Hvordan er det å være meg?

Hvordan er det å være meg?
Hvordan er det å være meg? Så mange svar på et så enkelt spørsmål. For hvordan er det å være meg? Gjennom mitt 16, snart 17, år gamle liv har jeg sett og opplevd mye. For det er slitsomt å være meg, det er stress og det er ofte kaos i hodet mitt, men samtidig; Det er så fint å være meg, for alt jeg har opplevd og sett har lært meg så utrolig mye at jeg ikke kunne sett for meg hvem jeg hadde vært i dag uten alt sammen.
Jeg tenker at det er jo fantastisk å være meg! Men, det vil alltid være situasjoner hvor jeg føler meg helt utmattet. Og det er det jeg tror det handler om. Det handler om å først og fremst kjenne seg selv som individ for å forstå at livet ikke byr på enten bare det gode eller dårlige.

Jeg er ei jente som går under definisjonen «andregenerasjonsinnvandrer». Det betyr at jeg er norskfødt med innvandrerforeldre. Moren min er irakisk og ukrainsk, født og oppvokst i Irak. Faren min er armener fra Syria. Men er det slik jeg ser på meg selv? Ser jeg på meg selv som en andregenerasjonsinnvandrer? Ser jeg på meg selv som norsk? Begrepet andregenerasjonsinnvandrer definerer ingen direkte som norsk, men heller ingen som utlending.

Jeg har vært så heldig å ha fått vokst opp med flere språk, kulturer og religioner. Hjemme snakker vi norsk, russisk og arabisk, og religionene kristendom og islam setter sine preg i livet mitt. For meg har det blitt helt normalt å glede meg til jul, samtidig som jeg er spent på når ramadan begynner. Dette har vært helt vanlig liv for meg så lenge jeg kan huske. Etter hvert som jeg vokste opp, innså jeg at folk stod ganske ensidig om hva de mener er mulig og ikke. Mange mente at det er galt å definere seg som flere ting både innenfor nasjoner og religioner. Ikke kunne jeg kalle meg både norsk og arabisk, heller ikke kristen og muslim. Hvorfor det? Jo, fordi det er helt forskjellige ting – ifølge dem
Men er det virkelig det?

Det viktigste jeg har lært av å ha armer og ben i religioner og kulturer fra helt forskjellige verdensdeler, er at vi alle er likere enn vi tror. Jo eldre jeg blir, jo mer likheter finner jeg enn forskjeller. Alt dette med nestekjærlighet, samhold og fellesskap, alt er å finne igjen.
Det er her det er så fint, og så utrolig deilig, at jeg har fått lov til å leve det livet som jeg gjør i dag.


Det byr dessverre ikke kun på gode ting.
Mange har meninger om hva jeg er og hvem jeg er. Der vil alltid være en person som mener noe om jeg er norsk eller arabisk, kristen eller muslim.
I slike situasjoner er det utrolig slitsomt å være meg. Med blandingen jeg er av nasjoner, kulturer og religioner vil noen være der for å si imot uansett hva jeg sier. Hver gang noen spør meg hvor jeg er fra, føler jeg for svare det motsatte av det de er selv, for en nordmann vil aldri se på meg som norsk, og en araber vil aldri se på meg som arabisk, heller ingen ukrainer vil se på meg som ukrainsk. Dette gjør så vondt. For det jeg drømmer om, er å kunne leve ut livet uten å måtte definere meg selv som det ene eller andre, å kunne ta valg ingen vil kritisere basert på min bakgrunn. Ikke bli sett på som verken «for norsk» av innvandrere eller «utlending» av nordmenn.
Enda verre blir det når de forskjellige sidene i bakgrunnen min begynner å snakke ned på hverandre på grunn av politikk, historie eller religion. Jeg ser at om hatet folk har til andre fortsetter å vokse, vil alle ende opp med å isolere seg.

Jeg skulle bare ønske at jeg kan være meg, uten å hele tiden måtte høre hva jeg er, hvem jeg er og hvorfor jeg er det. Jeg vet hvor mye kjærlighet alle har å by på og jeg håper at en dag er det den faktoren som blir den viktigste, heller enn å se ned på andre.

Konklusjonen min er: Det er fantastisk å være meg! Ikke bare får jeg lov til å se verden fra flere sider, men jeg får oppleve kjærligheten alle har å by på. Jeg tenker at det er viktig å ha innsikt i forskjellige religioner, kulturer og levemåter for å få en fredfull og rettferdig forståelse av verden og hvem vi er. Og selv om det kan være slitsomt: Om jeg ikke opplever nedturene, hvordan skal jeg da se verdien av det jeg er så heldig å få leve med?
Se neste verk: Vega

Hvordan er det å være meg?

Roseli Simani

Roseli Simani

3 uker siden (54 besøk)

Kommentarer

Other in the tekst category