News article image

Koreograf og kunstnerisk leder Anne Holck Ekenes har vært GjesteMentor på Trafo i desember. Å se og lytte til all den fine kunsten på Trafo har vært en kilde til inspirasjon, sier hun, og oppsummerer oppholdet på Trafo slik:

Erfaringene mine på Trafo har vært mange og fine. Jeg er skikkelig imponert over alt det som blir lagt ut, både over omfang og kvalitet. At spredningen innenfor de forskjellige sjangerne også er så stor er et bevis på hvor viktig Trafo er for alle dere talentfulle og kreative unge kunstnere der ute.

Jeg synes det er vanskelig å trekke frem noen spesielle talenter denne måneden. Sjangerspredningen er stor, kreativiteten mangslungen og resultatene lar seg på mange måter ikke sammenligne. Jeg vil isteden benytte anledningen til å forhåpentligvis motivere dere alle til å fortsette med kunsten, fortsette å skape, overraske og kaste dere ut i noe litt utenfor komfortsonen for å oppdage nye sider ved dere selv og den kunstformen dere jobber innenfor. Kanskje dere til og med kan finne noen samarbeidspartnere på Trafo; La musikken møte dansen eller poesien. La foto møte animasjon eller la brukskunst utvikle seg til kostymer og scenografi for teater eller dans. Å jobbe på tvers, er spennende, morsomt, utfordrende og ikke minst kompetansehevende for egen kunstutvikling. Dette kan jeg med hånden på hjertet si etter å ha jobbet som koreograf i 17 år. Etter erfaring med scenografer, dramaturger, komponister, kostymedesignere, filmskapere og fotokunstnere er jeg blitt mange erfaringer rikere og bitte litte granne klokere …

Det er på mange måter bare en vei til å bli bedre som kunstner, og det er igjen og igjen utfordre seg selv, gå på en smell, prøve igjen, beholde kjærligheten til faget og bryne seg på andre kunstnere som kanskje vil noe litt annet enn deg selv. Talent er viktig, men absolutt ikke viktigst –det er evnen til å jobbe og ikke gi seg som er avgjørende –og noen ganger utfordre egen kunst i møte med andres visjoner. Det kan være vondt og vanskelig til tider når egne kunstneriske ideer må knas i dialog med andre kunstformer, - men for en berikelse når det fungere og resulterer i kunst som hverken du eller de du samarbeider med kunne forestilt seg når samarbeidet begynte.

Takk for et flott opphold og muligheten til å bryne egne tanker og ideer på de kreative og noen ganger utfordrende kunstuttrykkene på Trafo. Jeg hopper inn i 2018 med denne fine erfaringen i bagasjen. Jeg håper dere alle får en kreativ, utfordrende og skapende 2018!

Foto:Gisle Bjørnebye, fra forestillingen Make Me Dance

Forfattet av: Idunn Sem

Opprettet: 2. januar 2018 11:17

Sist oppdatert: 31. januar 2018 18:09

Kommentarer