Årets TrafoTalent 2011: Ettertanke

Publisert 24. april 2012

Sist oppdatert 24. april 2012

News article image

Juryen har talt: Årets TrafoTalent for 2011 er Eirin Gundersen for bidraget “Vi”. Premien er på hele 15 000 skattefrie kroner.

I løpet av 2011 ble tolv av bidragene som ble lastet opp på Trafos Arena kåret til månedens TrafoTalent. Nå har en fagjury bestående av kunstnerne Solveig Syversen, Bjarte Breiteig og Josefine Lyche hatt den vanskelige oppgaven med å kåre én av de tolv månedsvinnerne til “Årets TrafoTalent 2011”.

Som vinner av årets Trafo-talent 2011 har juryen enstemmig valgt prosateksten [«Vi»][1] av [Ettertanke][2]:

JURYENS BEGRUNNELSE

I løpet av noen få linjer tas leseren med på en rennende ferd gjennom rør- og kloakksystem. Underveis får vi hastige, men krystallklare glimt av byggverk og menneskeliv, før ferden ender på en øde strand.

Det er en svært velkomponert tekst, og den har et sterkt, rytmisk driv. Som lesere renner vi gjennom den, slik tekstens «vi» renner gjennom rørene, frem mot den nesten skremmende roen i avslutningen.

Det tiltaler oss at teksten ikke representerer noe annet enn seg selv. Det er bare denne tankereisen den beskriver, og det holder i massevis – teksten står godt på egne bein.

Det som likevel imponerer oss mest, er Ettertankes billedskapende evner. Med utgangspunkt i det konkrete (en takrenne, et tapet, maneter på en strand) inngir hun en følelse av noe nært og betydningsfullt. Når vi leser, dukker det opp for oss som snutter fra en film. En søvnløs mann som står i leiligheten sin og lytter: Vi ser ham tydelig og fornemmer samtidig en større helhet rundt ham – en hel by med leiligheter der folk har sine liv. Det er godt gjort å få dette til i en tekst med så stor bevegelse.

Ettertankes øvrige produksjon på Trafo er av jevnt høy kvalitet. Det hun skriver er rikt på presise detaljer. Vi merker et personlig trykk bak det hele og kjenner samtidig hvordan det angår oss som lesere.

Vi gleder oss til å følge Ettertanke fremover, og kanskje få se henne folde seg ut på større flater, eller se tekstene hennes virke sammen i større enheter. Det er også vårt håp at hun vil ta vare på den ungdommelige nerven i språket sitt.

Med vennlig hilsen juryen for årets TrafoTalent

Solveig Syversen, Bjarte Breiteig og Josefine Lyche


Trafo-redaksjonen gratulerer Eirin Gundersen med prisbeløpet på 15 000,- og tittelen årets TrafoTalent! [1]: http://trafo.no/arena/ettertanke/35814/ [2]: http://trafo.no/medlem/ettertanke/