News article image

I juni har Trafo gleden av å ha fotograf og fotokunstner Stig Marlon som GjesteMentor. Stig ønsker å bidra med sine tanker og idèer om det å skape gjenkjennelse i noe nytt. Samtidig vil han holde øynene åpne for unge fotografer som har kommet langt nok i egne prosjekter til at de tør å søke om utstillingsplass i fotogalleriet han driver sammen med sine kompanjonger i fotokollektivet CYAN studios. Tør du?

Hvem er du?
Jeg er en fotograf og fotokunstner som er glad i diskutere idèer og arbeidsprosess, og mindre opptatt av utstyr og tekniske spesifikasjoner. Siden jeg gikk ut fra fotolinja (nå medie-linja) på videregående, har jeg jobbet som profesjonell fotograf mens jeg har utviklet mine egne arbeidsmetoder som kunstner. Arbeidsdagen kan inkluderer alt fra å fotografere kjendiser eller barnehagebarn til å stå på mørkerommet og kopiere egne bilder på gamle kjemiske måten eller planlegge utstillingsmontering i et galleri.

Hvilke uttrykk er det du jobber med?
Som fotokunstner arbeider jeg konseptuelt med idèer om hvordan vi ser og beskriver verden, og forsøker å lage bilder som kan utvide vår bevissthet rundt vår egen tolkning av synsinntrykk. Jeg bruker fotografi som medium fordi det er så direkte knyttet til virkeligheten og kan avbilde verden nesten på egenhånd. Jeg bruker mye kameraløse teknikker, hvilket betyr at jeg lar lyssensitive materialer som fotopapir og analog film bli belyst direkte, og utenfor kamera og kameralinsen. Målet mitt er å skape avtrykk som viser oss en måte å se på der vi ikke kjenner igjen de vante og direkte beskrivelsene av motivet, men heller en mer instinktiv og åpen tolkning av verden.

Hva har du å lære bort til Trafos medlemmer?
Jeg kan dele mine idèer og tenkemåter om bilder og det å skape gjenkjennelse i noe nytt. Og så håper jeg å spre idèen om hvor viktig det er å se og forstå hvilke kvaliteter ens eget prosjekt har i seg selv. Jeg ønsker å lære bort hvordan man skal trekke frem de egenskapene som gjør et verk bra med et eget uttrykk, heller enn hvordan man kan jobbe for at det skal etterligne noen andres arbeid.

Hvilke forventninger har du til oppholdet ditt som gjestementor?
Jeg gleder meg til å se nytt og spennende arbeid! Samtidig som jeg jobber som fotograf driver jeg fotokollektivet CYAN studio i Oslo. Der er vi flere fotografer som ikke bare har et kontorfellesskap og studio, men også driver et fotogalleri. Vi liker å vise frem varierte former for fotografi i galleriet og har tidligere også stilt ut unge fotografer som har utviklet sine prosjekter med støtte fra Trafo. Så jeg håper selvfølgelig å finne noen talenter som har kommet langt nok i egne prosjekter til at de tør å søke om utstillingsplass!

Ellers er jeg veldig glad i å diskutere med folk som lager andre ting og bruker andre medier enn jeg selv gjør. Det er inspirerende og åpner opp for nye tankeprosesser i eget arbeid. Jeg håper at det å være mentor hos Trafo vil gi meg muligheten til å få noen opplevelser av nye idèer og infallsvinkler selv, samtidig som jeg kan prøve å gi det samme tilbake til andre unge kunstnere i nettverket.

Utdrag fra Stig Marlon Weston arbeider

Forfattet av: Adrian Andersson

Opprettet: 1. juni 2018 13:07

Sist oppdatert: 1. juni 2018 19:14

Kommentarer