TrafoTransit 2018 - Tverrkunstnerisk workshop på Lesvos

Project image

TrafoTransit 2018

Gjennomfør ditt kunstprosjekt på den greske øyen Lesvos, 24. juni - 1. juli 2018

Workshop for kunstnere mellom 18 og 22 år innenfor billedkunst / skriving / foto / film / musikk / performance / …alle uttrykk er velkommen!

KONFLIKT // ØKOLOGI // FLUKT
Kunstnerisk leder: André Tribbensee

Etter fjorårets positive og intense erfaringer med «TrafoTransit 2017», utlyser vi i år fire plasser for trafo-medlemmer i alderen 18 og 22 år som vil være med til Lesvos i juni 2018. I år vil workshopen foregå i samarbeid med Universitetet i Agder, og de fire utvalgte deltagerne vil derfor delta sammen med en gruppe kunststudenter. Dette er en unik mulighet til å få arbeide med ditt eget prosjekt, side om side med andre unge kunstnere og kunststudenter.

Blir du valgt ut som en av Trafos fire deltagere får du dekket reise t/r Oslo-Lesvos samt kost og losji på Metochi. NB! Du må imidlertid beregne en egenandel på 1000,- og selv ordne med reise til/fra Oslo. Samtidig forplikter du deg til å utarbeide en prosjektbeskrivelse før avreise.

TIL PÅMELDINGSSKJEMA

Ditt prosjekt
Du vil jobbe stedsspesifikt med utgangspunkt i ditt eget uttrykk. Det betyr at vi forventer at du jobber selvstendig, egenmotivert og i kontakt med stedet, opplevelsen av det du oppdager og muligens med tankene dine rundt noen av samtidens store utfordringer. Du kan jobbe individuelt eller i samarbeid med andre deltakere, som du i så fall selv må finne og ta kontakt med i forveien. For eksempel kan en fotograf og en forfatter samarbeide om et prosjekt om forholdene på Lesvos.

Reise
Vi vil møtes på Gardermoen den 24. juni til avtalt tid og reiser sammen til Lesvos. Trafo booker og organiserer dette og er med på reisen hele veien. På Lesvos drar vi med buss via humpete veier til studiesenteret på klosteret Metochi, som vil være vårt hjem og arbeidsbase under hele oppholdet.

Tema: Konflikt // Økologi // Flukt
Vi ønsker å sette søkelyset på den internasjonale flyktningkrisen og utforske temaet med kunstneriske virkemidler. Vi vil utfordre deg til å utforme et eget prosjekt relatert til tematikken eller deler av den.

Aktuelle linker som omhandler flykningesituasjonen:

Alternativt kan du sende inn forslag om et annet tema, rettet mot det du forventer å møte på øyen Lesvos. Ved påmelding får du mer informasjon om både hvordan vi skal arbeide, reise og opphold, og praktiske tips til hvordan du kan arbeide med prosjektet.

Krav til deg som vil være med

Vi ønsker å få samlet en gjeng med høyt motiverte deltakere, folk med intensitet i det dem gjør, og med en alvorlig interesse i hva som skjer i og med verdenen. Vi vil alle sammen lære noe, oppdage, utforske og utvide våre perspektiv. Du trenger ikke å være spesielt kunnskapsrik, utdannet flink eller perfekt, det er motivasjonen din som teller, fortell oss om den i søknaden din! Hvorfor vil du være med? Hvem er du og hva kunne du tenke deg å gjøre på øya? Og du må være villig til å planlegge et eget kunstnerisk prosjekt og tørre å gjennomføre det under oppholdet.

Om du blir valgt ut vil vi be deg om å utarbeide et prosjekt for uka, basert på egen research som du vil jobbe med i forkant av reisen. Du kan få hjelp av Trafo-mentor om du er usikker på hvordan du skal gå frem. Det blir etterhvert viktig at du opparbeider og leverer prosjektbeskrivelse og egen arbeidsplan innen deadline/innleveringsfrister vi avtaler med hverandre. Hvis du ikke leverer prosjektskisse risikerer du å miste plassen.

Vi forutsetter også at du holder aktivt kontakt med oss (og eventuelle samarbeidspartnerne) under både forarbeidet og gjennomføringen av prosjektet.

Mentor og kunstnerisk leder: André Tribbensee
Kunstner, kurator og Trafo-mentor André Tribbensee har mye erfaring med å ta kunststudenter med på prosjekt-reiser til uvanlig intense miljøer og utfordrende kontekster. André har også vært kunstnerisk leder for første TrafoTransit i fjor, kurator for Trafo-festivalen og vært mentor for mange trafo-medlemmer tidligere. Han har utdannelse fra kunsthøgskoler i Hamburg og Bergen og jobbet med prosjekter og utstillinger i Norge, Europa, Japan, Kina, Korea, etc. Som aktivist står han bak initiativer som Temporary Academy eller Det Parallelle Universitetet. André vil være i dialog med dere under prosjektutviklingen og møte dere når dere ankommer på Lesvos. Der vil han fungere som veileder og støtte deltagerne opp gjennom gjennomføringen av prosjektene.

Påmelding innen 15. april!
Sjekk om datoene passer – og send oss en kort søknad der du forteller litt om deg selv, din motivasjon og det du kan tenke deg å jobbe med:

TIL PÅMELDINGSSKJEMA

Får du plass på workshopen kommer vi tilbake til deg, med spørsmål eller med supplerende forslag for å utvikle en plan for oppholdet. Ofte blir ting i virkeligheten, annerledes enn opprinnelig planlagt. Det er ikke farlig, men blir til en del av eksperimentet. Vi snakker om det når vi møtes på øya.




Mer om Lesvos


Flyktningskrisen på Lesvos

Øya Lesvos har vært mye i media de siste årene på grunn av flyktiningskrisen og tragedier som har utspilt seg på havet og ved deler av øyas kyststripe.

I dag er det færre mennesker som ankommer, det finnes fortsatt flyktningsleir i nærheten av havnebyen og lokalsamfunnet har blitt preget av problematikken. Mange mennesker, både fra lokalbefolkningen og tilreisende aktivister har engasjert seg i dette. Befolkningen ønsker seg normalitet og at turistene som har blitt skremt bort, vender tilbake.

Lesvos er en stor øy. På vårt idylliske kloster Metochi bor vi nokså langt unna stedene flyktningene ankommer eller venter i leir, slik at man ikke nødvendigvis får med seg så mye av dette.


Enkelte dager kan vi låne bil for å oppsøke byer, interessante steder og miljøer på øya, for å utforske, produsere eller for å kunne snakke med for eks. lokalbefolkningen, initiativ eller flyktninger. Vi kan opprette kontakt og peke ut muligheter i henhold til deres prosjektbeskrivelser.


Hvordan kan man forholde seg som kunstner til menneskelige skjebner og tragedier som resultat av krig, vold, flukt, miljøkatastrofer og urettferdighet? Kanskje er et kloster et godt sted for å reflektere dette? Slike spørsmål kan virke uoverkommelige, og det setter spørsmålstegn bak vårt oppholdt, men vi vil allikevel stille spørsmålene istedenfor å lukke øyne og ørene for problematikken. Hva kan man gjøre når man føler seg maktesløs i forhold til noe så voldsomt urettferdig, omfattende og komplisert? Vi vil lete etter svar når vi jobber og snakker med hverandre, og vi vil visstnok oppdage flere spørsmål som igjen kan være utgangspunkt for kunst som kan være vårt språk og vår måte å tenke høyt.


Lesvos

Lesvos har også en årtusen gammel kulturhistorie og en rik natur som kan inspirere til tematisk jobbing. Det gjorde den for filosofen Aristoteles og eleven Theofrast som grunnla fagene zoologi og botanikk der de bodde på øya for nesten 2400 år siden.

Enda tidligere skrev den kvinnelige dikteren Sapfo kjærlighetsdikt rettet mot kvinner. Siden hun var fra Lesvos kunne man si at hun var lesbisk, men historikere sier at hun begikk selvmord fordi hun var ulykkelig forelsket i en mann.


Bannerbilde: Knut Bry

Wokshopen arrangeres i samarbeid med Universitetet i Agder


TIL PÅMELDINGSSKJEMA