Egget

Livet til en Ixodes fabula, en av underartene i den hardhudede flåttfamilien, ligner på en gresk tragedie. Den må gjennom tre hovedfaser for å tilfredsstille en bestemt skjebne. Dens vesen er eldgammel og mystisk, og har blitt forsøkt beskrevet både vitenskapelig og poetisk. Her er et forsøk på å skape et innviende overblikk.

1 til 100 000 egg legges av hunnen i klynger. Hvilken type levekår som er foretrukket vet man ikke, men myten sier at egget trives best i kaotiske omgivelser, eller, rundt kaotiske verter, men dette er debattert. Sort, klissete og lite – 3 til 5 millimeter – kan et egg feste seg til nesten hvilken som helst overflate, dog Homo sapiens er foretrukket. Hyppige gjemmested er for eksempel på baksiden av et hårstrå, eller blant føflekker eller fregner. Egget kan bli der i flere år før nok friksjon gjør at det klekkes. For å få øye på et egg må man ha et tålmodig og granskende blikk.

Er levekårene gode nok, kan larvefasen begynne. Populære overflater for den ny-klekkede larven er halsen, under armene, magen og innsiden av lårene. Larven er samme størrelse som egget, men den kommer til å legge på seg mange ganger sin originale vekt og øke betraktelig i størrelse. Dette varierer fra larve til larve. Noen verter har beskrevet et lite stikk når den setter tennene sine i huden og begynner sitt første blodmåltid. Det er uenighet blant teoretikerne om forholdet mellom Ixodes fabula og Homo sapiens er symbiotisk eller parasittisk. De utsatte beskriver alt fra en tilstand fra euforisk glede til panisk sorg. Larven kan sies å være en lang tube med "uferdig informasjon": den må modnes over tid – spise og vokse – før den kan nå nymfestadiet. I kontrast til da den var et egg, er verten her mer klar over larven. Å rive insektet av i larvefasen er anbefalt fremfor senere det neste stadiet, grunnet passiviteten i fôringsprosessen, selv om avrivningen kan være smertefull. Helst skal man ikke røre ved den, og heller se om den er godartet nok i seg selv til å nå nymfestadiet.

Nymfen er gjennomsnittlig rundt 5 cm, omtrent på størrelse med en plomme. Hun har små klør på de nye sprellende beina hennes, noe som tillater henne å grave seg lenger inn i verten. Tennene er skarpere; hennes gift er smertedempende og blodfortynnende, noe som gjør at hun kan forsyne seg mer og lenger. Verten vil på dette tidspunktet respondere mer akutt; tretthet, søvnløshet, økt kløe, dårlig mage og hodepine er vanlige reaksjoner. Nymfen får mer og mer oval form, formen som gjenkjenner et fullvoksent stadiet. Vinger utvikles sakte i overgangen til dette stadiet. I de fleste tilfeller brukes ikke vingene, men om verten ikke passer på, kan det hende hun løsner og flyr av sted for å fullføre prosessen hos noen andre. Kanskje blir hun til og med stjålet, kanskje blir hun gitt i gave (dette skjer sjeldent), kanskje løsner hun av seg selv (dette skjer ofte). Hun blir tyngre å bære jo mer hun vokser. Hun må investeres i, hun må vies nesten singulær oppmerksomhet, tålmodighet og mot. Verten gjemmer henne som oftest under klærne, sminke og andre typer maske, men de som står verten nærmest får kanskje lov til å legge håndflaten over den underlige, pulserende byllen som stikker ut en del av kroppen til verten. Mange gjemmer og ruger på insektet i flere år, oppspist av ett stort eller flere små insekter. De fleste verter bruker hele levetiden sin på å fø henne frem og lykkes ikke uansett.

Om verten lykkes med å fø henne fram, vil det fullvoksne Ixodes fabula løsne fra verten som en separat skapning, fly bort, og legge 1 til 100 000 egg, som spres rundt, hvorav de fleste dør før de blir voksne, grunnet dårlige levevilkår.
Se neste verk: Vega

Egget

Vilde Vikse

Vilde Vikse

2 måneder, 3 uker siden (81 besøk)

Kommentarer

More from Vilde

Other in the tekst category