Gjestementor i januar er Therese Aune

Publisert 13. januar 2021

Sist oppdatert 13. januar 2021

News article image

Bli kjent med musiker og komponist Therese Aune som er gjestementor i januar.

Hvem er du?
Jeg er 33 år gammel, musiker og komponist, og har nylig flyttet hjem til Norge etter noen år i Danmark. Der har jeg tatt en mastergrad med fokus på tekst, komposisjon og musikkproduksjon. Min vei inn i musikken begynte med oppdagelsen av et piano på min lokale SFO (den vakreste lyden jeg hadde hørt!). Dette etterfulgt av mange år på en pianokrakk i en blokk på Sinsen. Der arbeidet jeg meg gjennom klassiske stykker fra svundne tider, mens jeg snekret egne låter og tok dem opp med kassettspilleren min. Langsomt har musikken blitt noe jeg forsøker å leve av.

Hvilke uttrykk er det du jobber med?
Det jeg liker, er i grunnen å gjøre mange forskjellige ting. I tillegg til å skrive og produsere egen musikk, synes jeg det er gøy å inngå i kunstneriske prosjekter på tvers av musikken. Jeg skriver derfor musikk til film og podkaster, samarbeider med kunstnere og forsøker å bruke inspirasjonen fra disse prosjektene til å utvikle eget arbeid.

I musikken jeg skriver for mitt soloprosjekt, forsøker jeg å leke med popmusikkens rammeverk. Dette gjør jeg gjennom eksperimentering med form, melodiføring og måten jeg skriver tekster. Stemmen og synthesizeren er musikkens hovedbærebjelker. Jeg er interessert i spenningsfeltet mellom det behagelige og det skjærende, det menneskelige og det maskinelle. Tematisk skriver jeg en del om mellommenneskelige relasjoner – motsetningen i behovet for å være alene og ønsket om tilknytning. Jeg forsøker å beskrive mennesker i deres famlende forsøk på å være.

Hva har du å lære bort til Trafos medlemmer?
Godt spørsmål! Jeg tror noe av den viktigste lærdommen jeg selv har tatt til meg er å være nysgjerrig, leken og kunnskapstørst, samt forsøke å være uredd – hoppe ut i ting jeg ikke kan. Dette er egenskaper jeg ser på som fordelaktige i alt kunstnerisk arbeid, og en fin rettesnor å jobbe etter. Det man er mest redd for, er kanskje akkurat det man burde tvinge seg selv til å gjøre? Dette er jeg også nødt til å minne meg selv på. Jeg tror dessuten på verdien av å forsøke å være ukritisk mens man skaper, og våge å lage noe som ikke blir spesielt bra før man blir god på noe. Jeg håper dette er noen tankefrø jeg bidra til å så her hos Trafos medlemmer.

Hvilke forventninger har du til oppholdet ditt som gjestementor?
Jeg tror det blir inspirerende å følge arbeidet til dere trafobrukere tett over en lengre tidsperiode, og er sikker på at jeg også vil bli utfordret i rollen. Selv om jeg er gjestementor, er jeg slett ikke noe allvitende orakel, men kan bidra med mitt blikk på deres kunst, akkurat som dere vil kunne bidra med deres blikk i møtet med hverandres arbeid. Noen ganger kan nettopp dette utenfraperspektivet være veldig sunt, også når personen som gir råd har en har en annen bakgrunn enn den man selv har. Jeg gleder meg til å komme i gang med arbeidet!

Bannerfoto: Mike Menzel