Vinneren av ARR. Korttekst-konkurranse

Publisert 21. juni 2019

Sist oppdatert 21. juni 2019

News article image

Det kom inn hele 52 flotte bidrag til konkurransen. Vinneren er nå kåret. I tillegg deler juryen ut hederlig omtale.

VINNER av skrivekonkurransen Terje Vigen ARR – 8000 kroner, festivalpass og to netter på hotell under festivalen: Daniel Nicolai Grønn Moen, 18 år, fra Grimstad, for kortteksten “Gud, Satan og William Shakespeare”.

Etter William Shakespeare er det ingen andre dramatikere som har blitt viet mer oppmerksomhet enn Henrik Ibsen. Stykkene til Ibsen blir satt opp verden over og var også, akkurat som Shakespeare sine dramatiske verker, uhyre populære i sin samtid. Begge disse dramatikerne blir stadig omtalt som «dagsaktuelle». Vi kjenner oss igjen i de mellommenneskelige skildringene i Ibsen og Shakespeare sine fortellinger: urettferdighet er fortsatt urettferdighet. Lengsel er fortsatt lengsel. Håp er fortsatt håp. Det tidløse er bindeleddet mellom generasjoner og i «Terje Vigen» som har vært utgangspunktet for Ibsen og Hamsun-dagene sin skrivekonkurranse for ungdom mellom 16 og 20 år, kan vi spore mange tidløse aspekter: ønsket om å beskytte og ta seg av de man er glad i, ønsket om hevn, savn, sorg, krig og kampen for overlevelse. På tross av disse tidløse aspektene kan det godt tenkes at «Terje Vigen» kan fremstå som lite tilgjengelig for unge lesere. Teksten er ektefølt – totalt blottet for ironi. Diktet er voldsomt og episk i sin form.

Noen vil kanskje tro, bare i kraft av det formmessige, at Ibsens dikt ikke vil resonere med yngre lesere, men i vinnerteksten ser vi at diktet ikke bare har skapt en viss gjenklang i den unge leseren, men også inspirert en tekst som fremstår som både søkende, vilter og klok. Utførelsen er selvsikker og overskuddet er stort. At man bør ha en viss kjennskap til Terje Vigen og dramatikeren referert til i tittelen sees ikke på som en svakhet i denne sammenhengen, men heller en styrke. Siden tittelen og teksten drar paralleller og skaper undring i leseren. Kortprosateksten «Gud Satan og William Shakespeare» sirkler rundt Ibsens tekst, den referer og kommenterer og zoomer inn og ut på kjente aspekter ved diktet og løfter Terje Vigen frem på en uventet, stilistisk gjennomført og moderne måte. De tidløse temaene som stadig gjør at Ibsen leses og settes opp verden over er til stede i vinnerteksten: savnet, sorgen, hevnen. Det episke bruset fra Ibsen sin tekst høres som et ekko gjennom teksten og vi i juryen vil gratulere Daniel Nicolai Grønn Moen, 18 år, fra Grimstad, som vinner av Ibsen og- Hamsuns-dagene sin skrivekonkurranse og takke for et morsomt, treffende og ikke minst litterært bidrag.

Les hele teksten “Gud, Satan og William Shakespeare”

HEDERLIG OMTALE i skrivekonkurransen Terje Vigen ARR, og vinner av to festivalpass til Ibsen- og Hamsun-dagene 7.-10. august: Sissel Hauge, 20 år, fra Vormedal, sør for Haugesund, for kortteksten “Øyhopping”.

«No held eg fast i deg, så held du fast i meg.» sier farmoren, en av karakterene i Sissel Hauges tekst,mot slutten. Handlingen er lagt til en begravelse, det er jeg-personen og farmora. Noe av handlingen er tydelig utelatt, den ligger under, som en anelse, subtilt antydet. Vi vet ikke hvem som er død, men begravelsen får jeg-personen til å tenke på andre mennesker som er døde og hva vi betyr for hverandre. Hauge bruker også øya som symbol på punktet der vi møter hverandre, der vi får bety noe for hverandre, noe som også vises igjen i tittelen Øyhopping. Grepet kunne fort blitt overtydelig, men Hauge holder prosaen lavmælt og stilsikker, samtidig som hun med enkle, men bevisste grep, lykkes i å komme nær hovedpersonen og hennes farmor.

Les hele teksten “Øyhopping”.

HEDERLIG OMTALE i skrivekonkurransen Terje Vigen ARR, og vinner av to festivalpass til Ibsen- og Hamsun-dagene 7.-10. august, Maria Liabø, 17 år, fra Osterøy, utenfor Bergen, for kortteksten “Turist i klaustrofobisk jungel”.

At det store episke diktet Terje Vigen kan anspore til et vidt spekter av assosiasjoner og tanker, er i sannhet tydelig hos Maria Liabø. I hovedrollen møter vi en ung, svært syk jente. Forholdet mellom henne og faren er nært. Vi får ikke vite hva den unge jenta er syk av, men hun står ovenfor et nesten umulig valg. «Dette er din vei. Bare du skal gå den» er sitatet den unge jenta kommer tilbake til. Enten det er tilsiktet eller ei fra Maria Liabø, vekker dette assosiasjoner til en annen stor dikter; Olav H. Hauge og diktet «Din veg». Hun knytter med det novellen sin sammen med to store diktere, og dikt. Med sine originale observasjoner og vendinger, og den måten hun behandler et alvorlig tema på, støtter hun opp om det som stor litteratur som «Terje Vigen handler om; Livet og Døden, Sorgen og Kjærligheten, og valgene som styrer dette.

Les hele teksten “Turist i klaustrofobisk jungel”.


Fra konkurranseutlysningen


Skriv en korttekst – poesi eller novelle – inspirert av Henrik Ibsens dikt Terje Vigen! En konkurranse for deg mellom 16 og 20 år.

Vinneren får:
– 8000 kroner, festivalpass, reise og to netter på hotell under Ibsen- og Hamsun-dagene i Grimstad, 9.-11. august.
– Se en kjent norsk skuespiller fremføre Henrik Ibsens dikt på Kvaløya i Grimstad, sammen med flere hundre andre tilskuere.

I tillegg deler vi ut to festivalpass og hederlig omtale til to vinnere.

Jury:
Jan Kristoffer Dale, forfatter og vinner av Tarjei Vesaas’ debutantpris
Torborg Igland, festivalsjef Ibsen- og Hamsun-dagene
Adrian Førde Andersson, prosjektleder for Trafo.no
Hilde Elise Bie, arrangementsansvarlig Grimstad bibliotek

Om konkurransen:
Det er 30 år siden Henrik Ibsens dikt Terje Vigen første gang ble fremført i Grimstad, under det som i dag heter Ibsen- og Hamsun-dagene. Dette vil vi markere med å invitere til en korttekst-konkurranse – poesi eller novelle – inspirert av dette fortellende diktet.

Et arr er et merke etter et sår som har grodd. Et traume, et minne som har satt seg i huden på oss.

Terje Vigen er ikke en helt og ikke et overmenneske, men en person som kjemper for noen han er glad i. Noen ganger klarer man det umulige, men av og til kjemper man for livet – og taper. Noe kan drive oss bort fra det vi har kjært og skape et traume – et arr – i våre liv.

DIN KORTTEKST kan være tett på eller mer løst knyttet til Henrik Ibsens dikt. Den kan være fortellende og konkret, eller mer abstrakt. Den kan dreie seg om dagsaktuell problematikk, eller dreie rundt et allmennmenneskelig tema, som forsoning, sorg eller tap. Du bestemmer selv hva som griper deg og hva du vil skrive.

Premien er gitt av trafo.no, Ibsen- og Hamsun-dagene og Rederiet Bergshav. Støttet av Grimstad bibliotek.