Hovedbilde

Tegneserier, filmplakater, figurdikt, videospill, eller t-banekart - hva har disse tingene til felles? Jo, de tar i bruk både ord og bilde for å kommunisere så effektivt som mulig. Men hva om ordene og bildene ikke vil spille på lag?

KONKURRANSEN ER NÅ OVER OG VINNEREN ER KÅRET. BEDØMMELSEN KAN DU LESE HER.

Tekst og bilde både skapes og oppleves ulikt: Mens en setning gjerne leses fra høyre mot venstre (eller omvendt), er lesningen av en billedflate gjerne mindre lineær. Et kunstverk som kombinerer tekst og bilde kan være spennende fordi det utfordrer tilskueren til å veksle mellom å lese teksten og betrakte bildet. Kombinasjonsmulighetene er mange: Mens et veiskilt er designet for å unngå misforståelser, kan man også gå i motsatt retning. En tradisjonell illustrasjon skal ideelt sett utdype en tekst uten å gjenta den - men hva skjer når ordene og bildene går fra å være venner til å bli fiender? Hva skjer når bildet motsier ordene, når tegningen viser en hage i full blomst om våren, mens teksten lar blomsterbedet drukne i høststormene? Når ordene nekter å spille på lag med bildene, kan det både bli morsomt og avslørende, uhyggelig eller sørgelig.

Utfordringen er som følger: Lag ett (eller flere) verk - alene eller i samarbeid med andre - som utforsker forholdet mellom tekst og bilde. Skal ordene spille på lag med bildene, eller skal de motsi og sabotere hverandre - det er opp til deg! Ta i bruk de materialene og teknikkene du ønsker: collage, maleri, film, performance, tekstopplesning. Jobb analogt eller digitalt. Tegn direkte på en bokside, eller lag din egen GIF-animasjon. Mulighetene er mange! Lykke til.

Vet du ikke hvor du skal begynne? Da kan kanskje disse linkene hjelpe:

René Margrittes berømte maleri (‘Bildenes forræderi’) av en pipe, med teksten under: “Dette er ikke en pipe”

Ian Hamilton Finlay - “The Present Order is the Disorder of the Future”

Tracy Emin
Jenny Holzer
Alasdair Gray
Dadaisme
Keep Calm and…
Infografikk

PREMIE
Det beste bidraget blir premiert med et reise- og studiestipend på 5000,- kroner.

ALDER
Du må være mellom 16 og 22 år for å delta.

FRIST
Siste frist for å laste opp bidrag er onsdag 15. juni 2015

PÅMELDING
Klikk “Meld meg på”. Deretter kan du velge “Last opp bidrag” her inne på konkurransen. Bidraget ditt blir da med i konkurransen.

Konkurransen er utformet og blir juryert av Petter Solberg

Kommentarer

Bidrag