News article image

Bli litt bedre kjent med gitarist, lydkunstner, komponist og skrivekunstner Eirik Havnes som er gjestementor på Trafo i april.

Hvem er jeg?
Mitt navn er Eirik Havnes, en langhåret bebartet fyr fra Ålesund som er utdannet musikkteknolog fra musikkonservatriet ved NTNU. Jeg har i mange år jobbet både som utøver og arrangør innenfor en rekke deler av kunstfeltet, både i Ålesund i Trondheim og i Bergen. Jeg har vært heldig nok til å få spille konserter på en haug med store og små plasser rundt om på hele kloden omtrent, men jeg trives fortsatt bedre i naturen enn jeg gjør i byen. Derfor har jeg for eksempel laget et eget musikkprosjekt hvor jeg bare spiller på lydopptak som jeg samler sammen i naturen. Har du hørt hvordan det låter på innsiden av en istapp? Eller hvordan lyden av radioaktiv stråling fra sopp som samler opp cecium fra Tsjernobyl-ulykken i 1986? Nei, tenkte meg det. Men det er altså sånne ting som holder meg våken om nettene.

Hvilke uttrykk jobber jeg med?
Jeg arbeider i utgangspunket med alt som har med lyd å gjøre, men favner også bredt innenfor en del andre kunstuttrykk.
Selv om jeg i utgangspunktet jobber som musiker, hvor jeg spiller i alt i fra indiejazz til friimprovisert svartmetall, fra superlangsom dronemusikk til øredøvende støymusikk, bruker jeg også lyd til å lage lydinstallasjoner. Her fokuserer jeg ofte på å lage skulpturelle lydkunstverk, slik at de gjenstandene jeg plasserer i gallerirommet skaper lyden en kan høre i utstillingen, i stedet for å bruke høyttalere som lydkilde.
Jeg skriver også en del tekst, både kort- og langprosa, men også mengder av dikt, hvor jeg den siste tiden har blitt en ganske aktiv slam-poet, hvor jeg tar for meg en del dagsaktuell politikk som tematikk i diktene. Jeg er glad i å lese tekster live, og jobber gjerne med musikk og film som en del av fremførelsen. Samtidig er jeg fast bestemt på at en del type dikt aldri skal oppleses, men bare leses, så jeg klarer å holde noen av dem til papiret også.

Jeg maler også malerier, men det er bare for moro skyld. Mange av mine beste venner er malere, så da henger jeg meg på og maler sammen med dem. Jeg mener at alle folk trenger kreative hobbyer, og siden alt annet jeg jobber med av kunst har blitt jobben min, bruker jeg maleriet som hobby. Det burde alle andre gjøre også, med mindre de faktisk er malere da. Da burde de finne noe annet, men det er plenty å ta av.

Hva har jeg å lære bort til Trafos medlemmer?
Jeg tror at min styrke som mentor er at jeg er veldig interessert og nysgjerrig i hele spekteret av kunstuttrykk, fra maleri og skulptur og musikk, til dikt og film.
Det å jobbe med kunst, enten det er for å bli profesjonell innen feltet, eller bare for moro skyld, syns jeg er utrolig viktig for å utvikle seg som menneske.
Og det er akkurat den prosessen med utvikling som jeg syns er spennende, for alle kunstnere er i utvikling til enhver tid, og her tror jeg at jeg kan komme med mange nyttige råd og tips - både til selve arbeidene, men også til arbeidsprosessen.

Hvilke forventninger har du til oppholdet ditt som gjestementor?
Nå har jeg allerede kåret månedens trafo-talent for januar, så jeg har allerede brukt en del tid på å sjekke ut hvordan ståa er, og jeg forventer å se veldig mange fine arbeider fra engasjerte unge kunstnere. Noen er mer aktive enn andre, og jeg tror jeg gradvis kommer til å bli kjent med folk sine uttrykk og arbeidsprosesser.
Kanskje jeg plutselig ser at noen er skikkelig i flytsonen og plutselig kleiser til med en 15 verk på rappen, mens andre stiller med et og annet gullkorn iblant.

Mer informasjon: https://eirikhavnes.no

Forfattet av: Emilie Schei

Opprettet: 3. april 2019 13:58

Sist oppdatert: 3. april 2019 14:13

Kommentarer