi måtte redde et menneske eller et dyr fra å drukne, bare én men ikkje bægge, så ville vi alle valgt mennesket. fordi æ e et menneske og han e et menneske, menneske menneske menneske, hold kjæft. du ane ikkje ka du snakke om, menneske.
Se neste verk: Dikt, uten navn

-

ine sætre

ine sætre

2 år, 2 måneder siden (678 besøk)

jeg skriver en semesteroppgave i moralfilosofi om hvorvidt det stemmer at mennesker har større verdi enn ikke-menneskelige dyr. det viser seg å være mye tyngre emosjonelt enn jeg forventa. derav en sint, dagbok-aktig tekst.

Kommentarer

  • ine sætre

    2 år, 2 måneder siden

    mange takk, rune! jeg setter pris på tilbakemeldingen din.

  • Rune F. Hjemås

    2 år, 2 måneder siden

    Liker det rå og umiddelbare i teksten. Bruken av dialekt gir også særpreg og temperament, samtidig som du med noen små, elegante grep hever teksten opp til et litterært arbeid. Da tenker jeg spesielt på hvordan du gjør et brått og uventet linjeskift før "at æ stoppe opp", som får leseren til nettopp å stoppe litt opp, og hvordan du ganske fint unngår å nevne direkte hva som egentlig har hendt; måten du sier det på gjør at man forstår nok likevel ("uansett tok det mæ like mange år å greie å puste igjæn ætterpå" - veldig fint og sterkt!). Frey kommer nok litt brått inn i teksten på slutten, og om du skulle ønske å utvikle den videre, ville jeg nok anbefalt å gå litt mer inn i moralfilosofien hans, slik at du kanskje får forankret motstanden mot den enda bedre. På samme måte kan du godt skrive mer om forholdet til "ho skessa", for å bygge opp den erfaringen som senere nettopp skal vise at "mennesket" ikke aner hva han snakker om. Potensialet for en større tekst er med andre ord til stede, men teksten er også fin slik den står nå, som en direkte og ufiltrert respons til noe du er uenig i!

More from ine

Other in the tekst category